Едмънд Бек - Благотворителят

Бивш военен, вещ предприемач в сферата на недвижимите имоти, радетел на изкуството, пазител на архитектурни шедьоври, филантроп, колекционер... Така търновци наричат американеца Едмънд Бек. През последните 13 години тексасецът се изяви като един от най-сериозните инвеститори във Велико Търново.

Мултимилионерът купува старинни сгради във Велико Търново и ги спасява от разруха и забрава като ги реставрира и им вдъхва нов живот. Старата българска столица запази не една от емблемите си благодарение не на българин, а на американец. За 13 години Едмънд Бек е вложил над $ 4 млн. в емблематични постройки в старинната част на болярския град. До една 9-те сгради, в които тексасецът е инвестирал солидни капитали, са паметници на културата. Перлата сред реставрираните от Бек сгради, е архитектурният шедьовър на Колю Фичето - хан “Хаджи Николи” на прочутата улица на занаятите във Велико Търново.

“Докарахме я до там американци да ни спасяват културно-историческото наследство”, коментират жители на старата столица.

Търновци обаче са благодарни и си спомнят, че през април 2006 г. чужденецът стана собственик на каменната сграда, построена през 1858 г. на Самоводската чаршия. Едмънд Бек реставрира обекта, който е национален паметник на културата и го отвори за посетители като спази и обещанието си към наследниците на големия българин да запази името му.Това бе първият имот, който Бек купи в старата столица.Реставрацията на възрожденската сграда продължи пет години. В момента тя е красив комплекс с музей, картинна галерия, винен дюкян, ретро фото и ресторант.

Благотворителят възроди и две старинни къщи с дюкяни на Самоводската чаршия. Преди осем години той взе и руините на стара сграда на ул. “Стефан Стамболов”, недалече от паметника “Велчова завера”, като сега там е новият му хотел “Arte”. Класическа атмосфера му придават изящният 100-годишен бял роял и картини на живописеца Милко Божков.

Вложенията на американеца във Велико Търново обаче продължават да се множат. Търновци вече го приемат като местен жител. Предстои пълното обновление на някогашният хотел “Царъ Борисъ”, който се намира на ул. “Опълченска”, построен през 1894 г. по проект на арх. Стоян Герганов . През 1980 г. сградата е обявена за паметник на културата, а малко след Освобождението журналист от “Нешънъл Джиографик” го нарича “Българският Уолдорф - Астория”.

Американецът притежава и други три къщи за гости, които са реновирани. В плановете на тексасеца влиза и обновлението на култовия “Йонов хан”, който е на северния изход на Велико Търново в посока Русе.Инвестицията ще е около 2 млн. лв. Тази година ще стартира и реставрацията на две сгради, които са в съседство с хан “Хаджи Николи”, а целта е с възстановяването им да се оформи цял архитектурен ансамбъл.

Бек е декларирал и намерението си да купи от държавата сградата на Старата поща на Самоводската чаршия, която сега е необитаема и се руши.

“Имам уверението на местната власт, че ще ми съдействат и за закупуване на пустеещите земи пред хотел “Царъ Борисъ”, за да ги превърна в градина. В момента са неизползваеми. За жалост, доста неща в България се случват бавно и някои институции са доста мудни. Например за една година аз строя и откривам почти 25-етажен хотел в Сан Антонио, а тук вече трета година не мога да получа одобрение от Министерството на културата, за да оправя хотела, който е застрашен от срутване. Законите в Америка и тук в България са идентични, но просто там администрацията работи по-качествено”, споделя Бек.

Обикаляйки по калдъръмите на Велико Търново преди 13 г., американецът попада пред заключените порти на хана на Хаджи Николи. Опитва се да поразгледа отвън и онемява. Сяда в съседното кафене, а до него се оказват филологът Любомир Марков и съпругата му Силвия, които развиват бизнес с недвижими имоти. Разказали му историята на шедьовъра.

“Намерете продавачите, аз ще го купя”, отсякъл Бек.

Щатският предприемач оставил визитка и си тръгнал. Маркови издирили собствениците на имота и сделката била подготвена за два месеца. Дванадесет години по-късно Едмънд Бек седнал сред прохладните стени на хана и с гордост заявил, че това е най-красивата сграда на света.

 

Признание

88-годишният бизнесмен е носител и на наградата “Велико Търново” и Старопрестолна грамота за принос в спасяването на културното наследство на България. Той е полковник от запаса на американската армия. Участвал е в съвместни военни операции в Европа и Близкия Изток. Бил е част и от проект за установяване на дигитални комуникации, благодарение на което днес имаме мобилни телефони. Бек и съпругата му са радетели на изкуството. Първата картина, която си купили, била със събрани монети, които били изпадали от джобовете им по пода в дома им. Макар че вече имат голяма колекция от художествени произведения, тази я пазят и определят като една от най-скъпите, които притежават. Семейство Бек са страстни колекционери и на антични персийски килими.

 

За него

Не търси просто печалба, а ефекта от дейността

Това е най-земният човек, който съм срещал през живота си. Едмънд Бек е изключително адекватен, деен и със завиден афинитет към паметниците на културата. Инвестира в недвижима собственост, от която има бавна възвращаемост. Бек притежава сгради не само в България, но и в Чехия. Той е предприемач, който не търси просто печалба, а ефекта от благородната си дейност.

Любомир Марков, прокурист на фирмата на Едмънд Бек

 

Полага големи усилия за опазване на знакови сгради

При реставрацията стриктно и много строго е спазен типичният за града архитектурен стил. Дори оцветяването им е изпипано до последния детайл. Едмънд Бек помага на Общината в процеса на опазване на архитектурното и историческото наследство на старата столица и дава пример за силна обществена и гражданска ангажираност. Уникалното богатство, което Велико Търново има, определя тази обща посока, в която местната власт и бизнесът трябва да работят и го правят.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново

 

Реставрира старинните сгради и ги адаптира към съвремието

Като човек, изкушен от историята, смятам, че Едмънд Бек, извършва едно добро дело и ни отваря очите като българи. Свидетели сме как американец възражда емблематични старинни сгради чрез дейност, която не е характерна за много заможни наши сънародници, които притежават огромни палати. Бек не само реставрира уникалните постройки, но ги и адаптира към съвремието.

Д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети