Зорница София - от рода на летящите хора

При нейния ген няма как да не е от рода на летящите хора. Зорница София Попганчева носи във вените си онази луда страст да преминава границите, така както е правел нейният дядо - великият български пилот Петко Попганчев.

Неслучайно и във филмите на огнената режисьорка винаги има полет, независимо дали става въпрос за буквалност или контекст. В „Мила от Марс“ старци пушат трева, в „Прогноза“ вятърът носи героите над водата, в новия филм на Зорница София, който тръгна по кината от вчера - „Румена войвода“, четата ? лети на коне и над планини.

Зорница не стига лесно до избора на персонажа, на който посвещава последните години от живота си. Когато търси история за нов филм, тя се лута в съвременните драми, които подхваща студено и които така си умират - хладно. Работата й не спори и тя се съветва със своя учител - акад. Людмил Стайков. Авторът на “Обич”, “Допълнение към Закона за защита на държавата”, “Аспарух” и “Време разделно” я връща към детството й. Пита я какво я развълнувало най-много. И тогава Зорница си спомня. Спомня си, че като дете е била толкова впечатлена от живота на Румена войвода, че дори искала да се прекръсти на нея. Румена е точно като нея - дух немирен. В картините хайдутката е рисувана така, както след години ще изглежда Анджелина Джоли без анорексията - нормално. За родената в Гюешево войвода се разказват легенди, а пътят на Зорница май тепърва започва.  Нейният учител - академик Стайков, не можа да скрие вълнението си след премиерата на “Воевода”.

“Съвременното българско кино се обогати с ярка и вълнуваща творба. Филмът “Воевода” продължава една прекъсната за дълго време традиция, свързана с историческата тематики в българското кино. Създадена е мощна, изпълнена с енергия и с разтърсващ драматизъм филм, който впечатлява с висок професионализъм във всичките си компоненти. Това е произведение, което разтърсва, което разчупва едни установени представи за далечно и жестоко време в историческата ни съдба”, каза той специално за “Труд”. И предсказа, че за нея вече няма граници. Но кога ли е имало.

Режисьорката е любопитна да мине наистина всички граници от дете - екстремист в спорта, търсеща в киното, любопитна за традициите. Преди време се впечатлила от нестинарите. Опитвала се да разбере къде е тайната, къде е номерът. Няма номер, няма тайна, казала й една възрастна нестинарка. “Трябва да те прихване, дъще”, казала жената. Това, което иска Зорница, е не да мине през жарта, а да бъде прихваната. Така правели старите нестинарки. Сами отивали в гората, наклаждали си огън и го правели. За да им мине. До следващия път.

Зорница София е художничка в началото на кариерата си. Това я прави уверена и в композициите на кадъра, в начина, чрез който пресъздава думите в движещи се картини. Родена е на 22 юли 1972 година. Завършва живопис при проф. Андрей Даниел в Националната художествена академия в София, магистър по изящните изкуства от НХА-София, специализирала реклама в Америкън Юнивърсити, Вашингтон, учила и в Училището за визуални изкуства в Ню Йорк. Има над 50 изложби и фестивални участия по цял свят, с видео арт инсталации, пърформанси и живопис. И тогава идва киното - прихваща я така, както нестинарството. Специализира кинорежисура в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” именно при Людмил Стайков. Нейният дипломен филм “Мила от Марс”, направен с подръчни средства преобръща гилдията в България, защото показва, че дори с малко пари може да направи хит. Снимала е сериалите “Дървото на живота”, “Откраднат живот”, но тя е “Воевода”.

[embed]https://youtu.be/v4kTYCObZQw[/embed]

 

Дядо й Петко Попганчев-един от най-великите

%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2Дядото на Зорница - Петко Попганчев, без никакъв спор е един от най-великите българи. Изключителните му професионални умения на пилот са причина за установяване на уникални рекорди. През 1932 г. с ДАР-1А прелита под Стамболовия мост над р. Янтра във Велико Търново. През 1933 г. прави 127 свързани лупинга със самолет ДАР-1А при полет от Карлово до Казанлък. Със самолет Focke-Wulf Fw 44 извършва гръбен полет в продължение на 33 минути, а с Avia B-122 прави 135 свързани лупинга.

През 1968 г. за изключителни заслуги във въздушния спорт е награден с диплом “Пол Тисандие” - най-високото отличие на Международната федерация по въздухоплаване (ФАИ).

 

За нея

Пред нея вече няма граници

64-l_stЗорница София демонстрира творческо израстване с бих казал граничещо с подвиг постижение, с което би се гордяла всяка авторитетна кинематография в света. След този филм с увереност мога да кажа, че пред Зорница няма непреодолими творчески препятствия. Затова моята благодарност е огромна към всички участници към тази творба, и преди всичко в нея за вълнението и радостта, което ми подари на премиерата.

Акад. Людмил Стайков, режисьор

 

Да работиш с нея е приключение

64-l_d-newРаботата със Зорница е едно приключение, изпълнено с истинност, безкомпромисност и предизвикателност! Това беше най-полезният ми снимачен процес до момента, изпълнен с много натрупвания, нови знания и запознанства с истински българи и патриоти.

Леарт Докле, актьор

 

Решава бързо и хладнокръвно

64-k_rИма способност в критични ситуации да взима бързи и хладнокръвни решения. За киното това е едно от основните качества, които режисьорът трябва да притежава, защото колкото и старателно да се приготвяш за един филм, винаги възникват неочаквани ситуации. Тя успява да отсее важното и значимото и да го насочи в правилна посока! Винаги се работи по-лесно с човек с отворени сетива и широко скроен.

Крум Родригес, оператор

 

Прави всичко със замах

64-i_angТова, което прави Зорница София, е силно, вълнуващо, искрено и много добре направено. Новият й филм се отличава с възхитителна режисура, операторско майсторство, актьорска игра. Много горещо го препоръчвам - противно на всичките ви предразсъдъци - по женска, патриотична, турскоробска, и всякаква друга линия - филмът разбива точно тях. Прави го с един замах.

Искра Ангелова, водеща в БНТ

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети