Захарова към Чехия: Колкото по-разрушителни действия предприемате, толкова повече ще получите в замяна

Чешката република трябва да знае, че Русия ще продължи да реагира на стъпките, предприети от Прага, които са разрушителни за двустранните отношения. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал РБК.

"(В Прага) те знаят много добре и трябва да са наясно как ще отговаряме. Колкото по-разрушителни действия и стъпки предприемат, толкова повече ще получат в замяна", каза Захарова.

Тя отбеляза, че всякакви противоречиви въпроси между държавите обикновено се разрешават чрез съществуващите двустранни механизми, включително дипломатически. Захарова припомни, че след експлозията във Върбетице чешките власти "не са могли да представят каквато и да е версия за случилото се в продължение на седем години".

"Буквално за няколко дни, веднага след масовата атака на Запада, изгонването на руски дипломати от САЩ, Полша, изявленията за поредни претенции  за намеса във вътрешните им работи, Прага се стегна и изработи версия. Но тази версия за два дни обрасна с такова количество фалшиви новини и лъжи от страна на чешките официални лица, нещо което бих искала да подчертая: отдавна не сме виждали такъв абсурд “, добави дипломатът.

Захарова заяви също, че експулсирането на чешки дипломати от Руската федерация е адекватен отговор на агресивните действия на Прага. "Бих ги нарекла агресивни и враждебни действия от страна на Чешката република, на които ние даваме адекватен отговор", каза тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия