Здравословната храна лекува психиката

Лекарите отменили диагнозата на част от пациентите

Специалистите от университета Дикин са категорични, че полезното меню помага на хора с ментални проблеми

Учени от Австралия установиха, че здравословното хранене помага на хората с ментални разстройства и може да лекува психиката. Експертите от университета Дикин проведоха изследване за връзката между храната и психическото здраве. Специалистите са направили експеримент с близо 70 души, които редовно приемали антидепресанти или посещаващи психотерапевт за даден проблем.

В началото доброволците се хранели нездравословно - с малко плодове, зеленчуци, много сладкиши, снаксове, преработени месни и солени продукти. След това половината участници преминали на нов режим, в който се акцентирало върху продукти като зехтина, орехите, семената, както и по-нискокалорични ястия с яйцата, плодовете, зеленчуците, рибата и говеждото месо.

Три месеца по-късно доброволците били подложени на тестове. Оказало се, че при хората, които преминали на здравословна диета, се подобрили показателите за психическото състояние. При 32% симптомите на депресия намалели дотолкова, че лекарите им отменили диагнозата.

За сравнение, сред онези участници, които не променили начина си на хранене, подобрение имало само сред 8%, и то в много по-малка степен. Процесите, причинени от травми или съществуващи заплахи, може да бъдат отключени и при злоупотребата с вредната храна. Питателните продукти предоставят на мозъка достатъчно полезни вещества, необходими за борбата с всекидневния стрес.

Коментари

Задължително поле