Жените са по-адаптивни в Космоса

Астронавтките Кристина Кох и Джесика Меир на борда на Международната космическа станция (МКС).

Човешкото тяло се възстановява успешно след 3 месеца

Загуба на костна маса, сърдечни и бъбречни проблеми

Човешкото тяло се възстановява успешно след престой в Космоса, съобщи АФП, позовавайки се на научни изследвания за състоянието на космически туристи, публикувани в сп. „Нейчър“.

Загуба на костна маса, сърдечни и бъбречни проблеми се наблюдават при хората, пътували в Космоса, но тялото се възстановява почти напълно след три месеца от завръщането на Земята. Жените астронавти могат да понасят по-добре стреса от космическите полети, смятат учени.

Кристофър Мейсън от университета „Корнел“ в Ню Йорк е водещ автор на изследването, което по думите му е най-задълбоченото до момента проучване на състоянието на екипаж. Изучаването на здравния ефект е важен както за бъдещите мисии до Луната, така и за туристическата индустрия, която се надява да може да изпрати в орбита всеки, който разполага с достатъчно средства.

Учени от над 100 институции по целия свят са анализирали данни за състоянието на четирима космически туристи на „Спейс Екс“, прекарали три дни в орбита през септември 2021 г. Правителствата невинаги са склонни да споделят данни от мисиите си, затова достъпът до проби е затруднен, независимо от факта, че близо 700 души от първите полети досега са летели в Космоса, подчертава Афшин Бехешти от НАСА, който е един от авторите на изследването.

Четиримата американци от мисията „Инспирейшън 4“ не са се колебали да се подложат на здравна оценка. Резултатите им са сравнени с тези на 64 астронавти.

Полетът обичайно води до загуба на костно вещество, сърдечни проблеми, проблеми с очите, бъбреците и др. Но около 95 процента от здравните маркери се връщат в стойностите преди полета в рамките на три месеца от кацането на Земята, обяснява Кристофър Мейсън.

Мисията „Инспирейшън 4“, финансирана от милиардера Джаред Айзъксман, има за цел да покаже, че Космосът е достъпен и за хора, които не са прекарали години наред в подготовка. Едно от изследванията е доказало, че теломерите - окончанията на хромозомите, на четиримата туристи са се удължили в орбита. В месеците след завръщането на Земята те са се върнали в обичайния си размер.

Предвид данните до момента няма никакъв проблем човек да отиде до Марс, казва Кристофър Мейсън. Възможно е обаче полетите да навредят заради радиацията.

Според друго изследване жените астронавти могат да понасят по-добре стреса от космическите полети. Това може да се обясни с факта, че тялото е предназначено за раждане и съответно е адаптирано за големи промени, коментира Мейсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука