Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Загадките на българските букви Брегалнишката легенда сочи, че азбуката ни е създадена още през 855 година

На 24 май за пореден път по светски чествахме празника на… – какво празнуваме ний? – на славянската писменост. Каква ти тук славянска писменост?! Царе сме да си вкарваме автоголове. Азбуката, на която пишем ние, руснаците, сърбите, „македонците”, черногорците и т.н., са си български букви. Създадена е под прякото ръководство на цар Борис I и неговите приближени Свети Климент и Свети Наум Охридски, а може би и някои други участници. Преди дни научих, че българските пощи се канели да издадат марка „1000 години Охридска архиепископия”. Къде сте я видели тази архиепископия, бе драги пощенци! Тогава в Охрид, наричан Юстиниана Прима в официалните документи, е създадена Българската автокефална архиепископия. В по-стари времена в такива случаи директно се намесваше Държавна сигурност, отиваше направо в Българските пощи и питаше: Кой получи парите от УДБА-та (югославските тайни служби), за да направи такова национално предателство?

Какво е създадено, кога и защо – това са трите въпроса, които измъчват не само учените, но и интелектуалците, а напоследък дори и политици от ранга на Путин и Радев. Хрониките твърдят, че през 863 година от византийския двор моравският княз Ростислав поискал проповедници и книги на славянски език. И императорът на Византия Михаил, както и Вселенският патриарх Фотий, веднага му ги дали заедно с Кирил и Методий. Някои смятат, че точно тогава е била създадена и азбуката.

Да, азбука наистина може да се създаде за една нощ, според някои хора – казваше един от моите учители. Но преводът на основните богослужебни книги трае години – две, три и четири дори. Следователно не може азбуката да е създадена тогава, явно, че това се е случило по-рано. Ето – един човек, приближен до първоучителите, Черноризец Храбър, със своето съчинение „За буквите”, пише, че азбуката е създадена през 855 година. Тогава трябва да е зададен въпросът: защо е създадена тази азбука. Великоморавия е още много далече, а България е езическа страна. Азбуките се създават заради писмеността. Християнската религия е единствената дотогава, като изключим мюсюлманството, появило се шест века след нея, която се изповядва чрез книга, а не чрез порене на коремите на нещастни животни и гадаене по червата им.

Някой е имал отчайваща нужда от тази азбука – кой е той и можем ли да го установим? Това е много лесно, когато отдадем дължимото на един извор, който кой знае защо учените не приемат за достоверен. Това е така наречената Брегалнишка легенда, по името на река Брегалница в Източна Македония, тогава част от България. Аргумент да не я приемат е, че тя била житиен разказ, а в тези разкази имало много измислици. Да, но във всички останали документи, в 95 на сто от тях, по които се съди за делото на Кирил и Методий, на Климент и Наум и т.н., се състои от жития. Не може да приемаме едни, а други – не. И какво се казва в това житие, наречено Брегалнишка легенда?

В него се казва, че през 855 г. в България пристигнали Кирил и Методий, установили се в град Равен, и започнали да проповядват новата писменост с български букви. Те успели да покръстят 54 000 българи, но по неизвестни причини по някое време е трябвало да се оттеглят във Византия. В суматохата успели да покръстят и цар Борис I, който пристигнал в града. Един от аргументите против Брегалнишката легенда беше, че такъв град Равен не съществува. Да, но скопският археолог Иван Никулчич го откри напоследък и заяви в книгата си за македонските градове и крепости, че това е една малка Плиска. Т.е. че повтаря плана на Плиска – иначе е голям град с каменен вътрешен град, със земен вал, който загражда по-голямо пространство – тоест градът го има и се намира в равнината между Кочани и Щип.

Какво можем да заключим от всичко това? Че делото на Кирил и Методий е поискано и му е дадена политическа воля, както казваме сега, от много важни фактори на епохата. Това са ръководителите на двете най-големи държави – България и Римската империя, която наричаме още Византия, цар Борис I и Михаил, а също и от вселенския патриарх Фотий. Целта, разбира се, е била да се разпространи християнството, което ще направи народите по-малко военнолюбиви, по-хуманни и т.н. И цар Борис също е имал тези интенции (цели, намерения). Освен това той е съзнавал, че приемайки християнството, той ще успее да се нареди в редиците на т.нар. европейско семейство, на християнските страни, които решават споровете помежду си чрез преговори, уважават се взаимно, гостуват си по време на празници и т.н. Боял се е обаче от една голяма негативна последица – че християнство, разпространявано на гръцки или латински език, ще доведе до много бърза денационализация на народа му, който и без това все още е бил в насипно състояние на етническите съставки. На територията на България живеели освен българи, и славяни, и авари, и ромеи, и какви ли не още етноси, които било трудно да се пречупят. Но с помощта на християнството в църквите и най-вече в училищата много бързо този процес на доброволна асимилация ще стане. И тя наистина става. Цар Борис вероятно се е свързал с Фотий и с Михаил (той е негов кръстник) и е поискал съдействие. Тогава те са се сетили за Кирил и Методий – двама висши интелектуалци, които когато – така да се каже – ги вербовали за тази работа, им казали: „Вие сте от Солун, а всички солунчани говорят и знаят много добре езика на народа, който живее на север от Солун.” И те са залегнали вероятно още от 852 г., когато цар Борис е дошъл на власт, и до 855 година са били готови с превода на най-необходимите книги и са започнали пропагандата на християнството в България. Като експеримент първоначално в брегалнишката област. Експеримент, който е бил изключително успешен, но неизвестно защо е бил прекратен. Вероятно това се е случило заради влошаване на отношенията между България и Византия. Има една неясна война именно в този период – 857-858 г. между двете държави.
Когато богослужебните книги на глаголица са дошли в България през 886 година след смъртта на Методий, носени от Климент, Наум и Горазд, бързо се е видяло, че тази азбука – вероятно правена много набързо, е доста трудна за децата, които са усвоявали знания за бъдещи свещеници. Ето защо Климент и Наум, а може би и Горазд и Ангеларий, и Сава и Константин Преславски, в манастира Голямата базилика край Плиска, са създали нова азбука, която българите познавали малко по-добре. Защото голяма част от буквите – половината, са били от гръцкия алфавит, а българите са писали близо 200 години административните си актове на гръцки език с гръцка писменост. А другата половина от буквите са били руни от прабългарската азбука – „щ, ю, я, ъ”… Тези руни, които са имали биографично значение, са означавали определен предмет – „щ” е щъркел и т.н. Сега им е предадено фонетично значение – това е своеобразна проява на средновековен български патриотизъм.

Затова азбуката ни би трябвало да се нарича българска или старобългарска. И много учени на Запад и не само там, я наричат така. Затова е нужно да настояваме за промяна. Дори и в дните около празника, който би трябвало да бъде не Ден на българската култура и славянската писменост, а да бъде Ден на културата и българската писменост.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Браво, ама иди го обясни това на Боко, Цвъки и компания …

  1. Ами, че те Боко, Цвъки и компания миналата година се скараха на Путин, че кирилицата не е дошла от „македонските земи“ в Русия! А точно от България!
   А президентченцето руменчо се сниши като гномче и стана по-нисичко и от Путин (164 см) само и само да не критикува великия самодържец на вся русь.
   А тези дни като беше при Путин точно защото беше 24 май случайно да му е обърнал внимание на нашата азбука, пристигнала в русия след изпепеляването на Преслав от руските пълчища?
   Йок, Вова! Йок!
   А случайно да му напомни, че от последното му идване по нашите земи има да връща едни откраднати от неговите пълчища български архиви, съгласно путинските обещания отпреди 10 години?
   Йок, Вова! Йок!

   Та като пишеш за Боко, Цвъки и компания – в тая компания влиза ли руменчето, проснат на пода по корем пред великия император?
   Или Йок, Вова? Йок?

 2. Професоре……
  Да наричаш цар Борис Михаил – Борис I е все едно да си направиш надгробата плоча предварително… В НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ цар Борис – Михаил не се е подписал, като Борис I.
  Иди-дойди, ама това, че не знаеш името на Римския император е върха. Не се е казвал Михаил, бре! Казвал се е Михаил – Македон!!!! Пълно е с документи от периода, а не жития и легенди.
  Те именно това МАКЕДОН бърка в четирибуквието на съвременните македонци много повече, от колкото името на Василий II – наречен БЪЛГАРОУБИЕЦ!
  Професор си, но си забравил да четеш… Човек се учи, докато е жив!

  1. Браво добър коментар. За съжаление историята не е точна наука както се опитват да ни внушат историците. Тя малко прилича на упражненията, които правихме в първи клас – съчинение по картинка. Все повече се убеждавам, че колкото по-древен период става дума измислиците са пропорционално по-големи. Само хипотези, хипотези и измислици

  2. Така е! Борис е трябвало да знае, че ще има още двама адаша след него, та да пише първи, за да няма объркване…

 3. така е. но първата писмена религия от аврамическите е юдейството. Помазаните са втори. Агаряните – трети. Да не говорим че още от времето на шумерите теогонията и космогонията е писмена. Не вярвате? вижте Стария завет. Малко подробности. Някъде бях чел че по времето на втората българска държава Асеневци почитали писмеността не римските братя а Климент. Замислете се за това. Светите братя превеждат Библията на българско наречие и визуализират български звуци с ронически символи (още от линеарите). Разбира се това е интелектуално усилие което само Римската империя може да си позволи. Дали са го правили за моравците или по наша поръчка не знаем а и няма значение. Важното е че Българската държава е приспособила, развила и запазила направеното от братя и ученици, създала е култура, която за съжалени предава на един примитивен степен народ, който поради величие си присвои нашето дело. И още по лошото е че този див народ иска да ни ликвидира за да може да пипне културната ни историята. И почти е успял….

 4. „Ден на българската писменост, просвета и култура“ – без писименост няма просвета (т.е. просветление, което идва от знанието запазвано и предавано на поколенията чрез писмеността), а без знание (т.е. просвета) няма култура.

 5. Върви народе възродени,към светли бъднини върви,с книжовността таз сила нова,съдбата си ти промени ЗАМИСЛЕТЕ СЕ за значението на тези думи

 6. Възмутително е сами да говорим за „славянска“ писменост,след като това понятие е измислено за заблуда в последните векове и за интересите на други народи,които не могат да не са начело във всичко.Въпреки че дължат писменост и език от духовния старобългарски език.Защо много от думите в руския език са същите като нашия-не защото ние сме ги взели от тях,а те от нас.Не се страхувайте да казвате истината и стига чуждопоклоничество и да не дразним и подронваме авторитета на по-големия брат.В университета имахме преподавател,който се казваше Бочев(лека му пръст) и по този повод казваше „стигна се до там,че руснаците изкараха едва ли не,че Джеймс Уат се е родил в Русия“

 7. Фанариотския „проф.“Гларусов – видяла жабата че подковават вола, и тя дигнала крачка. „Защото голяма част от буквите – половината, са били от гръцкия алфавит…“. Боже Господи, то бива бива фанариотска наглост, но това не се търпи вече. Защо не обясниш какво значи „грък“, евреин и циганин, ми произнасяш мнение по Българската писменост и просвета?! С високообразованата си историческа неграмотност, пиши за циганите, и евреите ако ти е неудобно да пишеш за гърците истината, но да се произнасяш за Българите както гърците в гърция за тракйците, при положение, че живееш в България, не го прави!!!! ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ Е ИСТОРИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ТОВА СКОРО ЩЕ СЕ ПРИЗНАЕ ТАКА, КАКТО ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ХОРАТА НЕ СА ПРОИЗЛЕЗЛИ ОТ МАЙМУНИТЕ. Чети бе „професоре“ учи се, имаме вече научни потвърждения срещу неграмотните заблуди, че българите сме – тюрки, номади, мелези разни, че, и иранци. От анализите на генетичното ни потекло, се разбира, че то се среща навсякъде по света съвсем не като единични случаи, като доказателство, че държавните ни граници дълго време са изплаквани с водичката на три океана. Календарното ни историческо време отчетено във вечният ни календар признат от ЮНЕСКО, като най точен, от десетки хиляди години, и най малкото е, че името на държавата ни България е най старото в Европа според според много европейски историци, както и цивилизацията ни, а се осмелявате да твърдите, че в днешната ни азбука повечето букви са чуждици, и български са само „щ,ю,я,ъ“

 8. С Русия нещата поемат в правия път с отношенията ни, двустранно е признато братството ни, писменост, и религия, ще се заговори, за родословие, и потомственост, просвета, култура, образование, и т.н.т. Не се месете. От 140 години гражданска война между русофили и русофоби, е достатъчно време да си създадем истински елит (аристокрация), и това става, първите крачки са направени. Успех!!!

 9. Прочетох коментара на Професор Димитров в който много ясно се подчертава ролята на християнството за създаването и разпространението на българската писменост и не по малката роля за промяната на азбуката ни по времето на Борис във връзка с обединението на българският народ Дали ще се казва българска или славянска писменост си зависи само от нас тя си наша ика ще я представим това е наш проблем не трябва да търсим вина в другите народи. Проблемът е там че тези които ни управляват и зависи от тях или не го осъзнават или не искат да го осъзнаят ,но по големият проблем е че ние не осъзнаваме ролята на християнството за създаването на писмеността ,а ине само на нея в живота ни .Станали сме безбожни и от там ни идват бедите ни .Не е достатъчно само да празнуваме църковните празници а да се замислим за значението на десетте божи заповеди . Естествено това е труден процес но трябва да започне да се говори за това да се промени ъгъла на гледната точка. Българският народ е бил вярващ и е имал морал затова е оцелял 1300 години ,но това не трябва да се према за даденост а да се възвърне вярата и се поддържа.Българският народ не е виновен че е стигнал до безверието на всички им е ясно защо сме стигнали дотам особено на по старото поколение но нищо няма да постигнем ако обвиняваме някой за тази ситоация важното еда продължаваме напред да се учим от положителният опит на предшествениците ни който е огромен и да не повтаряме грешките си.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.