Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

Маскирани обраха село с камери

Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

Зелените: Сечта в Родопите не ни интересува

Безсрамният лобизъм на еколозите от WWF е на път да унищожи професията еколог в България за десетилетия наред

Тотална амнезия, вероятно подплатена с арабски петродолари, е обхванала българските еколози от WWF и коалиция „За да остане природа в България“.

На 19 октомври в ефира на ТВ+ Александър Дунчев, експерт в швейцарската офшорна НПО, обяви, че неговата екологична организация не се интересува от изсичането на вековните гори в Родопите, тъй като те не били защитени. Това твърдение създава най-малкото три абсурда, които ще хвърлят петно за десетилетия напред върху професията еколог в страната.

Първо, пренебрежителното отношение на Дунчев към природата в Родопите – че там имало само „едни 120-годишни смърчове“, е срамно и абсолютно непрофесионално. Полезността на горите за екосистемите и хората не зависи единствено от това дали те са включени в някой природен или национален парк. Това важни особено за вековните горски масиви, които подлежат на допълнителна защита от закона, а и конкретно тези в Родопите са включени в международната мрежа НАТУРА 2000.

Това важи с двойна сила за България, където местата за национални и природни паркове са определяни предимно по времето на социалистическия режим и в първите години на прехода, често по политически причини и под политически натиск.

Да се задраскат от лицето на земята хиляди декари вековни гори в Пампорово като незначителни, е безсрамно действие за всеки, наричащ себе си еколог, и показва единствено шокираща некомпетентност или корупционни подбуди.

Второ, думите на Александър Дунчев са откровено шизофренични. По проект на швейцарската WWF, където той работи, Родопите са картирани като един от най-важните горски масиви в Европа. Проектът е започнал през 2015 и е завършил в началото на 2016 г. с препоръки старите гори в българската планина да бъдат защитени с по-висок статут. Самият Александър Дунчев на пресконференция по темата на, 9 октомври 2015 г. описвал резултатите от проучването на стари гори в Родопите, Източна и Западна Стара планина и Средна гора със заключението, че у нас има между 100 000 и 120 000 хектара такива масиви.

На 26 януари 2016 г. WWF изпраща писмо до заместник-министъра на земеделието и горите Георги Костов с копие до всички горски предприятия в България и ректора на ЛТУ с призив да се спре дърводобивът в 21 000 хектара стари гори, картирани от WWF, до приемането на специални мерки за тяхното опазване. В писмото се посочва, че тези стари гори са критични за живота на планетата и са дом на 80% от сухоземните видове. Самите еколози са посочили, че над 50% от старите гори в България са извън защитени зони, като само 2,5% от тях са добре защитени.

Трето, според Дунчев развитието на скиорски и туристически курорти извън националните и природните паркове не би трябвало да вълнува еколозите. Това означава ли, че всички вековни гори в Родопите могат да се изсекат, без това да смути природозащитниците, а те през това време трябва да вдигат скандали около всяко законно отрязано младо дърво в природните и националните паркове, дори неговото премахване да е част от овладяване на свлачищни процеси, застрашаващи човешки живот?

Наистина ли за един еколог не са проблемни единствените безспорно доказани случаи на мащабно незаконно строителство и изсичане на гора в България – в курорта Пампорово?

Спонтанният катарзис на еколога Дунчев по темата Родопи и Пампорово вероятно може да бъде обяснен много ясно с държаните засега в тайна арабски интереси към курорта, които се очаква скоро да бъдат обявени. Както писа „Труд“, българските зелени НПО имат доказани връзки с проислямистки фондации, които са налели в тях близо $1 милион за последните 10 години.

Надали ще е изненада, ако същото близкоизточно влияние е започнало да използва българските еколози за разчистване на терен и за икономическите си интереси в туризма. В крайна сметка няма нищо по-зелено от арабските петродолари.

Случаите с Пампорово, тунела в Кресна, ски зоната в Пирин и още подобни ясно показват, че „еколозите“ на Белев, Ковачев и сие имат абсолютно различни от природозащитата интереси. Финансовата им част е само върхът на айсберга. Все по-очевидно става, че дейността им е насочена срещу интересите на страната и до голяма степен носи рискове за националната сигурност. Повече от ясно е, че ДАНС и други специални служби имат достатъчно основание да обърнат по-сериозно внимание на „еколозите“ и не толкова зелените им занимания.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. ле-ле ле-ле, що глупости изписахте…Зелени като долара, зелени като исляма..със сигурност зелените са и част от ИДИЛ…ама защотовниманието на Дунчев било насочено към защитените зони, това автоматично означава, че не му пука за горите в незащитените такива…Желязната блъскова логика

  2. Кои точно проислямистки фондации в кои точно зелени български НПО-та са наливали пари, колко и за какво точно? Ако Труд не може да отговори ясно на това значи си съчинява! Хайде, моля, или ползвайте конкретни данни, или не драскайте, че е опасно с напрежението в обществото! Не помага да живеем в по-добра държава, още по-малко да си опазим природата!

  3. Зелените и разни други там еколози, само на книга, продължават да се държат неадекватно спряма това, което наистина трябва да правят. А тях ги интересува само когато има пари в нещо, или ще извиват ръце на бизнеса, или на държавата, и по-лошото, че техните действия са против народа, напр. забавянето на строежа на магистрала Струма при Кресна и продължаващите трагични пътни инциденти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.