Ердоган призова за бойкот на Франция във войната на думи с Макрон

Лицето на френския президент и знамето на Франция бяха многократно поругани последните дни в редица страни от Близкия Изток

Мюсюлманите в Европа били третирани като евреите преди войната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите на Турция да бойкотират всички продукти френско производство, като част от продължаващата офанзива на Анкара срещу изказванията на френския президент Еманюел Макрон за радикалния ислям, повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед от френски медии и последвалото покушение срещу преподавател в околностите на Париж, предадоха световните агенции.

„Както някои във Франция зоват „не купувайте турски марки”, аз се обръщам към сънародниците си и своята нация: преди всичко загърбете френските марки и не ги купувайте”, заяви Ердоган по време на изявление в Анкара.

В контекста на индиректния дебат, който води с президента на Франция Еманюел Макрон, Реджеп Тайип Ергона сравни отношението към мюсюлманите в Европа с това към евреите по времето на Втората световна война, обвинявайки някои европейски лидери във „фашизъм” и „нацизъм”.

„Кампания на линчуване, подобна на тази водена срещу евреите в Европа преди Втората световна война, се води в момента срещу мюсюлманите”, заяви турският президент.

„Европейските лидери трябва да сложат край на кампанията на омраза, която се води под ръководството на Макрон”, заяви още Ердоган.

Коментарът следва изказването му от петък миналата седмица, в което предизвика президента на Франция да отиде на преглед, защото може би страда от душевно заболяване. Реакцията на турският държавен глава последва национално обръщение на Макрон, в което той обеща въвеждането на специални мерки за борба с радикалния ислям в страната. Между двете събития се случи кървавото нападение срещу френския преподавател Самюел Пати.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа