Защо Мъск иска биометричните ви данни?

Гони WeChat - мрежата за масово наблюдение в Китай

Социалната мрежа X да стане „приложение за всичко“

Социалната мрежа X, известна преди като Twitter, ще събира биометричните данни на своите потребители от 29 септември.

Но защо Илон Мъск има нужда лични данни? Той има амбицията да превърне X в „приложение за всичко“. През май X Corp придоби технологична услуга за набиране на персонал, наречена Laskie. Именно тя ще еволюира в свързана със социалната мрежа платформа за търсене на работа.

Мъск не крие, че иска да превърне X в „универсално гише за различни онлайн услуги“. Милиардерът иска да види опции за парични транзакции и пазаруване, интегрирани в Х. Той дори казва, че иска да я направи западния еквивалент на китайската WeChat. Концентрирането на толкова много услуги в Х би довело до дигитална централизация.

На първо място, обвързването на профилите с личните карти на притежателите им може да се приема и като край на анонимността онлайн. От една страна това може да доведе до по-малък брой киберизмами, но от друга - до цензура и риск за сигурността.

Бихте се замислили много повече какво публикувате, пишете и четете, ако знаете че профилът ви е обвързан с личната ви карта. Ако живеете в по-малко свободна държава съществува риск да си създадете сериозни главоболия, ако сте по-критични към правителството си.

„На практика живеете в WeChat в Китай. Приложението е толкова полезно в ежедневието, и мисля, че ако успеем да постигнем това в Twitter, то бихме постигнали огромен успех“, споделя Мъск.

Примерът, който с WeChat, обаче е стряскащ. Потребителската активност в китайската версия на WeChat се анализира, проследява и споделя с властите в Пекин. На практика приложението е станало неразделна част от мрежата за масово наблюдение в Китай.

WeChat има достъп до текстовите съобщения, указателите с контакти и хронологията на местоположенията на своите потребители. Освен това апликацията има цялата им финансова история и техните биометрични данни. Китайското правителство знае и за търсеното и разглежданото от потребителите съдържание в платформата.

Ако социалната мрежа на Мъск успее да централизира тази информация в себе си, то рисковете за потребителите ще нараснат значително.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии