Забрана за събирания от 4 и повече души в Гърция до сряда, глоби до 5000 евро

Нов специален план е изготвен от полицията, за да се избегнат събиранията в деня на годишнината от въстанието на Политехниката срещу хунтата.

В страната по традиция се провеждат тридневни събития в памет на въстанието на студенти от Атинския политехнически институт, брутално потушени от войските на фашистката хунта "черни полковници" на 17 ноември 1973 г. 

Като част от полицейските мерки, публичните събирания на открито, в които участват четири или повече души, са забранени в цялата страна, от 6 сутринта в неделя, 15 ноември, до 21 часа в сряда, 18 ноември.

За нарушителите са предвидени санкции, административна глоба от 5000 евро за юридически лица и 3000 евро на физически лица, които провеждат публични събирания на открито и административна глоба от 300 евро на лица, нарушаващи забраната, като участват в публични събирания на открито.

Министърът на гражданската защита Михалис Хрисохоидис беше ясен и добави, че протест за годишнината на въстанието на Политехниката няма да се състои тази година.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че паметта на Политехниката тази година трябва да бъде почетена с обикновена церемония и призова партиите да не участват в шествия и митинги, нито да насърчават гражданите да излизат на улицата. 

Според полицейски източници, 4 000 полицаи ще патрулират по улиците във вторник, докато дронове и хеликоптери ще наблюдават от въздуха. Според издадената заповед на полицията, първоначално ще се предупреждават протестиращите, призовавайки ги да се разпръснат. В случай на неспазване на заповедта ще последват арести.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа