Захарий Стоянов заема мястото си в Двора на кирилицата

Продължава благородната инициатива на Карен Алексанян да обогатява Алеята на писателите в Културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата” – гр. Плиска. 
На 26 юни 2020 г., в присъствието на президента на Р България Румен Радев, официално ще бъде открит бюст-паметник на една забележителната фигура от нашето Възраждане – Захарий Стоянов. Революционер, политически деец, писател-мемоарист и биограф, основоположник на литературната историография – именно на него нова България дължи реалистичното описание на най-драматичните епизоди от борбата за национално освобождение – във фокуса на неговото внимание е не само Априлското въстание, но и предхождащите въстания, четническото движение, ролята на Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. „Записки по българските въстания” е настолна книга за изясняване на сложните народо-психологически, етно-културни и социално-революционни процеси в обществото ни в 19 в.

Тази година се навършват 170 години от рождението на бележития творец. Паметникът на Захарий Стоянов е дар от г-жа Пека Ганчева, а негов автор е проф. Иван Славов. Програмата започва в 15,30 ч. с тържественото откриване, последвано от музикални изпълнения и поднасяне на цветя. Традиционно за всяка инициатива на Карен Алексанян в това свято място се събират стотици културни дейци, учени, дипломати и представители на държавните институции. 

Припомняме, че тук вече греят в бронзовата си осанка Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Алеко Константинов, Паисий Хилендарски, Христо Смирненски, Гео Милев, Никола Вапцаров, Петко Славейков, Николай Хайтов, Йордан Йовков, Дора Габе, Димитър Талев, Йордан Радичков, Любен Дилов, Петя Дубарова, Пенчо Славейков, Св. Евтимий Търновски, Св. Киприан Цамблак Чудотворец, Александър Теодоров-Балан, Агоп Мелконян. Извисяват се паметници и на десетки писатели от Армения, Русия, Сърбия, Беларус, Дагестан, Чечения и други народности, които си служат с кирилицата.

Коментари

Задължително поле