Вежди Рашидов: България и Саудитска Арабия трябва да опознаят културното си наследство

Русия и Китай правят ваксина срещу новия вирус Пекин предал на Москва генома

ФИФА плаши „Левски“ с отнемане на точки

Трети мач без гол за ЦСКА

Борисов се срещна с външния министър на Саудитска Арабия (ВИДЕО) Има възможност България да бъде регионален център за газоразпределение на Балканите, заяви премиерът

Музеят събра 8000 лева за реставрация на икони

Светофарна сигнализация в Стара Загора избягва конфликти между пешеходци и шофьори

Професионални риболовци искат строги наказания за фирми, нанасящи щети на екосистемите Настояват риболовният билет да поскъпне с 5 лева

Васил Божков: Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и ПФК „Левски“

Председателят на Асоциацията на заведенията: Протестът ни беше политически яхнат

Ашли с гурбетчийска песен Режисьор на видеоклипа е Ненчо Касъмов, сниман е в Сандански и Мелник

Германия спира производството на електроенергия от въглища до 2038 г.

МЗХГ стартира информационна кампания за директните плащания през 2020 г.

Томислав Дончев: България може да служи като пример за усвояването на евросредства по кохезионната политика

Пастир попалил имущество за над 50 000 лева, за да отмъсти на работодателя си

Жилищата в София поскъпнаха с 40,7% Общото увеличение за страната е с над 30%

Русе влиза в челната тройка

Жилищата в София поскъпнаха с 40,7% за период от три години и половина. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%. За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче, София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%. Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%. В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30% като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.

 

Унгария е №1 с 14% увеличение

Изпреварихме 9 страни в ЕС по ръст на цените

Само в една държава има спад

България изпревари девет страни от ЕС по поскъпване на жилищните имоти за период от една година.

България изпревари девет страни от Европейския съюз по поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в страната са нараснали с 5%, спрямо същия период на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Първото място е за Унгария, където жилищните имоти са поскъпнали с 14%. Челната петица по ръст на цените на апартаментите в рамките на година се допълва от Люксембург (+11,4%), Хърватия (+10,4%), Португалия (+10,1%) и Латвия (+9%).

Само в една страна от ЕС има спад на цените на имотите на годишна база. Това е Италия, където намалението е минимално – с 0,2%. По-зле от нас се представят и Финландия с поскъпване на имотите с 0,8%, Великобритания (+1,4%), Румъния (+1,8%), Швеция (+2,2%), Ирландия (+2,5%), Дания (+2,9%), Белгия (+3,1%) и Франция (+3,2%).

Оказва се, че бързото поскъпване на жилищните имоти в България не е изолирано явление, а тенденция за повечето страни от ЕС. Общо за държавите от Общността, както и за страните от еврозоната, цените на апартаментите са нараснали с 4,2% в рамките на година.

Спрямо предходното тримесечие жилищата в ЕС са поскъпнали с 1,6%, сочат данните на европейската статистическа служба. А у нас цените на апартаментите са нараснали с 0,6% в рамките на едно тримесечие. Най-добри резултати сред страните от Европейския съюз отчитат в Латвия, където повишението е с 5,6% спрямо предходното тримесечие. Челната петица се допълва от Люксембург (+5,1%), Кипър (+4,2%), Словакия (+3,7%) и Малта (+3,4%). Като във всички страни от ЕС цените на жилищните имоти са нараснали спрямо предходното тримесечие.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.