Елън Дедженерис - Лесбийка под обсада

Дълги години телевизионната водеща Елън Дедженерис беше лесбийка №1 на планетата и любимка на Америка. Медиите и Холивуд я обожаваха, либералите я боготворяха. Тя постоянно напомняше на всички, че е лесбийка и превърна сексуалността си в имунитет срещу почти всякаква критика. Така натрупа над 330 милиона долара състояние, обзаведе се с огромни имения, сключи брак с актрисата Порша де Роси, спечели 30 награди „Еми”, беше почетена с Президентския медал на свободата от Обама и няколко пъти води наградите „Оскар”.

Дедженерис брилянтно капитализира обстоятелството, че принадлежи към сексуално малцинство в епохата, в която малцинствата са почитани като свещени крави в западната култура. В добавка към сексуалността си, Елън изведе като мото на своето шоу репликата „Бъди добър”. Цялата маркетингова конпеция на нейната разрастващата се медийна империя се основаваше на внушението, че тази мила и благосклонна американска лесбийка обича всички, грижи се за по-бедните и прави света по-умен, красив, мил и човечен с всяко свое излизане в ефир.

Всяка плоска шега, всеки клиширан разговор със световна знаменитост, всяка публична изява, всичко около Елън се случваше в контекста на нейната добрина и толерантност, на нейното вродено разбиране какво е да си представител на репресирано малцинство. Тя беше русият, нахилен и обратен лъч светлина в тъмната патриархална среда на Западната популярна култура, толкова дълго доминирана от омразните хетеросексуални мъже капиталисти.

Ала любимата лесбийка на Америка Елън има един проблем, който днешният истеричен културен климат изведе на преден план и я превърна в мишена. Тя е бяла. Да, Елън е горда и демонстративна гей знаменитост с либерална ориентация, която с всеки свой жест, костюм или избор на прическа крещи: „Хеееей, вижте меее, аз съм лесбийка. Да, точно така. Нека сега бъдем добри!”. Но е бяла лесбийка. А да си бяла и богата жена - макар и обратна - в епохата на размириците и омразата, отприщени от екстремисткото движение Black Lives Matter, e проблематично. Особено след като стана ясно, че цялата пропаганда затова колко е мила и добра Дедженерис е пълна лъжа.

Нямаше по-неподходящ момент да се разкрие, че Елън въсщност рутинно се държи като задник със своите служители и обича да унижава хора без особена причина. Точно сега, когато всеки бял се разхожда с въображаема мишена на гърба си, тя беше обвинена в „расизъм” и създаване на „токсична работна среда”.

Преди дни от корпоративното началство на „Уорнър” съобщиха, че започва официално външно разследване на шоуто на Елън Дедженерис, което е под тяхтната фирмена шапка. От години в индустрията вървят слухове, че хуманизма на либералната милионерка е само медийна фасада, а в реалността тя е садистична кучка, която забранява на нейните служители да я гледат в очите и уволнявала всеки, който наруши правилото.

Говори се, че тя изпитвала наслада да унижава хора с по-ниски позиции от нейните, което означава почти всички. Но разследването няма да е точно заради тези слухове. В Black Lives Matter епохата на вечно обидени от всичко малцинства ъгълът е расов. Бивши и настоящи служители обвиняват шоуто в дискриминация и „расистки микроагресии”, каквото и да значи това. Една служителка се оплакала, че била уволнена след като предложила целия екип на предаването да мине през обучение по „инклузивност и дайвърсити”, което е още една измислена мултикултурна догма и политически коректна глупост. Друго обвинение е не по-малко абсурдно, но и актуално - някакъв служител си направил шега, че объркал две чернокожи колежки с еднакви прически. Това вече е напълно достатъчно за започване на корпоративно разследване със заплаха от уволнение и медийно засрамване.

Елън активно участваше в изграждането на свърхчувствителна култура, основана върху лъжата, че малцинствата на Запад са вечни жертви на „белия патриархат” и се нуждаят от специална защита. Сега ще бере отровните плодове.

Приятелка е с Джордж Уокър Буш 

Преди години имаше опит за кампания срещу Дедженерис след като се разбра, че тя поддържа топли приятелски отношения с 43-ия американски президент и републиканец Джордж Уокър Буш. Но по това време Буш вече беше приет от много либерали, които доскоро го обвиняваха във фашизъм. Причината е, че Буш се заяви като критик на сегашния голям враг на либералите Тръмп. И така Елън се спаси. Но за кратко.

 

Винаги е била ужасен човек 
Никой не се е облагодетелствал повече от своята сексуалност от Елън. Тази последователка на Сафо с лице на канарче има един неоспорим талант - да бъде лесбийка. Ролята на Елън беше да накара мейнстрийм публиката да започне да се идентифицира с лесбийките. Тя приложи стратегията на Опра Уинфри, която пък накара белите си зрителки да прегърнат политиките на идентичността на чернокожите и да приемат техните интереси за свои. Елън е ужасен човек и аз го знам много преди разкритията, че е ужасен човек.

ДЖИМ ГОУД, ПИСАТЕЛ 

 

 

Жена с кураж

Тя е известна със своето остроумие, танцувални движения, кецовете и лекия си нрав, но зад комедията се крие жена с кураж. Изисква се много усилие да стигнеш там, където е Елън сега. Тя умее да извлича максимален потенциал от живота си и това си личи. Елън излъчва удовлетворение и мир. Постигнала е баланс.

ОПРА УИНФРИ, ТВ ВОДЕЩА 

 

 

Приемаме обвиненията сериозно 

За две десетилетия сме направили 3000 епизода и сме имали над 1000 служителя. Винаги сме се старали да създадем отворена, сигурна и инклузивна работна среда, водени от примера на Елън. Приемаме обвиненията много сериозно, ще поемем отговорност и ще се стараем да изпълним мисията на Елън. Никой наш служител не трябва да има негативон преживяване.

ЕД ГЛАВИН, ПРОДУЦЕНТ НА ШОУТО НА ДЕДЖЕНЕРИС 

 

Коментари

Задължително поле