Защо Кирил Петков дотича в Брюксел

Докато Кирил Петков дава брифинг, българската евродепутатка Елена Йончева обсъжда приключилото изслушване в Мониторинговата група с началника на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Иван Гешев защитава много повече обществения интерес пред европейските институции, докато изпълнителната власт тласка страната към задълбочаване на кризите

Писмото на главния прокурор за отстъплението от върховенството на правото у нас стресна премиерската  чета

Писмото, изпратено около Нова година от ръководството на българската прокуратура до европейски институции и западните посланици у нас, е същинската причина за извънредното заседание на Мониторинговата група за демокрацията, проведено миналия четвъртък в Европейския парламент в Брюксел. Заседанието събра в белгийската столица премиер и главен прокурор, които излязоха с противоположни позиции за ставащото в България.

Иван Гешев обяви за риск засиления политически натиск над съдебната власт и поиска Брюксел да се намеси, преди да е станало късно и българската държава да е заличила напредъка си по отношение на правосъдието след присъединяването към ЕС през 2007 г. От своя страна, Кирил Петков потвърди предупрежденията на Гешев. Премиерът повтори за пореден път, че е недоволен от разследванията на прокуратурата, заплаши с арест поне 20 богати българи, които не назова и се закани управляващите да извършат политическа чистка в специалните служби.

Оказва се обаче, че самото свикване на Мониторинговата група, в която участват общо 14 европейски депутати, сред които и Елена Йончева, дошло десет дни след като писмото на Иван Гешев и заместниците му започнало да събужда притеснения у получателите му. На различни нива в европейските институции започнали да правят аналогия от случващото се у нас с политическия натиск над съдиите в Полша и с гоненията срещу спецпрокуратурата на Лаура Кьовеши в Румъния преди години. Междувременно главният прокурор получил покани за срещи в Европейския парламент. В четвъртък в Брюксел Иван Гешев се видя с Адриан Лазара, председател на правната комисия на ЕП, с председателя на най-голямата група в европарламента Манфред Вебер и с новоизбрания заместник-председател на институцията Михал Симечка от либералите.

Именно активността на обвинител №1 на европейската сцена е принудило екипа около Кирил Петков кризисно да поиска уреждането на срещи на най-високо ниво в Брюксел. На Постоянното представителство на България се оказало доста сложно да подсигурят приемането на Петков от ръководителите на евроинституциите, още повече, че през декември той вече е бил приет от тях, непосредствено след встъпването му в длъжност.

Заседанието на Мониторинговата група за демокрацията пък било предложено от нейн член - евродепутатката Елена Йончева, която след като обърна гръб на социалистите, с чиято листа бе избрана преди три години и половина, вече е намерила нова ракета за политическа кариера в лицето на „Продължаваме промяната“. Очевидно желанието на Йончева да демонстрира близост с новите управляващи и притесненията на премиера, че непремерените му атаки срещу съдебната система у нас, доведоха до дипломатически прецедент.

За първи път действащ министър-председател на държава член на ЕС отива на крака за изслушване от 14 евродепутати. Освен всичко друго Кирил Петков бил принуден да отговаря на нелицеприятни въпроси, свързани дори с декларацията с невярно съдържание за отказа му от двойно гражданство през пролетта на 2021 г. Присъствали на изслушването на Петков евродепутати, пожелали да не бъдат цитирани, споделили, че българският премиер е демонстрирал завидно самочувствие, но отговорите му не били убедителни.

Петков прехвърлял отговорността на бившите управляващи и непрекъснато уверявал евродепутатите, че ако подкрепят политическия натиск над прокуратурата и съдебната власт у нас България щяла да отбележи напредък по отношение върховенството на закона.

С изключение на двама-трима евродепутати, сред които и Йончева, членовете на Мониторинговата група ясно демонстрирали, че не са удовлетворени от коментарите на българския министър-председател. Показателно е, че този път Групата към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не излезе с позиция по изслушването на премиера, предхождано от това на главния прокурор. Европейската комисия остави без коментар срещата на „четири очи“ между Урсула фон дер Лайен и Петков.

Опитът на правителството да прикрие от Брюксел задълбочаващите се проблеми с правосъдието, прикрити зад поредния опит за „съдебна реформа“, свързана единствено с опитите за подмяна на ръководните кадри, но не и с цялостно решаване на проблемите, поставя България за пореден път в ситуация на слабия ученик, който така и не си научава уроците. Свръх амбиции

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи