Електрическа тяга дава допълнителен импулс на Land Rover Discovery

Обновеният модел акумулира енергията при спиране

Висока проходимост, гъвкава и просторна кабина за седем души, луксозна изработка, модерен дизайн и последни хайтек функции правят Land Rover Discovery един от най-престижните и подходящи автомобили за приключения и пътуване.

Вече три десетилетия британският офроудър оставя впечатления на превозно средство с големи способности и универсално приложение. Актуалният модел е на пазара от три години и вече е подложен на фейслифт. Двигателите стават по-ефективни, инфо-развлекателната система е усъвършенствана, подобрени са свързаността и редица други детайли.

Гамата на модела се задвижва от три нови редови шестцилиндрови бензинови и дизелови двигатели с мека хибридна технология на 48 волта. Предлага се и двулитров четирицилиндров бензинов двигател, съчетан с нова интелигентна система 4х4. Той генерира мощност от 300 конски сили и максимален въртящ момент от 400 Нм.
Дизеловите варианти са трилитрови с ресурс от 249 к. с. и 300 к. с., като въртящият им момент е съответно 570 Нм и 650 Нм. Те се отличават с лека алуминиева конструкция и ниско вътрешно триене. Върховият вариант е оборудван с трилитров бензинов двигател с мощност от 360 к. с. и въртящ момент от 500 Нм.

Меката хибридна технология на 48 волта допринася за това новите мотори да отговарят на най-строгите изисквания за екологичност. Електрическата тяга подобрява динамиката и бързата реакция при натискане на газта. За подпомагане на ускорението се използва енергията, акумулирана при намаляване на скоростта и при спиране.

Промените в интериорното обзавеждане се забелязват веднага при надникване в кабината. Централната конзола е изцяло преработена и разполага с почти двойно по-голям 11,4-инчов сензорен екран с висока резолюция. Работата с него е бърза и лесна благодарение на интуитивен интерфейс. Менютата са опростени и с незабавни реакции, дори при стартиране на автомобила. Чрез вградена резервна батерия зареждането на навигацията отнема само секунди, а менюто позволява достъп до най-често използваните функции директно от персонализиран начален екран. Така намалява рискът от разсейване на водача.

Свързаността се осъществява с двойна SIM карта с два LTE модема, които позволяват на системата да изпълнява бързо едновременно множество функции като стрийминг на медии и изтегляне на актуализации на софтуера по въздуха. Дистанционната актуализация дава възможност на собствениците на автомобили да обновяват до 44 отделни електронни модула, без да посещават сервиз.

В комбинация с 12,3-инчовия интерактивен дисплей на водача, новият Discovery осигурява 3D карти с висока разделителна способност в рамките на екрана. В същото време централният сензорен дисплей е свободен за управление на други приложения. Екранът може да бъде конфигуриран да показва два изгледа едновременно, позволявайки на водачите да персонализират системата според своите предпочитания. Директно пред очите си шофьорите имат възможност да следят данните от работата на автомобила на пълноцветен Head-up дисплей.

Практичността на модела е гарантирана с удобства като електрическа врата на багажника с безконтактно отваряне и огромно товарно пространство с обем до 2485 л.

Лукс и комфорт за 7 пътници

Благодарение на луксозната и просторна кабина с място за седем души Land Rover Discovery предлага разточителен комфорт при пътуване на дълги разстояния. Водачът има отлична видимост от високата си позиция, което му помага да се ориентира и справя по-лесно с препятствията и извън асфалтираните пътища.
Задвижващата тяга на двигателя се разпределя между предния и задния мост в зависимост от условията, които се улавят от сензорите на автомобила. Новата интелигентна система за двойно предаване осигурява оптимално сцепление, динамика и ефективност. В резултат разходът на гориво и отделяните въглеродни емисии са сведени до минимум, без от това да страда представянето на модела на всякакви терени.

Стандартното въздушно окачване гарантира комфорт при пътуване при всякакви условия. Движенията на автомобила се следят до 500 пъти в секунда от електрониката, за да се адаптира окачването светкавично спрямо действията на водача или промяна в пътната обстановка. С технологията Terrain Response 2 моделът винаги се настройва автоматично към условията на шофиране. Нов режим подобрява проходимостта при навлизане в дълбока вода.

Наличието на системата Configurable Dynamics позволява на водачите да прецизират моментите на превключване на предавките, настройките на управлението и окачването в съответствие с техните предпочитания и изисквания. Така собствениците на Discovery могат да персонализират шофирането си за всяко конкретно пътуване.

За по-голям комфорт в автомобила могат да се интегрират едновременно два смартфона. Има и гнездо за безжично зареждане с технология за усилване на сигнала. Чрез вградена 4G Wi-Fi точка за достъп се свързват до 8 устройства.

По-елегантен външен вид

Обновеният модел Land Rover Discovery запазва своя отличителен дизайн и характерни черти като стъпаловидния покрив. В същото време автомобилът засилва визуалното си присъствие с нови LED фарове. Дневните светлини са разположени по-ниско за повече целеустременост, а анимираните мигачи отпред и отзад афишират изискан стил.

Преработената предна броня създава усещане за повече широчина и мощ в комбинация с новите отвори за въздух. Задните LED светлини също са променени и са свързани от панел в черен цвят. Върху този панел се чете надписът Discovery.

Новата модификация R-Dynamic носи по-категоричен характер и динамична стойка с поредица от уникални дизайнерски елементи, включително елементи в контрастен цвят отвън и двуцветни кожени и контрастни шевове в кабината.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили