Електрически спринтьор участва на олимпиадата

Прототипът Nissan Bladeglider запазва зрелищния си вид и летящите врати в демонстрационните си версии в Рио.

Nissan Bladeglider дефилира в Рио

На олимпиадата се случват чудеса и едно от тях е функциониращият електрически прототип Nissan Bladeglider. Зрелищният концепт е познат на автомобилните ценители отпреди три години, когато дебютира на изложението в Токио. Едва ли някой е очаквал, че толкова бързо студийният модел ще се превърне в истинска работеща машина. По време на олимпийските игри ефектният Nissan обикаля улиците на Рио и прокламира електрическата мобилност.

Демонстрационните коли разчитат на усъвършенствана конфигурация на шасито с по-тясна предна следа и по-широка задна, като по този начин се оптимизира аеродинамичната ефективност и стабилността на управление. Летящите врати предлагат вълнуващ достъп до кокпита с отворен покрив. Водачът седи като на върха на стрела, изнесен леко пред двамата пътници зад себе си, които се наслаждават на удължено пространство в областта на краката. Обзорът за всички е панорамен благодарение на обгръщащото кокпита челно стъкло. Камери изпълняват функциите на странични огледала.

40-11

Задвижващата мощ е 100% електрическа от литиево-йонна батерия с мощност 220 киловата и осигурява спринт за по-малко от 5 секунди от 0 до 100 км/ч, както и максимална скорост над 190 км/ч. Предаването е задно, тъй като на задния мост работят два 130-киловатови електромотора - по един за всяко колело. Системата за векторно разпределение на въртящия момент контролира сцеплението и предотвратява недозавиване. Като в състезателен автомобил водачът и пътниците използват 4-точкови предпазни колани и се настаняват в удобни спортни седалки.

Коментари

Задължително поле