Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

„Живот на килограм” действа срещу войната с храната Психотерапевти работят с ученици в превенция на хранителни разстройства

Психолози от проекта по време на среща с ученици.

Психолози и психотерапевти обучават ученици от 12 г. до 18 г. в превенция на хранителни разстройства с благотворителната инициатива „Живот на килограм”, първа засегнала съществуването на този проблем. Инициатори на проекта са Милена Ташкова и София Фердинандова, които се занимават с индивидуална и групова терапия, както и с обучения на психолози в създадената преди десет години „Психодраматична работилница”.

Към екипа се присъединяват Любомира Манчева, Славея Дънева, Миглена Буркутоглу, Нина Тодорова, Джулия Камборидис. Всички те прегръщат идеята за проекта и поставят началото му през октомври 2016 г. Започват с пет столични училища, днес са работили в 16 с над 1600-1800 ученици. През тази година проектът им излиза извън пределите на София. Първият град, който посещават, е Пазарджик, а в бъдеще им предстоят срещи във Велико Търново и Пловдив.

Водени са от идеята заради равносметката, която са си направили в продължение на години професионален опит, а именно, че всеки трети пациент страда от някаква форма на хранително разстройство, проявена вследствие на душевно страдание. Основават се на опита, който имат, и решават да реализират проекта в превенция. Любомира Манчева (психолог, психодрама терапевт, хипнотерапевт) разказва пред „Труд”, че назовават каузата „Живот на килограм” заради това, че страдащите от дадено разстройство измерват живота си в грамове, калории и хапки. „Тези хора са избрали път, който включва храната, но този път ги отвежда до болест”, казва Миглена Буркутоглу (психолог).

Любомира и Миглена разясняват, че срещите с учениците протичат в 3 етапа. При първия засягат външния вид, моделите за подражание и красота, начина, по който възприемаме себе си, и връзката между външността и хранителното разстройство.

Вторият етап обхваща вътрешните емоции, разпознаването им и тяхното преодоляване. Третият обобщава и осмисля първите два, говори се за конкретните хранителни разстройства като анорексия, булимия, орторексия (мания по здравословно хранен), хиперфагия (болестта на хората с големи тела), емоционално хранене, анорексия атлетика (свързана с вманиачаване на тема спорт и хранителни добавки). „Учениците вече си дават сметка, че става въпрос за страдание, че е заболяване на психиката и че има значение как се справя човек със солените моменти в живота”, обяснява Любомира.

„В дъното на всяко хранително разстройство е някакъв конфликт, свързан с емоции, вътрешна или външна среда. Усилията ни са насочени към това да си дадат сметка за случващото се и да предпазят себе си и връстниците си, защото специфичното тук е, че храната е нещо, което присъства в ежедневието и ако я няма тази информираност, човек няма да се усети, че е в риск”, разказва Миглена.

Двете специалистки информират, че в социалните мрежи могат да се срещнат статистика за страдащи от разстройства у нас, като 200-250 хил., но официални данни няма. Отбелязват, че липсва осведоменост у българите за наличието на проблем.

„Този въпрос се неглижира, не се отдава значение в обществото, няма информация и родителите не си дават сметка и не го осъзнават, докато не стана фатално”.

Факторите, които предразполагат към това, са външен свят (медии, модели и стереотипи за красота), семейството – (перфекционизъм, стремеж за изпълнение, взискателност, високи очаквания, свръхобгрижване, спестяване на фрустрация от външен свят, конфликтност).

„Живот на килограм” е първата програма, занимаваща се с превенция – да не се стига до симптома и до болестта. Дълго време работят без финансова подкрепа, безвъзмездно. Единствената подкрепа, която получават, е от голяма компания като дарение. Към тях се присъединяват и седем доброволци, които подпомагат работата им. През тази година и половина получават и помощта на известни личности, които популяризират кампанията с лицето си – включват се представители на медицинските среди, психиатри, актьори, певци, готвачи и др.

Голям успех за всички участници в кампанията е инициатива „Промяната” чрез която „Живот на килограм” е в топ 5 на социалните проекти в България. В бъдеще предстои гласуване от зрители, а наградата за участниците е възнаграждение на стойност от 30 хил. лв.

 

Бъдещи планове

За да стане проектът „Живот на килограм” устойчив, екипът от психолози и психотерапевти е в процес на създаване на терапевтична програма, която ще даде възможност за лечение за страдащи от хранителни разстройства.

„Нищо от само себе си не се е случило в този проект – ние питаме децата в училище в какво се измерва животът, а за нас той се измерва в смисъла, усмивките и в това, което получаваме като обратна връзка и желанието да разбират повече за себе си”, казва Любомира Манчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.