Едни милиони се губят

Никой не знае къде са отишли парите за медсестрите

Наближават празниците. Седят съседите пред телевизора, ще пробват новата ракийка, със сланинка - било здравословно. Но от екрана потича едно управленско безхаберие, една безпомощност и хората се усещат като в самолет без пилот.

Премиерът посреща медицинските сестри малко сърдит, с ръка в джоба. Чакал ги е половин час. Тази строгост е стар полицейски номер. Хората се чувстват виновни. А това не са жените-майки в черно. Стреснати, с жални гласчета сестрите започват с жалби за хаоса в болниците, за алчните лекари. Борисов ги подтиква, ние сме дали пари, защо не ги получавате? И тук неочаквано изплува една позабравена история - никой не знае какво е станало с онези 80 милиона, дадени през есента за заплати на медицинските работници. Тогава министърът на здравеопазването Ананиев обясняваше, че отпуснатите пари не са 80, а 50 милиона, но на практика са само 6 милиона - правителството ги било намалило, но пък НЗОК разблокирало 50 милиона от резерва. Така че, допълваше министърът, тези 50 милиона се дават за заплати не само от Министерския съвет.

Добре де, но къде са сега тези пари, защо заплатите на медицинските сестри не са повишени? А на срещата присъстват вицепремиерът Дончев, министърът на здравеопазването Ананиев, министърът на финансите Горанов, министърът на вътрешните работи Маринов. И никой не знае къде са изчезнали тези 80 милиона. Борисов нарежда антимафиотите и данъчните да проверят къде са отишли средствата. Ако тези хора не знаят, кой друг да знае? За това ли им плащаме, вярваме им, избираме ги. Това не е виц, случва се пред очите ни. Пред празниците хората чакат само добри новини - ето освободиха полицаите, осъдени за убийството на Чората. Посрещнаха ги близките им. Може да оневинят дори Лютви Местан. Джамбазки май се опитаха да го прикрият, че е карал пиян. Но той пък направи нов гаф, забрави, че Европейският парламент не е като нашия, където можеш да дадеш воля на ксенофобията си. Да се оправя сам.

Започна да се разплита чорапът и за безводието на Перник. В „Стомана“ изтекла водата на Перник. Защо е допуснато? Кой е трябвало да проверява? Излиза генерал Атанасов и задава въпроси - той сега е партиен лидер. Припомня, че са били отпуснати 500 милиона за контрол и укрепване на язовирите. Излиза на екрана и генерал Войнов, сега заместник-председател на Държавната агенция за метрология и технически надзор. Срамно било това, което става с Перник. От спешен ремонт се нуждаят 414 язовира в България. Но тези пари не се намират, уточнява генерал Войнов, в подопечното му ведомство, а в Националната консолидационна комисия. Ние не разполагаме с тези пари, заключава Войнов. Къде са те? За какво са похарчени? Може и да си стоят някъде и да чакат някой да се сети, че имаше едни язовири и сега като се развали времето, може би трябва да влязат в употреба...

Стоят в студената вечер българите пред телевизора и се взират в екрана. Невярващи, недоумяващи. Започва нова сага - за цели композиции със стотици тонове боклук от Италия, който не подлежи на обработка. Ще го заровят в плодородната българска земя. Ще приберат някакви пари. А земята ще бъде отровена за векове. Но кой е дал разрешение? Кой е сключил тази сделка? Къде се погребват отпадъците? Колко композиции са докарани? Кой ги е пуснал на българска земя? Министърът на околната среда Нено Димов не знае за влак с отпадъци от Италия. „Не сме давали разрешение за внос на боклук от Италия.“ Никой не ги е уведомил, че в Италия е задържана незаконна композиция с боклук за България. Следи се да не се превишава годишно позволеното количество за внос. Контролът се осъществява от половин дузина институции. Нищо не знаят и от Министерството на транспорта. Цели композиции с отровни отпадъци влизат и излизат от България и властите не знаят нищо. Възможно ли е това? Накрая ще намерят някой дребен чиновник, той ще отнесе вината. Но как е възможно всичко това да се случва?

Не е ли време премиерът да направи най-после една пълна промяна и мандатът да затвори кабинет „Борисов №4“? Или пък да бъде променен стилът на управление? Докато премиерът решава сам всичко в държавата, никой от неговите министри и чиновници не смее да реши дори и най-дребния проблем.

Много се говори напоследък и за финансирането на обществената телевизия БНТ. Но защо не се проследи къде са потъвали парите? Защо не се направи одит на последните три мандата на управление? Дали прикриването на незаконното изтичане на парите не е награда за послушанието? Ако всичко е чисто, толкова по-добре - ще се изчистят всякакви съмнения..

 

Отново фалшив героизъм

Отказах да участвам в „60 години БНТ“. Това, което се показва, не ме вълнува. Този свят не е моят и на моите колеги, част от историята на БНТ. Оказах се прав. Чух от гостуващата Даниела Кънева, че била отразявала китайско-виетнамската война и то заедно с оператора Младен Чакъров. Каква е истината?

30-дневната война беше завършила и ние с Младен Чакъров си тръгнахме от Виетнам за България със самолета, който бе докарал Даниела и още 2-3 закъснели журналисти. В родината бяхме посрещнати като герои. Радичков ме спира на улицата - на смъртното си ложе писателят Емилиян Станев питал какво предаде Гарелов от Виетнам? СБЖ ни даде наградата „Журналист на годината“. И на двамата. Наградиха ни с орден „Кирил и Методий - първа степен“. А сега си присвояват нашата професионална биография!

Даниела нещо се е объркала. Тя има достатъчно филми, с които да се гордее. Но водещия трябваше да знае какви са фактите. Да не говорим за обобщението, че в БНТ се справяли с цензурата, защото били по-хитри и знаещи. Ако не беше Иван Славков, съдбата ни щеше да е различна. Пък и филмите на Даниела нямаха проблеми с цензурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари