Ето как влияят различните видове алкохол на настроението

Група британски учени изследваха 30 000 души от 21 държави

Група британски учени решиха да анализират как всеки вид алкохол - от слабоалкохолната бира до силния концентрат уиски - се отразява върху настроението и емоциите на човек.

В изследването, публикувано в BMJ Open,  са участвали около 30 000 души от 21 държави по целия свят.

Всеки участник е пил различен вид вино, концентрат и бира и после е описал настроението и емоциите, породени от всеки вид алкохол.

Червеното вино и бирата

Приблизително 52% от участниците са се почувствали спокойни и отпуснати, когато са приели червено вино и/или бира. След няколко чаши червено вино обаче, 60% от изследваните са констатирали, че се чувстват летаргични и много сънливи.

Спиртни концентрати

Енергични и с повишено самочувствие - това са описали повече от половината хора, след като са пили по-концентриран алкохол, като по-голямата част от участниците са млади хора. Около 40% са признали, че спиртните напитки са ги накарали да се чувстват по-сексапилни и дори похотливи. Интересно е, че най-много хора, изпитали тези емоции, са от Южна Америка - Колумбия и Бразилия.

Въпреки това, почти 30% от включилите се в проучването, признават, че твърдият алкохол е провокирал у тях агресия, безпокойство и дори тъга. В заключение на концентрирания алкохол, учените доказват, че жените са склонни към по-силна емоционалност, докато при мъжете ефектът е повишената агресивност.

Неизвестен остава въпросът защо обаче всеки алкохол поражда конкретна емоция или чувство, но за проф. Марк Белис има известно обяснение: "Хората разчитат на алкохола, за да отключи у тях емоцията, която искат да изпитат, но нямат смелостта да го направят. Въпреки това, остава рискът от някои странични и нежелани негативни реакции на тялото от алкохола, които не могат да бъдат предвидени".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука