Зам.-шефът на Комисията по отбрана в НС доц. д-р Николай Цонков пред „Труд“: Сигурността ни е в криза

Има драстична шуробаджанащина в МО

- Вотът на недоверие към кабинета очаквано не мина, г-н Цонков. Всичко наред ли е в сектор „Сигурност и отбрана“?

- Управлявящите като щраус си заровиха главата в блатото от проблеми, отказаха да се включат в дебатите, с илюзията, че щом не ги виждат, всичко е наред. Това е политическо късогледсво.

- Мълчанието на управляващите в пленарна зала хитра тактика ли бе за неглижиране на мотивите?

- ГЕРБ и ОП отказаха дебати по вота, защото нямат аргументи да се противопоставят на мотивите ни за неспособност на техния кабинет да се справи с престъпността, да подобри условията за живот и труд на военнослужещите в отбраната и да сложи ред във финансовата система на страната, която е силно пробита и манипулируема. Най-голямото доказателство е драстичното спаднало доверие в МВР, усещането за несигурност у хората.

- Те бяха словоохотливи в кулоарите пред медиите?

- Разбрах, че министър Каракачанов е заявил, че по-безсмислен и жалък вот не е виждал. Не се изказал от трибуната, защото, „когато никой нищо не те пита, как да им отговоря.“ Удивен съм. Защото показните убийства на виден бизнесмен, много близък на ГЕРБ, на висш служител от НАП, лавината от телефонни измами, битовата престъпност и кражбите, които са епидемия, бегълците от затворите и полицейските арести и неспособността на МВР да ги хване, защото си пуснали брада - всичко това не е ли показател, че провалът в сектора, за който поискахме вот, е очеваден. Основните тези за този провал бяха аргументирани от лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова. Защо г-н Каракачанов не й отговори в пленарната зала? Вместо това предпочете да се упражнява в красноречие пред журналистите. Фактите са очебийни.

- Наскоро поискахте разяснения за драстичен пример за конфликт на интереси в МО?

- До мен достигна притеснителна информация за порочни роднински практики в МО. Когато зададох въпроса в комисията към министър Каракачанов, бях прекъснат от неговия заместник Атанас Запрянов с аргумента, че това е класифицирана информация. Постоянният секретар на МО г-н Антон Ластарджиев е шурей на заместник – директора на служба „Военна информация“ - военното разузнаване, к-н I ранг Иво Хасекиев. Освен това съпругата на Хасекиев работи във военното разузнаване. А в чл.155 на Устава за войсковата служба е записано, че заместник-командирът /началникът/ на военното формирование е пряк началник на целия личен състав. Службата е част от въоръжените сили и е военно формирование с военно-пощенски № 46380. Уставът е приет от МС и е задължителен за изпълнение. Какво ви говори фактът, че хора на ръководни позиции в МО го неглижират? Какъв пример дават? В декларацията за конфликт на интереси, която е попълнил г-н Хасекиев, е написал, че не е в конфликт. А по закон не може мъжът да е пряк началник на жена си в държавно учреждение. Това е илюстрация как се управлява в МО. Нека съответните институции се произнесат дали в случая има нарушение, тъй като г-н Хасекиев е декларирал, че няма, и дали не е предоставена декларлация с невярно съдържание. Затова ме учуди как зам.-министър Запрянов се хвърли като Матросов на амбразурата да брани очевадни нередности. Щял съм да издам тайна. Каква тайна, след като името на зам.-началника на службата е публично, отворете сайта на ведомството. Да не би да е тайна, че е женен за сестрата на постояния секретар г-н Ластарджиев, който също е публична личност.

- БСП подкрепи проектите за модернизация на армията, но с резерви?

- Модернзацията на армията няма алтернатива. Не сме сигурни обаче, че управляващите са на същото мнение, защото те я спряха миналата година и се опитаха да приземят бойната ни авиация с набързо скалъпената парламентарна комисия „Грипен“. Която съчини смеши аргументи за „нередности“ в процедурата за класирането на офертите за новите изтребители. А тя не е крайно решение. Сега проектите стартират със закъснение и ще бъдат оскъпени, защото цените не са същите, каквито бяха преди близо 2 г. Ние подкрепихме двата проекта- за бойните машини на пехотата и за новите изтребители, тъй като в тях са включени поставените от нас условия- прозрачност, конкуренция при избора и индустриално сътрудничество, което трябва да стимулира икономиката ни. Представените проекти обаче имат слабости. Прекалено теоретични са, липсва конкретика, не е ясно въоръжението на новите платформи. Липсва спецификация за бойните машини и какви способности ще развива с тях пехотата.

- Какво имате предвид?

- Колко колесна ще бъде новата бойна машина, каква степен на бронезащита ще осигурява за екипажа, каква проходимост ще има и т.н. За да се избегнат тези слабости, ще искаме максимална прозрачност в преговорите, защото дяволът е заровен в детайлите. Ше информираме българските граждани за какво се харчат техните пари. Подкрепата ни за проектите не е безусловна. Запазваме си правото и на друго решение, тъй като процедурата предстои. Но най-важното за нас са хората. Налице е риск отбраната да се окаже в абсурдна ситуация- има техника и оръжия, но няма кой да ги управлява и да борави с тях.

- Кое толкова ви тревожи?

- Ръководството на МО не се справи с най-важния проблем - драстичния некомплект на личен състав. За активните сили е над 22%, като за някои формирования достига и 40%, а за доброволния резерв е над 80%. В реални цифри ситуацията е: близо 5600 незаети места плюс над 3000 в резерва и отиваме към стряскащия факт от близо 10 000 души недостиг във Въоръжените сили. Щатовете ги има на хартия, но хората ги няма. Това отдавна е публично известно. Този проблем малък ли е, за да откаже властта да го дебатираме? С такъв некомплект всяка армия е небоеспособна. Липсата на войници и офицери поставя формированията в тежка ситуация. Бойните ни пилоти, които дежурят по линия на „Еър полисинг“ за охрана на въздушните ни граници се въртят през ден наряд. Поставените задачи в армията се изпълняват трудно, с напрежение, хората са демотивирани.

- Този проблем не е от днес или вчера?

- Дългата верига от погрешни стъпки и решения на кабинетите „Борисов 1 и 2“ бе продължена и от сегашния му трети кабинет. Един от първите му актове бе да изтегли Доклада за състоянието на отбраната за 2016 г. Стигна се до куриозния случай едни и същи хора да готвят два доклада с различно съдържание, за да удовлетворят нечии политически амбиции.

- Всичко до пари ли опира?

- Некомпетентните действия на МО доведоха до тази тежка кадрова криза. Лъжливите обещания и липсата на професионализъм са в основата на провалената кадрова политика на ведомството. Прословутото увеличение на заплатите в армията с 10%, с което властта се гордее, при запазване на базата от 380 лв., е нищожно и унизително. То е най-малкото в целия сектор. И не само че не привлече повече кандидати за армейска служба, а затвърди тенденцията за отлив.

- Как военната експертиза на опозицията оценява състоянието на войските?

- На пехотата се възлагат основните задачи по отбраната на страната. Но там некомплетът от личен състава е над 25%. Техниката и въоръжението е от 70-те години на миналия век, а МО е неспособно да осигури средства за консумативи, поддръжка и ремонт.

Събират се бойни машини от 2-3 формирования, за да се проведе учение. Това състояние срива подготовката на войските и води до тежки последици за личния състав. През септември м.г. при учебни стрелби на полигон Сливница загина войник от Благоевград. Положението във ВВС също е бедствено- недостатъчно изправна техника, липса на средства за тренировки и гориво. Драстично е намален броят на летателните часове за пилотите. Те летят под санитарния минимум. В НАТО изискването е минимум 180 часа годишно. А нашите бойни пилоти едва достигат до 20 часа. Това е безумна ситуация. Като в автоморгите- снемат се части, агрегати и възли от един самолет, за да се монтират на друг, за да лети. На това във ВВС му викат канибализъм. Ето защо даваме жертви, загиват летци. Последният трагичен инцидент е от миналия месец. По вина на МО се забави с над 6 месеца приемането на доставените двигатели за МиГ-29. Това бе причината търпението на пилотите от авиобаза Граф Игнатиевао да се изчерпа и да прерасне в недоволство на 24 октомври 2017г. Те законно отказаха да изпълняват полети. Протест, непознат в историята на армията ни. Ситуацията във ВМС е идентична.

Нашият гост

Доц. д-р Николай Цонков е роден на 18.03.1980 г. в София. Висше образование завършва в СУ “Св. Климент Охридски”. Преподавател е в УНСС и военната академия. Доктор е по управление на сигурността и отбраната и по регионална икономика и администрация. Депутат е първи мандат от БСП и зам.-шеф на парламентарната комисия за отбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта