Жилищата в София поскъпнаха с 40,7%

Общото увеличение за страната е с над 30%

Русе влиза в челната тройка

Жилищата в София поскъпнаха с 40,7% за период от три години и половина. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо - с 41,4%. За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

Въпреки всичко това обаче, София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство - с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - малко над 30%. Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,3%. В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо - с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30% като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.

 

Унгария е №1 с 14% увеличение

Изпреварихме 9 страни в ЕС по ръст на цените

Само в една държава има спад

България изпревари девет страни от Европейския съюз по поскъпване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в страната са нараснали с 5%, спрямо същия период на миналата година, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. Първото място е за Унгария, където жилищните имоти са поскъпнали с 14%. Челната петица по ръст на цените на апартаментите в рамките на година се допълва от Люксембург (+11,4%), Хърватия (+10,4%), Португалия (+10,1%) и Латвия (+9%).

Само в една страна от ЕС има спад на цените на имотите на годишна база. Това е Италия, където намалението е минимално - с 0,2%. По-зле от нас се представят и Финландия с поскъпване на имотите с 0,8%, Великобритания (+1,4%), Румъния (+1,8%), Швеция (+2,2%), Ирландия (+2,5%), Дания (+2,9%), Белгия (+3,1%) и Франция (+3,2%).

Оказва се, че бързото поскъпване на жилищните имоти в България не е изолирано явление, а тенденция за повечето страни от ЕС. Общо за държавите от Общността, както и за страните от еврозоната, цените на апартаментите са нараснали с 4,2% в рамките на година.

Спрямо предходното тримесечие жилищата в ЕС са поскъпнали с 1,6%, сочат данните на европейската статистическа служба. А у нас цените на апартаментите са нараснали с 0,6% в рамките на едно тримесечие. Най-добри резултати сред страните от Европейския съюз отчитат в Латвия, където повишението е с 5,6% спрямо предходното тримесечие. Челната петица се допълва от Люксембург (+5,1%), Кипър (+4,2%), Словакия (+3,7%) и Малта (+3,4%). Като във всички страни от ЕС цените на жилищните имоти са нараснали спрямо предходното тримесечие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти