Елизабет II – пазителката на кралството

Рожден ден в траур

Най-дълго управляващият монарх в света навършва 95 години на 21 април

Днес погребват съпруга й принц Филип

От 13-годишна знае за кого ще се омъжи

Всичките й внуци са под нейна опека

Най-възрастният и най-дълго управляващ монарх в света – британската кралица Елизабет II, посреща 95-ия си рожден ден на 21 април в траур. На 9 април, два месеца преди да навърши столетие, почина нейният съпруг принц Филип. Погребението му е днес, 17 април. Четири дни след кончината му кралицата се върна към задълженията си, с което за пореден път доказа, че е човек на дълга и истински пазител на кралството.

Настъпилото злощастно събитие ще промени програмите за няколко чествания, които готвеше за тази и следващата година кралският двор – юбилеите на принц Филип и на кралицата, 70-годишнината от възкачването на Елизабет II на трона на 6 февруари 1952 г. и 75 години брак (сключен на 20 ноември 1947 г.). 
По традиция рожденият ден на монарха във Великобритания не се чества на самата дата, а в първата, втората (най-често) или третата събота на юни. Двойният рожден ден е въведен през 1748 г. от крал Джордж II. Той е роден през ноември, което на Острова не е най-подходящото време народът да празнува на открито. Затова е въведено честването през лятото. Тогава се организира голям военен парад в центъра на Лондон, наречен Trooping the Colour.

Можеше да не стане кралица

Елизабет Александра Мери Уиндзор, както е пълното й име, е родена на 21 април 1926 г. по време на управлението на нейния дядо по бащина линия – крал Джордж V. Баща й, херцогът на Йорк, е втори син в семейството. Престолонаследник е първият, херцогът на Уелс, който след смъртта на баща си се възкачва на трона като крал Едуард VIII. Ако той имаше деца, короната щеше да отиде при неговите потомци, но през 1936 г. кралят абдикира, след като предлага брак на американката Уолис Симпсън, разведена актриса. 

Така престола заема бащата на Елизабет под името Джордж VI. Това все още не означава, че тя като по-голямата от двете му дъщери е бъдещата кралица, защото, ако в семейството се беше родило момче, то щеше да наследи короната от баща си. 

Военни години

Елизабет и по-малката й сестра Маргарет получават частно образование с помощта на професори и гувернантки, говорещи френски език. Бъдещата кралица изучава право, конституционна история, изкуства, музика, езда и плуване. Когато Великобритания се включва във Втората световна война през септември 1939 г., има предложение двете принцеси да бъдат евакуирани в Канада заради честите въздушни бомбардировки. На това се противопоставя майка им, кралица Елизабет Боуз-Лайън, която заявява: „Децата няма да си тръгнат без мен. Аз няма да си тръгна без краля. А кралят никога няма да си тръгне“.

Принцесите остават в замъка Балморал в Шотландия, а после са местени на различни места. Най-дълго време прекарват в Уиндзор. След като няколко месеца моли баща си, 18-годишната Елизабет се присъединява към Женския спомагателен териториален корпус през април 1945 г. Тя е назначена за втори субалтерн-офицер (младши офицер) и се обучава в Лондон за механик и шофьор на камион. С участието си в спомагателния корпус Елизабет става единствената жена от кралското семейство, служила във въоръжените сили, и единственият жив държавен глава, участвал във Втората световна война.

Среща с Филип

Елизабет и Филип Гръцки са трети братовчеди по линия на кралица Виктория. Той има гръцко, датско и германско потекло, но израства предимно в Англия, при роднините на майка си, принцеса Алис Батенберг, по-точно при чичо си лорд Луис Маунтбатън. 

С Елизабет се срещат през 1934-а и 1937 г., а през 1939-а, когато родителите й посещават Кралския военноморски колеж в Дартмут и тя ги придружава, младият кадет е повикан да се види с братовчедка си. След това 13-годишната девойка заявява, че се е влюбила във Филип. Двамата започват да си пишат. Красивият млад офицер служи във военноморския флот на Великобритания и мълвата говори, че е покорил не едно женско сърце. 

През февруари 1947 г. Филип приема британско поданство. През същата година е обявен годежът му с Елизабет. Сключването на брак с бъдещата кралица не минава без съпротива, включително от страна на майка й. Филип е принц без наследство, роден е в чужбина (в Гърция), изповядва православието, четирите му сестри са женени за немски благородници, свързани с нацистите. Малко преди сватбата през ноември същата година женихът се отказва от гръцката и датската си титла, преминава официално към англиканската църква и приема фамилията на баба си и дядо си по майчина линия Маунтбатън. 

Сватбата с Елизабет е отпразнувана сравнително скромно в трудните следвоенни години. За да набави материали за роклята си, булката събира продоволствени купони. Атлазът в цвят слонова кост е скроен от дизайнера Норман Хартнел и е инкрустиран с 10 000 бели перли. Сестрите на принц Филип, както и бившият крал Едуард VIII, не са поканени.

Елизабет е на 25 години, когато поради влошеното здраве на баща си все по-често го замества в кралските му визити. Тя посещава Канада и президента Труман във Вашингтон през 1951 г., а в началото на 1952 г. със съпруга й предприемат визита в Австралия и Нова Зеландия през Кения. Именно в кенийската им резиденция на 6 февруари ги застига новината за смъртта на крал Джордж VI и възкачването на Елизабет на трона.

Двамата се прибират скоропостижно на Острова и се преместват в Бъкингамския дворец, а на 2 юни 1953 г. е тържествената коронация на Елизабет II в Уестминстърското абатство. За първи път в историята подобно събитие се излъчва по телевизията. 

По това време кралицата вече има две деца – принц Чарлз, роден през 1948 г., и принцеса Ан (1950) По-късно се раждат принцовете Андрю (1960) и Едуард (1964). Бабата на Елизабет II – кралица Мери, и министър-председателят Уинстън Чърчил правят всичко възможно кралската династия да не продължи под името Маунтбатън, а да остане Уиндзор. По този повод принц Филип казва, че е единственият мъж в страната, на който не е позволено да даде своето име на децата си... Едва след смъртта на кралица Мери и оттеглянето на Уинстън Чърчил фамилията Маунтбатън-Уиндзор е приета за наследниците от мъжки пол на кралската двойка.

Кошмарната 1992-ра

40-ата година от възкачването й на престола е една от най-трудните в живота на Елизабет II не само поради напрегнатата политическа обстановка в страната, но и в личен план. Възраждат се републикански настроения и се спекулира относно личните богатства на кралицата, демонстранти в Дрезден я замерят с яйца, избухва голям пожар в Уиндзор. През март се разделят принц Андрю и съпругата му Сара, през март се развеждат принцеса Ан и капитан Марк Филипс, през декември принц Чарлз и Даяна официално се разделят.

Междувременно премиерът Джон Мейджър обявява реформи в кралските финанси, според които кралицата вече трябва да плаща данък общ доход след 1993 г. Намалява се и цивилната листа – служителите в двореца, на които плаща хазната. 

Психари я нападат

На 13 юни 1981 г., по време на военния парад в чест на рождения й ден, докато кралицата язди в центъра на Лондон, по нея са произведени 6 изстрела. Оказва се, че са с халосни патрони. Нападателят е 17-годишен и боготвори убийците на Джон Кенеди и Джон Ленън. Той бързо е заловен и прекарва три години в психиатрия. Елизабет II проявява завидно самообладание, като просто успокоява уплашения си кон и продължава шествието.

Няколко месеца по-късно кралицата отново става обект на нападение, пак от 17-годишен младеж, този път с пушка. Това става в Нова Зеландия, а стрелецът пропуска целта си от петия етаж. Осъден е на 3 години затвор. 

На 9 юли 1982 г. психар успява да проникне в спалнята на кралицата в Бъкингамския дворец, изкачвайки се по водосточната тръба. Тя се събужда и го вижда седнал в края на леглото й, с капеща кръв от ръката. Нямайки възможност да повика помощ, Елизабет II успява да го заговори и в продължение на 10 минути изслушва личните му проблеми, докато заспалият лакей се събужда и го хваща. Оказва се, че човекът е влизал тайно и друг път в двореца. 

Без паспорт, но с привилегии

Елизабет II е най-пътуващият държавен глава в историята. Тя е посетила повече от 115 страни, и то без паспорт. Такъв не й е нужен, защото във Великобритания паспортите се издават от нейно име. По същата причина тя няма нужда от шофьорска книжка и не плаща пътни глоби. Това не важи за членовете на кралското семейство. 

Кралицата е първият държавен глава, открил две летни олимпиади в две различни държави – през 1976 г. в Монреал и през 2012 г. в Лондон. Тя играе себе си в късометражен филм като част от церемонията по откриването на олимпиадата в Лондон, заедно с Даниъл Крейг в ролята на Джеймс Бонд, заради което е наречена „най-запомнящото се момиче на Джеймс Бонд“. 

В Обединеното кралство управляващият монарх автоматично получава опека над непълнолетните си внуци. Това решение произтича от крал Джордж I от началото на 1700-те години. Оттогава законът не е променян и кралят на практика може да отнеме потомците на децата си. 

Така че принц Чарлз и Даяна винаги са се допитвали до Елизабет II, когато са искали да пътуват с малките принцове Уилям и Хари. Кралицата има и последната дума по отношение възпитанието на внуците. Освен че управлява кралството, тя е пазител на семейните ценности и традиции.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл