За закона "Магнитски" и американеца, който разгневи Путин

Бил Браудер

През 1939 г. Уинстън Чърчил казва думи, които и до днес се смятат за пророчески – „Русия е гатанка, увита в мистерия, във вътрешността на тайнственост“.

И наистина случващото се в последните няколко десетилетия в Русия най-добре обяснява казаното от големия британски политик. От една страна това е най-голямата държава в света. Може би страната с най-много ресурси и възможности да бъде най-богата и с най-богатото население в света. Но заради неправилна политика или корупция или кой знае какви още фактори, оказва се, че малко от богатствата на тази надарена от природата страна достигат до обикновените й хора.

Според данните на Международния валутен фонд за 2021 г. брутният вътрешен продукт на Русия от средно $ 11 654 на човек годишно нарежда страната на незавидното 64 място. Това е доста далеч под другите големи сили като САЩ, Франция, Германия, Англия, Италия, а дори Румъния има по-висок БВП на човек. (За сведение - според същата статистика България се нарежда две позиции след Русия на 66-о място.) Добре тогава, но какво пречи на Русия и руснаците да заживеят със стандарта, с които живеят хората от държави с много по-малко ресурси и възможности?

Един от отговорите на този въпрос дава американският бизнесмен Бил (Уилям) Браудър, заради който днес имаме „Закона Магнитски“. 

Бил Браудър е един от първите инвеститори в нова следкомунистическа Русия. Създава хеджфонда "Хермитидж Кепитъл" през 1996 г. Дълги години е сред най-успешните бизнесмени в Русия.

В началото на 2001-2002 г., след като се засилва властта на олигарсите в Русия и след като самият Бил Браудър разкрива как извършват финансови измами и крадат от неговия бизнес, той заедно с Путин предприемат стъпки срещу тях.

„От мен крадяха пари, а от Путин - власт“ казва самият американски бизнесмен за съвместната му работа с Путин.

Но през 2004 г. нещата се променят. Путин се сближава с олигарсите и Бил Браудер продължава да разкрива финансовите им измами пред медиите по света. През 2005 г. той е арестуван на летището на връщане от Лондон заради това, че представлява опасност за националната сигурност на страната и върнат обратно в Англия. Разбирайки че с работата му в Русия е свършено, Бил Браудер евакуира по спешност всичките си служители, успява да си изтегли парите и дори да продаде бизнеса си за един милиард долара. Заради тази успешна сделка той плаща на Руската държава 230 млн. долара данък. Единственото, което оставя в Русия, е офис с един служител, за да може един ден евентуално да се върне в страната.

През 2007 г. в офиса на Браудер, в който няма нито пари, нито нищо, освен документи за собственост, нахлуват полицаи и изземват документите за собственост на „Хермитъдж Капитал“.

След като научава за случилото се, американският бизнесмен мисли, че това е гангстерска операция и наема най-добрият адвокат към момента Сергей Магнитски. Той започва разследване и достига до заключението, че документите са преправени с цел да се изтеглят 230 млн. долара от данъчното, платени от Бил Браудер и да се разделят между служители, близки до властта в Кремъл. И наистина, парите се изтеглят от данъчното и поделят между висши държавни служители.

Заради своето разкритие Магнитски е арестуван, вкаран в затвора, измъчван и убит.

За да намери възмездие за убийството на Магнитски, Бил Браудер зарязва бизнеса си и започва борба срещу  финансовите престъпления и измами, вършени на държавно ниво. Законът "Магнитски" удря много тежко тези, които попаднат в него. Той достигна до България. Дано да е за добро.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари