Иван Гарелов: Герджиков ме уволни, получил есемес от Борисов

Каква е причината за уволнението ви като медиен съветник на Огнян Герджиков?

- Причината е моето участие по Нова телевизия, в което защитих Елена Йончева. С това съм бил ангажирал кабинета. С изказването си съм бил засегнал и бившия министър-председател Бойко Борисов. Това е причината.

Наясно ли сте дали премиерът сам е взел това решение?

- Ами... Тъй като Герджиков не ми каза да не казвам... Имало е реакция от бившия министър-председател към него. След това той (б.р.. Гержиков) е координирал решението си с президента.

За каква реакция на бившия министър-председател говорите?

- Пратил есемес.

Какви мотиви е записал за освобождаването ви Огнян Герджиков?

- Не съм видял още заповедта. Ще я получа утре, но той каза, че тази вечер ще съобщи за освобождаването ми пред журналисти в Шератон.

Изненадва ли ви уволнението?

- Изненадва ме, защото бях крайно резервиран, стараех се да не вземам остра позиция. Направих изрична уговорка, че не изразявам позиция на правителството, а говоря в качеството си на журналист и колега на Елена. Станах жертва.

Като медиен съветник имахте ли задължението да съгласувате медийните си участия с Огнян Герджиков?

- Изрично предупреждение не ми е правено, но се предполага, че е редно. Герджиков ми каза - ти си опитен човек и би трябвало да знаеш, че трябва да се пазиш от такива работи.

Уволнението променя ли отношението ви към Герджиков?

- Аз не съм отмъстителен и злобен човек. Премиерът е благ човек, аз се разделям с него без лоши чувства. Може би така е по-добре и за двама ни.

Вече не сте медиен съветник на Герджиков, кажете какво мислите по скандала „Борисов-Йончева“?

- Сега мога да кажа това, от което се пазех сутринта. С акцията срещу Елена Йончева Бойко Борисов води ГЕРБ към убедителна загуба. Според мен този случай е тъждествен със случая Ирина Бокова. Преди президентските избори те направиха поредица от грешки и се провалиха. Сега се слага началото на друга серия от грешки. Но и тази с атаката на Йончева е достатъчна.

Вие разбрахте ли в какво бе обвинена Йончева от Борисов?

- Моето впечатление е, че те сами вече не знаят в какво я обвиняват и са възприели тактиката да размножават версиите и постепенно да се отклоняват от първоначалната версия, че репортажите и командировките и са плащани, за да може след като минат изборите да кажат: Ама ние не сме имали това предвид, а нещо друго.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта