Земята е токсична планета

Хората са отговорни за над 250 млрд. т химически вещества годишно, които вредят както на човечеството, така и за останалия живот навсякъде на планетата ни, пише сайтът Phys.org.

Произведените от човека химикали са безпрецедентно количество в цялата история на Земята, подчертава Джулиън Криб, автор на книгата „Да оцелееш в XXI в.”

„През всеки момент от живота ни сме изложени на хиляди от тези вещества. Те влизат в телата ни с всяко вдишване, ядене или напитка, с дрехите, козметиката, с вещите в домовете, офисите и местата, по които пътуваме”, казва той.

Отравянето на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея, но то е слабо разбирано и регулирано. То е и един от 10-те екзистенциални рискове пред човечеството, смята Криб.

Индустриални токсини вече редовно се откриват в новородени бебета, в кърмата на майките, в хранителната верига, в питейната вода по целия свят.

Един от проблемите, които политиците и производителите игнорират, е че химикалите действат в комбинация, съществуват в съединения и непрекъснато се променят. На едно място даден химикал може да не е във вредно количество, но комбиниран с хиляди други възможни химикали, може да се превърне в риск.

Медицината все повече свързва болести като затлъстяване, рак сърдечни и мозъчни проблеми като аутизма, хиперактивността и депресията, с увеличаващите се токсични вещества, на които ежедневно сме изложени. / БТВ

Коментари

Задължително поле