Фокус за всякакви претенции Новият модел е по-просторен и по-лек

Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

“Фейсбук” отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание

Електронната поща: Без марки и пликове Имейлът се е превърнал в нещо като ЕГН, което ни искат навсякъде

Не използвайте името си в паролата

В тази рубрика ще разказваме за технологичните промени в света. Идеята е да помогнем да се разберe езикът на новото време.

Помня, че когато бях малка, пощата беше като олтар в известен смисъл, защото тогава почти нямаше друг начин за комуникация от разстояние. Само няколко години след това електронната поща навлезе като една по-удобна, ефективна и безплатна алтернатива.

Електронната поща е онлайн пощенска кутия, където получаваме писма в мига на изпращането им, без марки и пликове. Независимо къде изберете да регистрирате собствена електронна поща – в Gmail, Mail.bg, Abv.bg, Yahoo или другаде, регистрацията на профил се извършва по сходен начин:

1. Отидете в сайта, където искате да регистрирате вашата поща. Това става като например напишете например “Gmail” в голямото бяло поле най-горе на сайта (т.нар. адресна лента*).
2. Попълнете полетата с вашите данни (обикновено: име, фамилия, потребителско име и парола). Потребителското име е тази част, която ще се изписва в имейл адреса ви: rosapetrova@gmail.com. Изберете парола, която да включва поне едно число и една главна буква, а за най-висока степен на сигурност – и един знак. Пример: Sport1956&.
3. Натиснете “Запази” (Save) и влезте в новата си поща с потребителското си име и паролата. Вероятно в пощенската ви кутия вече ви чака едно приветствено писмо, което трябва да отворите, за да довършите регистрацията. Това е практика при много сайтове, като допълнителен начин за проверка на вашата идентичност.

Съвет: Запишете паролата и потребителското си име на сигурно място. Препоръчително е да не използвате вашето име в паролата, за да не бъде отгатната лесно.

За какво ще ми служи да имам електронна поща?

Имейлът ни се е превърнал в нещо като ЕГН, което ни искат навсякъде. Ако искате да платите сметките си онлайн, без да се редите на опашки, най-често ви трябва имейл. Ако имате желание да получавате най-новата информация за любими продукти или услуги на едно място – имейлът е най-удобната и екологична възможност. Ако близките ви живеят на друго място, имейлът ви помага да преодолеете часовата разлика и да комуникирате безплатно.

Вярно е, че го няма онзи физически допир, разкъсването на плик в стремеж към съдържанието… и малкото пространство на поздравителната картичка, където можеш да напишеш само най-важните неща. Без изскачащи реклами – само ти и написаното. Но колко пъти тези писма не са пристигали никога? Можем ли днес да си позволим тази несигурност? Трябва ли да чакаме за вест със седмици, след като има много по-бърз начин за комуникация?

 

Речник

Имейл (Email)
Писмо не на хартия, а в електронен вариант. Може да съдържа видеа, картинки и всякакъв вид прикачени файлове с общ обем, регламентиран от доставчика на услугата.

Файл (File)
Вид информация в електронен вариант, който може да се прикачи към имейла. Файловете може да са текстови (например документи), с изображения (например сканиран паспорт), аудио (запис на звук, може да е гласово съобщение, песен и т.н.), или видео (визуална и звукова информация).

Адресна лента (URL bar)
Дългата бяла лента най-горе, която ни отвежда до даден уебсайт. Както хората живеят на даден адрес, така и уебсайтовете си имат собствен адрес. Той се нарича URL – уеб адрес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Здравейте, Иван! Темите ще бъдат разнообразни – ще има за всекиго по нещо. Чувствайте се свободен да пишете с предложения за теми на digitalno.uchilishte@gmail.com

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.