Забраняват евтините храни със закон

В големите магазини няма струпвания на хора, защото спазват противоепидемичните мерки.

Внасят предложението в правителството

Няма логика, когато се опасяваме от спекула, да не разрешим промоции, коментират от “Активни потребители”

Да се забрани продажбата у нас на храни на промоционални - по-ниски цени в магазините, предлагат производители. Идеята им предстои да бъде представена на правителството.

Оправданието им е, че така щяло да се прекрати струпването на много хора на едно място и презапасяването, обясни предложението Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) и координатор на щаба “Храни и напитки”, който се сформира заради коронавируса.

“Промоциите водят до струпване на много хора в магазините и ненужно харчене на пари за презапасяване със стоки. Можем да запасим хората с хранителни стоки. Опасност за хляба също няма”, каза още тя.

Идеята подкрепя и Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Той дори предупреди, че има вариант хранителните магазини да останат без стока, ако не си поръчат достатъчно. Не трябва да разчитаме на вноса, а да поддържаме нашето животновъдство, за да може в такива моменти да сме готови да реагираме, каза още Зоров.

Подобна мярка е напълно ненужна, коментира идеята за забрана на промоциите пред “Труд” Богомил Николов, председател на Асоциация “Активни потребители”. В момента като антикризисна мярка това не работи, защото веригите са направили добра организация, дезинфектират помещенията, пускат определен брой хора в магазина и струпвания няма. Ако целта на производителите не е да намалят опашките, а друга, да си я кажат, заяви той.

В момента, когато държавата обяснява призовава и следи да няма спекула - тоест изкуствено завишаване на цените на стоките, някой иска да няма намаления на цените. Да се върнем направо 1989 г. и да определяме цените нормативно, каза Николов. Според него пазарът ще се определя от търсенето и предлагането и когато има дефицитна стока, е нормално цената є да се повиши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари