„Еърбъс“ спира производството на гиганта А380

Компанията „Еърбъс“ обяви, че спира производството на своя супер-джъмбо А380. Само 12 години, след като беше създаден, огромният пътнически самолет ще остане в миналото, а причината е, че няма продажби, съобщи БНТ.

Пътниците го обожават. Счетоводителите на "Еърбъс" - не толкова. През 2005 г. суперджъмбо самолетът А380 изглеждаше като истински лукс в небето. Две палуби, 4 двигателя и комфорт за всички 544 пътници. Неслучайно на този модел се бяха спрели и от авикомпания „Емирейтс“, които бяха и най-големия клиент на европейската Еърбъс.

Разработването му струва 25 млрд. долара, но производителите признават, че бързо разбрали, че това е инвестиция, която няма да има възвращаемост.

Създаден, за да конкурира американския „Боинг“ 747. В крайна сметка търсенето на по-малки самолети с по-нисък разход на гориво слага край на спора между производителите, които поетапно спират работа по суперсамолетите си.

"Трябваше да приемем истината още преди 10 години. Спирането на производството не е никак лесно решение, всъщност е много болезнено да сложиш край на нещо, в което са вложени толкова много време, усилия, пари и надежди", коментира Том Ендърс, изпълнителен директор на „Еърбъс“.

Макар и да спира производството на суперсамолета си, „Еърбъс“ всъщност отчита добри приходи от цялостната си дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии