Екатерина Захариева: Микробусът с подаръци за децата от Босилеград днес ще премине границата

Снимка: МВнР

Имаме пълното съдействие на сръбските власти, заяви външният министър

Искам да ви уверя, че микробусът, с подаръци за децата от Босилеград, пътува отново към границата със Сърбия. Имаме пълното съдействие и от сръбските власти. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, по време на пресконференция на Министерството на външните работи, по повод спирането на бус на границата със Сърбия , който е бил с детски подаръци за предстоящите Коледни празници, изпратени за КИЦ "Босилеград", съвместно с Дирекция "Култура" към Столична община.

„Премиерът на България Бойко Борисов и нашият посланик се чуха с премиера на Сърбия - Анна Бърнабич. Посланикът на Сърбия преди малко беше в тяхното външно министерство, за да уточнят всички процедури. Негово превъзходителство, посланикът на Република Сърбия е тук, в Министерството на външните работи повече от час, така че имаме уверението, е децата ще получат коледните си подаръци и микробусът ще бъде още днес в Босилеград“, заяви Захариева, като допълни, че са се разбрали със Сърбия да има по-добра координация, за да не се допускат такива случаи за в бъдеще.

„Малко по-рано от Столична община ги помолихме да ни информират за изпращането на подаръчните пакети, за да може там да се реагира на място и ние да осъществим съответно и помощ на хората, които придружават микробуса. Тържеството все пак се е състояло и е било много хубаво, а децата днес или утре ще получат подаръците си“, съобщи още външният министър.

Причината, за връщането на микробуса с подаръци за децата от Босилеград, стана ясна още вчера - част от лакомствата не са били придружени с необходимите фитосанитарни документи, но така или иначе в превозното средство е имало и други неща, не само храни, но и продукти, обясни вицепремиерът.

Няма тенденция за поставяне на пречки от сръбските власти за мероприятия в Босилеград, коментира посланикът на Сърбия в България Владимир Чургус.

„При посещението на президента Румен Радев при президента Александър Вучич в обсъжданите теми бяха и правата на малцинството“, посочи той. „Официално от страна на Република Сърбия няма никакви проблеми“, заяви посланикът. „Сърбия има добър Закон за малцинствата, който е на европейско ниво“, каза още той.

Коментари

Задължително поле