Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Защо Грузия трябваше отдавна да е в НАТО София е най-естественият съюзник на Тбилиси в пътя й по евроатлантическата интеграция

В България има един такъв сантимент към Русия, какъвто трудно се намира в света. Има защо. Дядо Иван ни освободи, но след това поради една или друга причина си тръгна. Може и да съжалява, но си тръгна. Други държави нямаха този късмет назад в историята.

През март тази година, пристигнал у нас по повод 140 години от Санстефанския мирен договор, руският патриарх Кирил нахока президента Румен Радев, че благодарил и на други народи за свободата – финланци, молдовци, поляци, литовци. Прав е Кирил, защото трябва да благодарим на още много други народи. Малцина знаят, че на Шипка умират например няколко благородници от цвета на грузинския народ, но ако съдим по думите на Кирил – те са руснаци.

В средата на XVIII век Русия също подпомага освобождението на Грузия, но детронира рода Багратиони от царския престол, присъединява земите към империята до разпада на СССР.

Само до преди десетина години срещу сградата на Генералния щаб на грузинската армия беше сградата на щаба на руския военен корпус.

Грузинците са свободолюбив народ, също както българите, но пък още по-древен. Родеят се с Ной, със свети Георги, със света Нино.

Мога да разказвам с дни каква е разликата в Грузия преди да тръгне обратно към европейската цивилизация и преди това. Само едно сравнение, което всеки българин ще разбере. Когато за първи път стъпих там, полицаите не получаваха заплати, но пък едно място струваше между 500 и 2 хиляди долара. Веднъж купил пост в МВР, грузинецът отива на битака и си купува пистолет, униформа, емблеми. Сетне патрулира в района, за който е платил и си връща парите.

Обаче за обикновените хора беше нещо страшно. След залез слънце – най-добре да не излизаш. Ток – режим. Газ – рядко. Перспективи за бъдеще – само в рамките на няколко часа. Корупция? Леле!

След бруталните реформи на спорния Миша Саакашвили и спокойния период на Бидзина Иванашвили, днес Грузия е на 17 място по сигурност в света. Всяко село, дори и на 2300 метра надморска височина е газифицирано, с електричество и инфраструктура. Да корумпираш полицай – абсурд. Да обереш някого – не си и помисляй. Работещо електронно правителство, спокоен народ. По-беден от нас, но и с перспективи.

За войната през 2008-а виновен е същия Миша Саакашвили, защото не му издържаха нервите. Днес Южна Осетия и Абхазия са руски протекторати, въпреки че се водят „независими държави“. Дали това са изконни грузински територии? Триста хиляди бежанци ще ви отговорят на този въпрос.

Русия смята страната на картлите за свой стратегически интерес – контрол върху пътя на коприната, бърз достъп до Иран, към Западен Азербайджан. Но това ли е желанието на грузинския народ? Започнахме с история, нека се върнем към нея. Нима желанието на българския народ е била да има Източна Румелия, защото тракийските земи са стратегически интереси на Османската империя?

Ако през април 2008-а, на срещата на върха на НАТО в Букурещ, Украйна и Грузия бяха приети в Алианса, както се предвиждаше, светът щеше да се лиши от две много гадни войни.

Днес огромна част от грузинците не искат да чуят дори името на Саакашвили. Защо – тема на друг разговор. Достатъчно е, че вкара 10 на сто от сънародниците си в затвора поради всякакви причини. Елитът – заради опозицията му. Но няма да намерите нито един човек, който да не признае реформите му. Веднъж усетили какво означава да няма корупция, да няма престъпност по улиците, да има инфраструктура, да има полиция навсякъде, да има достъп до Европа, кой би се върнал назад? Грузия е и трябва да бъде предмостието на Европа към Азия.

НАТО е част от пътя към западната демокрация с всичките забележки и критики към свободния пазар, които ние българите периодично бълваме. България пък е естественият съюзник и мост на Грузия към Европа, защото ние сме две огледални държави – и като манталитет, и като история, и като проблеми, и като начин на пиене ако щете (без техните безкрайни и уморителни, дори уморяващи тостове). У нас отдавна сме забравили какво е да си извън Европейския съюз. То е същото усещане като в дълъг брак. Когато спиш на разкошна спалня, все забравяш, че си спал на пода, така че трудно днес ще повярваме колко е важно за една държава да бъде като нас – член на най-могъщото семейство в света.

Българското посолство в продължение на три мандата беше контактът на НАТО с Грузия. И си свърши прекрасно работата като получи абсолютно нееднозначните оценки на домакините (За тях – в карето). Ако някой обаче си мисли, че грузинците шикалкавят за НАТО, нека прочетат реформираната им конституция. В нея е записано, че евроатлантическите стремежи са издигнати в ранг на конституционно задължение. А това искат и управляващи, и опозиция, с малки изключения.

 

Премиерът Бахтадзе благодари на България

Министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе лично пристигна в българското посолство по повод официалната вечеря за края третия мандат на българското посолство за контакт с НАТО. Извънредният и пълномощен посланик Десислава Иванова посрещна и министъра на външните работи Давид Залкалиани, зам.-министърката на отбраната Лела Чиковани, шефката на Комисията по външни отношения в парламента Софио Казарава. Само за последния мандат, посолството организира 28 инициативи в областта на публичната дипломация. След нас Полша пое задачата да бъде директен контакт между НАТО и Грузия.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. СПАХИЙСКИ, ЕВРОГЕЙКРАВАРСКИ ДЖЕНДЪРЕ–ТОЗИ ПАСКВИЛ ДЕТО СИ ГО НАПИСЛ Е ТВОЯТА ИСТИНА………………..НО ИМА И ДРУГА!

  2. Г-н Спахийски, вие сте много добър анализатори автор, но много евроатлантически го даваш.

  3. Автора се пренатегнал толкова ,че може да си скъса някоя жила !

  4. Авторът бил спахийски, а аз си мислех, че е майсторът на плакатите и лозунгите плевнелиев…

  5. А тези грузинци на Шипка щяха ли да са там ако не бяха мобилизирани в руската армия

  6. Еи посательо, задачата е изпълнена, написал си добре заданието,ще си получиш хонорара ,разля кучетата!!

  7. Разбира се, че Грузия трябва да бъде приета в НАТО! Грузия е дала на света другаря Сталин, а той беше съюзник на Чърчил и Рузвелт – един вид, СССР /включително и Грузия/ са били в НАТО още преди края на Втората световна война. А сега сериозно – НАТО е сбъркана организация. Навремето се е плащало на наемниците заплата, купувано им е въоръжение, муниции и храна. Днес държавите-наемници в НАТО покриват посочените разходи за своя сметка. Колкото до сигурността, НАТО не би започнало война в защита на нито един негов отделен член. Ако част от България бъде анексирана от Турция, в НАТО ще кажат: „Виж, разберете се там по комшийски и не ни занимавайте с глупости.“

  8. грузинците са баш цигани и не са ни никакви братя, както тоя се опитва да ни внуши

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.