Антистрес стая създадоха в сливенска гимназия

Президентът: Oткриването на ВВУ е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Гери-Никол сияе по бански в Тайланд (СНИМКИ)

Иван Костов: От интелектуална гледна точка зеленото движение е много несъстоятелно (ВИДЕО)

Арестуваха габровец, потрошил стъклата на вход и подлудил живущите Мъжът хлопал по вратите и притеснявал хората

Заловиха двама крадци на кола в София

15-годишни опитаха да откраднат метални пана от ограда на детска градина

В Павликени стартира кампанията за плащане на местни данъци Първият платец e 92-годишният Иван Драганов

Студентски екипи участват в международния конкурс за нова сграда на Карин дом

Нинова: Вотът на недоверие вече има своята роля, но мерките са палиативни

Кметът на Перник: Транзитът на вода от „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас

Бащата на Меган: Двамата с Хари излагат кралското семейство

Откраднаха метална каса с пари от казино в село Борован

Депутатът от ГЕРБ инж. Клавдия Ганчева: Новоучреденият държавен ВиК холдинг ще оптимизира стратегическия воден отрасъл

Защо преговаряме с Белия дом за Ф-16? Американската държава е водеща в случая, а не частната компания производител „Локхийд Мартин“

Защо за придобиването на нови изтребители Ф-16, блок 70 за родните военно-въздушни сили /ВВС/ България преговаря с правителството на САЩ, а не с компанията “Локхийд Мартин”, която ги произвежда? Това е въпрос, който задават читателите на “Труд”. Няма спор, че проблемът е комплексен, многозначен, чиито отговор се крие в българското законодателство и правните норми в съответната държава. Отговорът, разбира се, има и икономически аспекти. Принципът, който е възприел кабинетът е възможно най- оптималният – независимо, чия оферта избираме, преговорите трябва да се водят на ниво правителство – правителство.

В проекта за инвестиционен разход, гласуван от парламента, става дума за закупуване, както на нови бойни машини, така и на употребявани. Ограничения в това отношения не бяха поставени, за да можем да търсим най-добрият вариант за нов тип боен самолет за нашите ВВС. Разбира се, че можем да преговаряме директно и с фирма за доставка на самолетите. Но нито една оръжейна компания в света не държи на склад нови самолети и чака някой да ги купи- това не са картофи, да речем. Самолети се произвеждат само след сключен контракт. Но след като се продадат, те вече не са нейна собственост, а на съответното военно министерство, респективно държавата, която ги е закупила. Значи – с нея трябва да се пазарим.

Няма фирма производител в света, която да е собственик на бойни самолети “second hand”. Именно, за да има равнопоставеност към всички оферти, както за нови, така и за употребявани изтребители, България възприе принципа да се проговаря на равнище правителства. Има ли предимство такъв подход? Той е безспорен – държавата, която стои насреща, е гарант за сделката. Защото компанията, от която искаме да купим авиационните системи, независимо коя, може в даден момент да се отметне или да не изпълни поети ангажименти по договора. Изходът в такава ситуация е трудно предвидим, а и съдебните дела в международните арбитражи са с неясен край и се точат с години. Когато обаче имаме сключен междудържавен договор, ситуацията е под контрол, тъй като отговорността се поема от съответната страна на най-високо равнище.

В конкретния случай проблемът има и друг аспект. България заяви желание да преговаря за закупуване на изтребители Ф-16, блок 70 от САЩ. Но когато става дума за оръжейни сделки с друга държава, според американското законодателство, те се реализират задължително след санкция на Белия дом и Сената. Те трябва да разрешат на “Локхийд Мартин” да ни ги продаде. Те определят условията и цените на сделката. Затова преговаряме с американското правителство, а не с производителя. През 2012 г. България искаше да закупи употребявани Ф-16, блок 15, от Португалия, взети от САЩ. Те бяха собственост на португалското правителство, което ни ги продаваше след ремонт в техен завод. Но според американските закони, собственикът на оръжие, купено от САЩ, за да го продаде на трета страна, трябва да иска разрешение от Белия дом. Такава клауза бе залегнала в търговския им договор с американците. Тя ще залегне и в нашия договор, ако има такъв за Ф-16, блок 70. Тогава Португалия го поиска и го получи. В предложението се включиха и американците с логистичен пакет за осигуряване на изтребителите. Затова офертата към нас бе съвместна на Португалия и САЩ за 16 броя Ф-16 трета ръка. Тя бе почти пред финал, но не се реализира, тъй като първото правителство на Борисов подаде оставка. Освен това според нашето законодателство, сделки за въоръжение от страна на МО, а не на частна компания с комерсиална цел, при цена над 100 млн. лв. може да се реализират само, ако Народното събрание разреши.

Казусът има и друг аспект. Истината, е че ако се пазарим директно с фирмата, производител на изтребителите, няма значение коя, цените ще са по-ниски. Преговорите чрез съответната държава в ролята й на посредник и гарант на сделката я оскъпяват. Това обаче не е самоцел. Така се постига по-голяма сигурност в случай, че имаме претенции към продавача. Много по-лесно е да се договорим за неустойки или компенсации на правителствено равнище, отколкото да се съдим с неясни надежди за благополучен изход с частна компания. Ако се наложи, неустойките ще търсим от американското правителство, това е причината този подход да оскъпи сделката.

Освен това държавата срещу нас ни дава и гаранция, че сделката ще бъде изпълнена в пълен обем. Придобиването на съвременни изтребители е изключително сложна процедура, в която са ангажирани много контрагенти. “Локхийд Мартин” ни предоставя самолета. Но въоръжение за него трябва да се купи от “Боинг” или “Рейтиън”, специално оборудване пък от други компании. Няма нужда ние да се договаряме поотделно с всяка от тях. Това е ангажимент на американското правителство, което трябва да ни предостави пълен и най-добър пакет за изтребителната платформа. Принципът е валиден независимо кой продавач на изтребители изберем. Той важи както за офертата на Швеция, така и на Италия.

 

Договарянето няма да е лесно

Инвестиционният проект за превъоръжаване на нашите Военно-въздушни сили е на стойност 1,8 млрд. лв. с ДДС. Народното събрание даде мандат на кабинета да преговаря с правителството на САЩ да ни продаде осем изтребителя Ф-16, блок 70. Тъй като американската оферта не отговаря на няколко от задължителните изисквания, приети от парламента, депутатите разрешиха на правителството да не ги спази и да води преговори извън тези параметри. Как ще се развие ситуацията е трудно да се прогнозира, преговорите ще са сложни, но при добро стечение на обстоятелството прогнозите са до края на годината да имаме подписан договор. Последната дума обаче е на народните представители, които трябва да го приемат или отхвърлят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Подлогите на САЩ обсъждат с Белия дом, защото са назначени от там.

 2. Отговорът на велемир е правилният отговор на въпроса… единствената корекция е, че нивото на делегиране е легацията на козяк, а не държавния секретар или още по нагоре.

 3. Това са господари , ние сме поробени , меко казано , роби , каквото ни кажат това правим , е не е ли така , никога в новата история България не е била толкова унижавана !

  1. Ами че кой ви кара бе пичове? Що изпълнявате всичко, което ви кажат? Що не казахте на вашите хора от Биесипиету, АБиеВиету и на Диеписету-ДеСету, на Първанката и на Станишката да не изпълняват като ученички кот им кажат? Щото те ни вкараха и у НАТО 2004 и у Е.С.2007! Оти мълчахте като п…….и?

 4. Роби сте били и роби ще си останете!! От род
  и родина се отказахте, руски сугинаш бяхте, в
  съветски роби се превърнахте и накрая
  в идиоти русофили ,по-долни и от роби,
  предатели, руското еничарство възстановите,,,,,,

  1. сега си вземи хапчетата, барем намериш покой…

  2. шибай се в трансджендърния скапан задник! Явно си поемал Руска п…шка от пред и от зад тъпо ко….ле!

 5. SEGA SLED SAMOLETITE,DAITEDA RESHIM I VAPROSA S POZARNITE I POLITZEISKITE KOLI!AZ PREDLAGAM DA SA AMERIKANSKI,ZASHTOTO SA PO-GOLEMI,PO-MOSHTNI I S PO DALGI STALBI I
  MARKU4I OT OSTANALITE.

 6. Няма по-голям враг на България от предателите поставили се в услуга на най- ретроградната агресивна империя – Русия.

 7. KAK MOJE DA KEJETE?CHE NESCHTO E PREGOVORI KOGATO NE ZAVII OT NAS I SME VSE OT STRANATA NA BULKATA S USA.SCHTE DADEM MINIMUM 10 MILQRDA VYV VREMETO POMNETE MI DUMATA

 8. Ф-35, версия А струват 85 000 000 долара, като може да се договори и друга, политическа цена. Абсурд е да се купуват самолети ф-16 на цена от 200 000 000 лв бройката, като по-добрия самолет-ф-35 е по евтин-под 150 000 000 лв бройката, възможна е и по-ниска цена. Освен това ф-18 струва до 60 000 000 -и то лева бройката-за редица модификации, а превъзхожда ф-16. Просто е абсурд за 8 самолета да се броят 1,6 млд лева-това са 200 млн лв на самолет ф-16. Ф-16 категорично не струва 200 млн лева бройката-0проверете колко струва-това уе публично инфо, толкова не струва дори превъзходния ф-35-модел А! Явно има тежка далавера в цената-плаща се скъпо за стар модел самолет, а не се купува по-евтин ,прекрасен нов молед самолет-било то ф-35, или ф-18. Че за 200 млн бройката може да се купи и юрофайтер, алоооооу! Далии цената не е завишена драстично, заради ДМС за някой-и то в България? Само питам?

  1. нищо не разбираш ти от ценностите на плевнелиев и цветанов!

  2. Някой пак чете Гугъл и пише глупости после…

  3. Винаги съм казвал че в България има специалисти по всичко! Ето и сега се появяват хора които са си купували и МИГ- 29, и Юрофайтер, и Грипен и Ф-16, а други даже Ф-35, затова задният им двор на село е пълен със самолети! Да не говорим за тия дето са си купували и МИГ -3452749384738473! Щото тогава нещата стават страшни. А бе оти не одите да станете едни съветници на Президенто, ами тролите по форумите? Няма кой да му ги каже тия неща и човека плещи глупости, като изоглавен!

 9. Само за сведение-юрофайтер-цените почват от 60 000 000 евро-и то цени на завода, без политически отстъпки в цената, които ВИНАГИ се договарят. За 120 000 000 лева може дса се купи юрофайтер, модел 2018г-и то дори ако не ни дадат отстъпка в цената! Да напомним,че за 200 млн лева може да се закупи самолет Рафал-модел от 2018г, защо ще се купува самолет с технология от студената война-ако се купува такъв самолет следва цената да е адекватна, а не колкото най-добрите самолети, от 2018г?! За юрофайтерите-Като е възможна съюзническа цена-до 40 000 000 евро бройкат-авсе пак България спря Белене, спря южен поток, спря Бургас Александруполис, всички руски проекти бяха спрени-за ад се угоди на „съюниците“, нека нашите съюзници могат да ни подярят една ескадрила самолети-все пак България само от спирането на южен поток губи 500 000 000 долара гоздишно от нереализирани транзитни такси, допълнително губи 200 000 000 долара, от това,че няма да транзитира газ за Турция, а Турците сами ще си го купуват. Не значи ли,че могат да ни подарят една ескадрила самолети, или поне да ги продадат на политическа цена. Все едно дали нашите европейски или американски приятели и съюзници. Публично инфо е колко струват самолетите-нов ф-16 дори и с пълно въоръжение струва доста под 200 000 000 лева-говорим за драстично по-ниска цена!

  1. една от ценностите на орешарски, Плевнелиев, боко и цветанов е да плащаме преносни такси (и скоро внос на ток) на турция… защото с турците са са партнери ли беше, потурнаци ли….

 10. Tiq skapani f16 schte stypqt na 1 milqrd parcheto be bylgari typaci

 11. Това си е ограбване на българския народ от страна която прави разбойничество във международен мащаб и няма никаква гаранция с какво ще ни изнудва по късно.
  Ато във Венецуила гледаме цирка на какво е способна тази страна и тези които ни въвличат в мелницата на тази агресивна страна да обяснят на българския народ как ще ни опазят от изнудване по нататък.

 12. Нали ако можеше те щяха да пуснат по-ниска цена бе ръп.. Наесро ги говорите без да мислите. В цената нали има въоръжение пълен комплект, технически платформи разни, за обучение някви модули на пилотите. Ако след първия договор платиш 200 млн на самолет после като имаш обучени пилоти и въоръжение и техническата посдръжка щи излиза самолета на 60 млн

  1. абе идиот, кой си намалява цената „ако можело“…

 13. Проблемът не е само в покупката а ще бъдем ангажирани десетки години да им бъдем зависими, да им предоставим достъп да ни шпионират.
  Тази държава приятели няма, има интереси и прави само поразии войни кръв и т н по целия свят. Когато реши си зарязва съюзниците и ги захвърля като носна кърпа.
  Ако някой ден каже не признаваме избраната управляваща власт сменете я бързо с наш който посочим какво правим ? Това е заплаха за националната сигурност.
  Ако каже няма да ви дадем части за самолетите какво правим ?
  Кой ще носи отговорност за поразиите които предстоят ?
  Някой питал ли е българския народ дали искаме с държавата бомбардирала София да се ангажираме към тази държава за десетилетия напред ?

 14. САЩ бомбардират България защото тя обяви война на САЩ

 15. Другарки и другари, цигани и копанари! Да живее руският комунизъм, най-гладният комунизъм на света! Да живее Руското робство, най-свободното робство в света! Ура другари! Ура-а-а-а!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.