Зелената тръба засвири атака

Сайтът „Дневник“ винаги публикува манипулациите на Тома Белев и останалите представители на „За да остане природа в България“.

„Еколозите“ пуснаха в сайта си „Дневник“ съвети как да се управлява МОСВ

Все още не е изсъхнало мастилото на подписа, който Нено Димов сложи в петък под оставката си като министър на околната среда и водите, а „зелените“ подготвят поредната си манипулативна политическа атака срещу МОСВ.

Неправителствените организации от коалицията „За да остане природа в България“ явно са решили, че докато ведомството е без ръководител, могат да прокарат вредните си идеи в сферата на околната среда.

Във вторник присъдружният на „еколозите“ сайт „Дневник“ публикува анализ „Как може да се съживи екоминистерството след кризата „Димов“.

Автор на текста е репортерката Вера Стаевска. За нея се знае, че получава инструкции директно от бившия шеф на Природен парк „Витоша“ и настоящ общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев, както и от останалите представители на „природозащитната“ коалиция.

Самата Стаевска е част от псевдоеколочните организации – тя е координатор проекти на Асоциация на парковете в България, за която съдът обяви, че се управлява нелегитимно от Тома Белев. Когато лесовъдът от Кърджали напише нещо в социалните мрежи, в повечето случи то излиза преправено в „Дневник“ с автор Вера Стаевска.

След задържането на Нено Димов „зелените“ започнаха да разпространяват своите идеи как да бъде „реформирано“ МОСВ. Очевидно са решили, че моментът е удобен отново техни хора да бъдат назначени във ведомството. По този начин бизнесът с природата на така наречената екокоалиция отново може да потръгне.

Както „Труд“ е писал в своите разследвания по темата, „природозащитните“ НПО разработват многомилионни проекти в сферата на биоразнообразието. Но тези проекти са със съмнителна полза за обществото и са директно насочени срещу бизнеса.

Пропаганда

Анализът в „Дневник“ е в типичния пропаганден стил на „зелените“ и носи посланието „само ние знаем как да оправим нещата“.

На първо място има изискване новият екоминистър да е с интерес към опазването на околната среда. Това желание на „еколозите“ звучи абсурдно, защото е доказано, че те самите нямат интерес от защитата на природата, а я използват само за прокарването на личните си политически, лобистки и финансови интереси.

Малко след като във вчерашния ден „Обединени патриоти“ обявиха номинацията за поста – депутатът Емил Димитров, „зелените“ започнаха да се вайкат в социалните мрежи, че той не ставал за тази длъжност. Може би защото няма да им играе по свирката и ще продължи да отбива техните опити да си върнат влиянието в МОСВ.

Меко казано е странно, че в „препоръките“ към следващия министър водната криза в Перник не е сложена на първо място. Вместо това „природозащитниците“ искат чрез Стаевска една от първите стъпки на новото ръководство на ведомството да бъде изработването на „времеви график за бъдещи действия по всяка от активните наказателни процедури“. След това трябвало да се предприемат други важни според „еколозите“ действия – да се разпуснел Съветът на учените, създаден от Нено Димов. Вместо него да се създадели консултативни съвети по политиката за управление на компонентите на околната среда, в които да влязат утвърдени учени и експерти от НПО в съответната област – тоест хора на „зелените“. Явно това ги е тормозило при управлението на Нено Димов – че не са имали хора в МОСВ и сега се самопредлагат, наричайки се експерти от неправителствени организации.

Мъка по старите кадри

От текста на Вера Стаевска са очевидни мъката и носталгията по отминалото време, когато МОСВ беше пълно с кадри на „зелените“.

Чрез Стаевска „еколозите“ обвиняват ексминистъра Димов, че е „обезкървил“ ведомството, като изгонил експертите. Като такива са визирани някогашният заместник Бойко Малинов и бившият ръководител на отдела за „Натура 2000“ Росица Димова.

Още през 2015 година „Труд“ разкри връзката на Малинов с „природозащитниците“. Тогава той действа срещу приемането на плановете за управление на парковете Пирин, Рила и Витоша. Причина за това е, че нито един от тях не е възложен за изработване на НПО-тата от „За да остане природа в България“, от което те губят милиони. Затова, още преди 4 години и половина, техният приближен тогавашен зам.-министър не придвижва плановете и така тези рамкови документи не могат да влязат в сила до днес.

Другият експерт, посочен за жертва на управлението на Нено Димов – Росица Димова, е в тесни връзки с коалицията „За да остане природа в България“. Тя е от хората, които в периода 2005-2007 участват в разчертаването на зоните от „Натура 2000“.

За картирането „зелените“ получават 9 милиона лева и вкарват 34.8 на сто от територията на България в защитени зони. Става дума за цели региони, които са оставени без поминък и се обезлюдяват заради липсата на инвестиции. Такива са невъзможни заради манипулациите на „еколозите“, с които успяват да прокарат внушението, че в „Натура 2000“ е забранена всякаква човешка дейност. Именно под този предлог те спират многомилионни проекти, както и такива от национално значение – например автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле.

Целта

Целта на пропагандата на „зелените“ е отново да се сдобият с влияние в Министерството на околната среда и водите. Дълги години техни хора бяха членове на Висшия експертен екологичен съвет и други важни звена, които взимат ключови решения за околната среда.

Нено Димов успя да прекъсне тази порочна практика и стана най-мразеният човек от НПО-тата в „За да остане природа в България“.

Сега „еколозите“ опитват да притиснат премиера Бойко Борисов и бъдещия министър Емил Димитров, като се надяват така пак да станат фактор в МОСВ и да смучат още повече пари от европейските фондове.

„Природозащитниците“ тръбят, че без тях опазване на околната среда в България не може да има. А е точно обратното – екология се прави без псевдоеколози.

Коментари

Задължително поле