Русия е готова да увеличи доставките на газ в Сърбия

Мръсен въздух в няколко града тази сутрин

Как се прави поза „арбалет“?

Лекар: София е пред грипна епидемия

Силни земетресения в Перу и Еквадор

Руското посолство в САЩ: България екстрадира руснак, обвинен за онлайн измами

Тръмп предвижда среща с Ким Чен-ун след месец

Десетки жертви и ранени при взрив след кражба на гориво в Мексико

Времето ще е облачно и ветровито

На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Зам.-министър Атанаска Николова: Климатичните промени ще доведат до отглеждането на нови земеделски сортове

Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. Затова и Координационният съвет по изменение на климата към МОСВ обсъжда напредъка си в разработването на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата. Това каза заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова, предаде БНР.

По думите й вече е представен работен вариант на Стратегията, в който са включени действията в най-уязвимите сектори. Изследвани са ефектите върху изменението на климата върху девет сектора – селско стопанство, туризъм, транспорт, човешко здраве, биоразнообразие и екосистемни услуги, гори, воден сектор и градска среда.

„Мерките, които се идентифицират, до голяма степен са свързани с повишаване на информираността на обществото, с подобряване на образованието и на обучението“, обясни тя.

Зам.-министър Николова каза още, че климатичните изменения ще доведат до промяна в технологиите на отглеждане на различните култури, а също и на животински видове в нашите условия. „Вероятно ще доведат и до необходимост от нови сортове или до нови методи за борба с нетипични за нашата страна вредители – плевели и болести. За всичко това е необходимо тясно сътрудничество, координация между науката и земеделските стопани и, разбира се, пълна подкрепа от страна на институциите“, посочи тя.

„В процес на обсъждане е 30% от европейските средства да бъдат насочени към борба с климатичните изменения и адаптация към тях. Това означава, че проектите, които ще бъдат финансирани с европейски средства, задължително трябва да отговарят на критериите за борба към климатични изменения или мерки за адаптация към климатичните изменения“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да спрат да се купуват немските дизелови боклуци… и кастрират християндемократите след второ дете, а зелените – още преди пуберитета..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.