Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

"Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия", каза Ердоган при откриване на тристранната срещата на върха, в която той участва заедно с руския президент Владимир Путин и иранският им колега Хасан Рохани. "Запазването на надеждата за възможно политическо решение на кризата в Сирия е нещо, което зависи от нашите усилия", допълни Ердоган.

Среща между лидерите на Русия, Иран и Турция - страните гаранти по астанинския процес за Сирия - започна в Анкара с тричасово закъснение от първоначално обявения час, предаде Франс прес. Това е петата среща на върха по въпроса от 2017 г. насам между турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна подкрепя сирийската опозиция, руския президент Владимир Путин и иранския президент Хасан Рохани, чиито страни подкрепят режима в Дамаск.

Путин от своя страна подчерта нуждата от продължаване на безкомпромисната война срещу терористите в Сирия, визирайки въоръжените групи, доминирани от джихадистите, контролиращи Идлиб, които редовно са мишена на бомбардировките на сирийския режим и на Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Зоната за деескалация не трябва да служи за терен за въоръжени провокации", допълни той. "Трябва да вземем допълнителни мерки, за да разгромим изцяло терористичната заплаха, идваща от зоната на Идлиб", подчерта Путин.

Иранският лидер пък изтъкна нуждата от поставяне на основа за завръщането на сигурността в Сирия и изтъкна, че дипломацията, а не конфронтацията, ще осигурят мира в тази страна.

Рохани изрази надежда, че сътрудничеството между Иран, Русия и Турция ще може да помогне за разрешаването на кризата в Сирия, както и на всички останали регионални кризи, допълва ТАСС.

Коментари

Задължително поле