За тази Северна Македония няма място в Европейския съюз

Рано сутринта се запознах с поредния случай на нападение срещу българин в Р Северна Македония. Осъществен е опит за убийство на секретаря на българското културно дружество в Охрид. Той е в болница с много тежки травми.

Колегата Андрей Ковачев, като ръководител на групата евродепутати на ГЕРБ-СДС, разговаря с министъра на външните работи Буяр Османи.

На антибългаризма в Северна Македония трябва да се сложи незабавно край и България трябва да престане със своята уклончива и мека позиция.

Три са причините, за да се стигне до поредното македонско престъпление. На първо място това е политиката на  антибългаризмът водена от македонските официални власти, от президента на страната и политиците - управляващи и опозиция. Тази политика има десетилетни корени и е наследство от югославския период на тази млада балканска държава. Именно политиците  трансформираха този антибългаризъм в действен краен национализъм. 

На второ място, това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, която е антибългаризъм в постоянно действие. Това е система от лъжи за историята, народностната идентичност и фалшификации на културно-историческото наследство на България. Те са навлезли много дълбоко в учебното съдържание на училища и университети. Превърнали са се в ежедневие. От тях струи омраза срещу българския народ и държава, която поразява всички слоеве на македонското общество и особено младите хора.

Няма ден в който в Северна Македония да не се говори срещу България и да не се тълкуват превратно факти и събития от т.нар. обща история. Свидетели сме на изключително опасно промиване на мозъците, което води до терористични практики.  И тук искам да предупредя отсега, че през месец март се очаква засилване на антибългарската пропаганда и не изключвам да се стигне до убийства на българи. Има достатъчно аргументи за такава ескалация, а случилото се вчера в Охрид е само неин предвестник. 

И на трето място, вина за престъпните действия срещу българи и България имат македонските медии, които са се превърнали, особено в последните години, в  ежедневен рупор на антибългаризма. 

Нашата страна трябва твърдо и решително да настоява за прекратяване на преговорния процес за европейско членство с Р Северна Македония, докато в тази страна не ликвидират политиката на антибългаризъм. Не може в ЕС да се допуска държава, чиято официална политика е омразата срещу друга и при това съседна европейска държава.

Още днес е необходимо всички български евродепутати да излезем с осъдителна позиция зо опита за убийство на българин в Охрид и да изпратим съответното писмо до Европейската комисия и Комисарят по разширяване разширяването Оливер Вархеи.

На първото заседание на Комисията по външни работи ще информирам за случая и ще предложа до се създаде специална работна група, която да проучи системно фактите и обстоятелствата за водената в Р Северна Македония политика на антибългаризъм, като представи и доклад.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid023FUwcDqioR6fYLuri1sqRpRj262nUt75bH1XkvccBG8JjV48k4aFpyFeLKySznUyl&id=100002064935050
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари