Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация пред „Труд“: Цени на бензина над 3 лева в момента са високи

Ще бъде по-евтино на бензиностанции без касиери

На редица бензиностанции видяхме цени на бензина и дизела над 3 лева. Петролът поскъпна на международните пазари до рекордни нива. Преди дни имаше истерия с горивата и хора се редяха на дълги опашки през нощта, за да зареждат туби и бидони. Същевременно Европейската комисия подготвя повишаване на акцизите за горивата. С въпроси какво може да очакване по отношение на цените на бензина и дизела се обърнахме към председателя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

- Г-н Терзиев, цените на бензина и дизела по бензиностанциите в страната щяха ли да достигнат 2,70-2,80 лв. за литър и без войната в Украйна? Петролът започна да поскъпва още преди началото на военните действия?
- Ако приемем, че началото на войната в Украйна като дата е 24 февруари, цените на петрола на международните пазари до тази дата бяха доволно високи, за да предположим, че без промяна на политическата ситуация цените щяха да са 2,70 до 2,80 лева за литър. С други думи този пик, който се получи след войната в Украйна, българският пазар и въобще българската индустрия успя да го елиминира и поне засега не е отразен върху крайния потребител.

- На места вече има цени на бензина над 3 лева за литър, дори в интернет има информация за цени от 3,30 лева. Тези цени нормални ли са, съответстват ли на цената на петрола?
- Ако има търговци, които купуват по спот цени от съседни държави, внасят горивата от Гърция или Румъния по тези спот цени, сегашните международни нива, наистина цените на горивата трябва да са над 2,90-3 лева. Това е факт. Ако наистина търговците са се снабдявали с ресурс от Румъния и Гърция, цените може да са близо до 3 лева, просто защото международните цени са високи и продължава техния ръст. Но все пак българският пазар се захранва 70 или 80 процента, а може би и повече, от рафинерията в Бургас, а тя поддържа за наличности от предходни периоди достатъчно добра цена. Това е причината на българския пазар цените да са около 2,80 лева, а смело мога да кажа, след преглед на пазара, и под 2,80 лева.

- Това означава ли, че на различните доставчици се дължат големите разлики между цените на различните бензиностанции, които надминават 60 стотинки за литър?
- Можем да намерим много причини, може би една част от цените са и спекулативни. Според мен голяма част от търговците получиха изкривена и дори невярна информация, че липсват горива на пазара, което ескалира напрежението в предпразничния 2 март. Социалните мрежи и комуникация от уста на ухо и от телефон на телефон не е добър начин за информиране. Затова на проведената в петък среща с представители на правителството бяхме посъветвани от премиера Кирил Петков да бъдем адекватни към медиите, да използваме и вас за нормална комуникация и да ви държим информирани не само какви ще са цените, а и какви са наличностите и какъв е тренда на пазара, не ценово, а количествено и дали всичко е нормално на пазара. Така че през седмицата смятаме да направим редовен бюлетин от гледна точка на това с какви капацитети работим, какви е потреблението - високо, ниско, има ли достатъчно количества горива на пазара.

- От няколко дни цената на петрола на международните пазари е над 110 долара за барел. Ако тези цени останат в сила по-дълго време, как ще се отразят на цените по бензиностанциите у нас?
- Всички сме насочили поглед към събитията в Украйна. В петък цената на петрола пак беше над 112-114 долара. Ако това се задържи като тенденция през следващите дни, посоката е ясна. Аз не искам да я коментирам, защото сигурно ще имаме нови стотинка, две или три повишение през седмицата. Няма как при повишения на цените на петрола ние да очакваме нещо различно. Няма да скрия обаче, че еднодневно увеличение от 40-50 стотинки за литър е безобразие. Това беше не добър подход към пазара от страна на някои колеги.

- Казвате, че в сряда срещу четвъртък миналата седмица на някои бензиностанции са вдигнали цените с над 40 стотинки за литър?
- Бях информиран, че на някои места са вдигнали цените от 2,80 лева до 3 лева за литър, или от 2,70 лева на 3,15 лева. По медиите се видя достатъчно. Имаше места, където далеч над 3 лева беше цената, имаше места с 3,10-3,15 лева. В България няма причина да има такава цена в момента. Да, 2,70-2,95 лева е по-реално. Не си позволявам конкретни цени, защото Комисията за защита на конкуренцията го приема по различен начин, но със сигурност цени над 3 лева в момента са високи. Както виждате, пазарът се успокои на нива между 2,70 и 2,80 лева за литър.

- Още преди войната в Украйна имаше прогнози, че петролът ще поскъпне над 120 долара и дори над 150 долара до края на годината. Според Вас тези прогнози реалистични ли са?
- Това бяха прогнози на база информация, свързана с активността на Русия срещу Украйна. Това са прогнози на американски банки, които дават оценка на стойността на нефта в средносрочен план - три, шест, девет месеца. Техните очаквания първоначално бяха за около 99 долара за барел за декември, януари и февруари, след което се коригираха на 120 долара за барел. Джей Пи Морган миналата седмица се произнесе с възможна котировка до 150 долара. Но както в момента виждаме 114 долара, при едно благоприятно развитие можем просто да осъмнем с 80-90 долара. Лично аз имам своите надежди, макар че с всеки изминал ден на база развитието на военните действия притесненията ми се увеличават, че това няма да стане.

- Смятате ли, че може по-дълго да се задържи настоящата ситуация по отношение на цената на петрола и войната в Украйна?
- Хайде да не говорим само за нефта. Какво ще стане със зърното, какво става с желязото. Да, новата реколта е далеч, но сигурно и там има увеличения. Война, която се развива на 500-600 километра и падат снаряди не води до нищо добро. Да бъдем оптимисти, че това ще приключи бързо. Възстановяването ще е бавно. Именно възстановяването ще доведе до някои проблеми и това са моите опасения, че възстановяването от военния конфликт ще доведе до трайно високи цени. Но добрата новина е, че все още няма поразени инфраструктурни обекти, свързани с петролопроводи и газопроводи и това не позволява цената да ескалира особено. Надявам се това да се запази като тенденция.

- В момента наличните запаси от горива в страната за какъв срок са достатъчни, ако възникнат проблеми с доставките?
- Запасите за извънредни ситуации са за 90 дни. От тях 30 дни съхранява държавата, а 60 дни бизнеса. От тези 60 дни 30 дни се съхраняват в чужбина, а 30 дни в България. На конкретния въпрос - би трябвало в България в момента да има за 60 дни налично гориво за нормално потребление от страна на бизнеса и гражданите. В същото време потреблението за останалите 30 дни при необходимост ще бъде доставено от там, където се съхранява зад граница. Това е на територията на европейски държави. Можем да кажем, че са осигурени запаси за 90 дни.

- Проигравани ли са сценарии, ако нещо извънредно се случи, как бързо да се реагира, така че горивата от запаса да стигнат до потребителите?
- Това няма да коментирам тъй като от една страна е свързано с националната сигурност, от друга страна има специална агенция, която се занимава само с това. Има, доколкото разбирам, щаб към Министерски съвет на ниво зам.-министри и министри. На срещата в петък беше казано и от премиера и от вицепремиера, че такива екшън планове има, те са при различни сценарии. Ние просто сме изпълнители на нареждания, които ще получим от Министерски съвет.

- Европейската комисия обмисля повишаване на акцизите на бензина, дизела и газа от 2023 г. Знаете ли докъде са стигнали преговорите по въпроса и как това ще се отрази на цените на горивата у нас?
- Доколкото знам, пакетът от законодателни предложения е внесен в европарламента и предстоят обсъждания. Но от гледна точка на събитията след 24 февруари не считам, че сега е времето за увеличение на акцизни ставки и допълнително утежняване на цените от гледна точка на фискални инструменти, защото ситуацията е прекалено сложна и в момента. Рано е да кажем каквото и да било. 2023 година е заложена като начална дата за изпълнение на новите минимални ставки на акцизите. Но според мен проблемите на Европа са малко по-големи от това да събират допълнителни приходи и да налагат допълнителни акцизи върху горивата и може би това ще бъде забавено или поне няма да стане от 1 януари 2023 година.

- Конкретно за бензина и дизела какво се предвижда в този законодателен пакет? С колко се предлага да нарасне акциза, и това какво повишение на цените ще доведе?
- Предложението би довело до 20 стотинки увеличение на цената на дизеловото гориво и до 40-50 стотинки за природния газ. Разликата в увеличението идва от там, че всички горива ще бъдат с акцизни ставки върху енергийното им съдържание. Ставките стават еднакви за всички видове горива. И от това, тези които в момента са с по-ниски ставки, като пропан-буната, скачат много, а останалите нарастват по-малко. Но това са проекти, които според мен не са в дневния ред на Европа в момента. Представяте ли си, ако живеем в хипотеза на 150 долара за барел, което не искам да си помислям какви цени означава, ако сложим още 20 или 50 стотинки от акциз съответно за дизела и пропан-буната. Аз не си го представям, а имам много развита фантазия.

- Българската петролна и газова асоциация предлага да може да плащаме горивата на бензиностанцията чрез мобилния си телефон. Как точно ще става това?
- Представете си, че влизате на територията на бензиностанция, имате инсталирано приложение за конкретната верига на вашия телефон. През локацията на телефона и приложението веднага ви предлагат да заредите гориво. Избирате на коя колонка, какъв вид гориво, колко литра, как ще платите. Ако имате инсталирани карти, приложението веднага ще ви предложи да платите с тези карти. Може да имате и инсталирани карти за отстъпки, карти за разсрочено плащане. След като потвърдите всички неща, приложението ви пита желаете ли касова бележка или фактура. Потвърждавате дали желаете или не. Приложението ви пита и дали желаете касовата бележка или фактурата на хартия или само на вашия телефон, ако желаете да я получите на имейл трябва да посочите имейл. При повторно посещение на тази бензиностанция приложението ще ви предложи директно - моля застанете на втора колонка, хванете първи пистолет, последно заредихте за 100 лв., желаете ли направите същото. Като потвърдите всичко, вдигате пистолета, зареждате колата, връщате пистолета, приложението ви изписва „Благодаря, успешен ден“, съобщава ви гориво за каква сума сте заредили, касовата бележка пристига по избрания от вас начин - на имейл или направо на телефона ви. Имате в своя електронен профил какво сте купили, кога сте го купили. Даже си представям, че на следващ етап в момента, в който кажете, че искате 20 литра бензин А95 аз да мога да ви пусна контра оферта, че ако заредите 30 литра ще получите нови 3 стотинки отстъпка. Така клиентът ще бъде сам касиер и сам ще си определя плащането, количеството. Особено за водачи на товарни автомобили като бусове и лекотоварни автомобили това е много удобно, защото те правят почти всеки ден едни и същи операции. Това би улеснило тяхната работа и би намалило времето, което престояват на бензиностанция.

- Всичко това ще позволи ли цените на горивата да не са толкова високи?
- При равни други условия би трябвало, когато се лишим от голяма част от операторите и пълначите на бензиностанциите. Само това е начинът, спестявайки от разходи за труд и работна ръка, да предложим по-ниска себестойност на продукта. Което автоматично води до по-ниски цени.

- Възможно ли е и храните на бензиностанциите да бъдат продавани от автомати?
- Тук е много деликатен въпросът. На първия етап чрез приложение на мобилния телефон ще може да се плаща на конкретни бензиностанции или на конкретни колонки. После само нощно време ще се плаща по този начин. Далеч сме от това да преминем изцяло на такъв режим на работа, първо законодателно, и второ откъм бизнеса. Защото бизнесът на голяма част от веригите е свързан и с магазинна част и ресторантска част, която ще продължи да функционира и то дори на още по-добро ниво като освободим касиерите и обслужващият персонал се занимава по-детайлно с ресторантската част и магазинната част.

- Това означава ли, че продажбите на топли храни ще бъдат запазени, както и досега?
- Топлите храни ще останат, обслужването в магазина ще го има. Предполагам, че първоначално нощно време няма да бъдат предоставяни тези услуги. После в дни като неделя, когато потреблението е слабо, на места където има само товарен трафик и тези магазини не вървят. Има места, където това е приложимо бързо. Времето ще покаже какво ще се случи в големите търговски обекти, които реално са истински магазини. Но почти съм убеден, че там обслужването ще остане, както досега.

- В началото възможно ли е да има разлики между цените на бензиностанции без и с обслужващ персонал и да е по-евтино на местата, където няма касиер?
- Това ще бъде решение на всеки оператор. Но аз като търговец съм убеден, че за да наложим това и за да обучим клиента, точно това ще бъде стимулът. Онези, които искат да са на самообслужване, на места където трябва да се научат да извършват определени алгоритми, да получат по-ниска цена. Но това ще го покаже времето. Смятам, че преди края на годината няма да сме готови, но пък може още септември-октомври да стартираме пилотните проекти.

Нашият гост
Живодар Терзиев е председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Управител и съдружник е в дружеството за търговия с петролни продукти “ЗАРА-Е” ООД, компания, създадена с изцяло български капитали. Живодар Терзиев работи в структурите на дружеството от 1996 г. Той е доказан експерт в бранша, с дълбоки познания върху спецификите на българския пазар и експертиза в сферата на икономиката. Г-н Терзиев беше избран за председател на БПГА с двегодишен мандат на Общото събрание на Българската петролна и газова асоциация, проведено на 27 март 2019 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта