Иван Тотев - Разжалваният

“Местата за кмет на Пловдив, районни кметове и общински съветници не са резервирани за хора от ГЕРБ.” Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев 4 дни след конгреса на ГЕРБ, на който Бойко Борисов спомена Пловдив 2 пъти - все за да даде негативни примери за разни неща, които се вършат в партията. Така Тотев за първи път даде знак, че разбира, че номинация за трети мандат за него няма да има.

Доскоро Иван Тотев съвсем не беше толкова философски настроен. Още в деня след европейските избори на 26 май, на които ГЕРБ победи БСП в Пловдив, той демонстрира политическо самочувствие и даде заявка, че на предстоящия местен вот партията му ще вземе и единствения район, в който загуби кметското място през 2015-а - “Южен”. Но тогава ситуацията беше друга - гърбът му в партията Цветан Цветанов все още се считаше за фактор и привържениците му в цялата страна никак не вярваха, че властта по структурите наистина ще му бъде отнета. А в Пловдив са сред най-върлите цветановисти. Или поне бяха, защото сред местните активисти на ГЕРБ няма кой да вдига революции и след като се бяха снишили преди конгреса на ГЕРБ, сега вероятно вече трескаво търсят път към сърцето на Борисов.

Цветанов подкрепяше Тотев плътно и го номинира за трети мандат още миналото лято. Повтори тази си идея и в Деня на откриването на Европейската столица на културата, когато организира в Пловдив партийна сбирка на ГЕРБ и каза: “Тотев е достоен кмет, подкрепяме го за трети мандат.” Сега обаче ситуацията е коренно различна. А междувременно се натрупаха и други събития - в края на май беше арестуван кметът на район “Северен” Ральо Ралев, след като строителен предприемач се оплакал лично на Борисов, че му иска подкуп. На 1 юли пък беше освободен зам.-кметът по общинската собственост Димитър Кацарски. От пресцентъра на Тотев това беше обяснено с “новите предизвикателства пред Община Пловдив” и беше подчертано, че раздялата с Кацарски е гарнирана с благодарности. Само че няколко дни по-късно Бойко Борисов се появи в разбитата фабрика за безакцизни цигари до Труд и обясни, че и Кацарски е бил освободен по негов сигнал, не не за престъпления, а за забавени преписки.

Така че на Тотев само в последните 2 месеца му се натрупаха доста черни точки. Историята на не особено топлото отношение на Борисов към него не е от вчера. Струва си да припомним посещението на лидера на ГЕРБ в строящия се пловдивски зоопарк през есента на 2016-а, при което Борисов обеща да достави тигър от София и обяви, че ще го нарече Тотев. После Иван Тотев се оказа първо обвиняем, а после и подсъдим за злоупотреби при изграждането на зоопарка и шегите по темата бяха забравени.

От години в герберските среди в Пловдив се говори, че Борисов бил крайно недоволен от инвестираните във втория град в държавата доста милиони, защото те не са дали реципрочна електоралната подкрепа. Става дума за местните избори - на национални и европейски ГЕРБ е първа политическа сила в Пловдив. Но на последните 2 местни вота Иван Тотев спечели с разлика от около 2000 гласа пред предишния кмет Славчо Атанасов, което за град с 300 000 избиратели е на практика фотофиниш.

И преди конгреса на ГЕРБ, но особено активно след него се тиражира версията, че кандидатът за кмет на Пловдив наесен ще бъде областният управител Здравко Димитров. Той е близък с Борисов, както Тотев беше с Цветанов, и вариантът не е лишен от логика. И Тотев го знае, затова преди 2 седмици каза: “И Здравко Димитров да е кандидатът за кмет на Пловдив, всички ще работим за него. Г-н Димитров би бил прекрасен кмет.” Тогава това беше изтълкувано като опит името на съперника да бъде подхвърлено рано, за да си спомнят всички привърженици на ГЕРБ как през 2015-а Здравко Димитров се яви на изборите като независим кандидат срещу Тотев. Борисов впрочем му прости това и го направи областен управител. И сега на Тотев като градски лидер на ГЕРБ може наистина да му наложи да работи за Димитров, ако иска да запази поне тази си позиция. Това обаче е малко вероятно - случаят “Цветанов” е показателен за маниера на Борисов.

След знаците на конгреса остана една малка група ентусиасти, ревностни привърженици на Иван Тотев по разни причини като постове, договори с общината и пр., които вярват, че с думите “въпросният кмет” Борисов е визирал задържания Ральо Ралев. Може и да е така. Което не отменя негативните оценки за Пловдив, който и на нивото на местната, и на нивото на партийната власт в ГЕРБ се управлява от Иван Тотев. Но пък последователите на Тотев, които до последно ще се надяват, че той ще бъде номиниран за трети мандат, имат право на своята логика. Макар тя да е от типа “Може пък да му е сестра”, както се казваше в една реклама.

 

Скастрен от лидера

“Трябва ли да ми се оплакват хора от Пловдив, да го търся кмета, да отстранявам кметове...” “Помните ли - на миналата конференция ви говорех за сини и червени лампички? Вие не ме разбрахте. Не ме разбраха и тези с къщите за гости. Не ме разбраха и други. Не ме разбраха и в Пловдив - въпросният кмет. Няма да има милост за никого, защото иначе партията няма да съществува.” Цитатите са от речта на Бойко Борисов от конгреса на ГЕРБ на 7 юли и повече от ясно посочват с кой от най-големите градове започва чистката в партията.

 

За него

Управлява еднолично

По време на двата мандата на Иван Тотев работата на Общинския съвет беше абсолютно обезличена. Тотев упрявлява еднолично и това доведе доведе до доста провали и изхарчени милиони без никакъв реален ефект - например Транспортния проект.

Николай Радев, председател на групата на БСП в ОбС

 

Много работещ човек

Иван Тотев е наистина един много работещ човек с визия и концепция за развитие. Смятам, че постигнатото е видимо, а и има още много неща, които трябва да бъдат реализирани като проекти в Пловдив.

Георги Стаменов, кмет на район “Централен”, ГЕРБ

 

Прекомерната му самоувереност го заслепява

Познавам Иван Тотев от времето, в което бях главен секретар на Община Пловдив, а той - районен кмет. Иска ми се за тези 8 години кметуване да можеше да се похвали с още по-забележителни резултати, но прекомерната му самоувереност понякога го подвежда и заслепява.

Борислав Инчев, кмет на район “Южен", ВМРО

 

Оставя след себе си съмнения

Млад като кмет, първоначално плах, но израсна в компетентността си. Това обаче не му помогна да организира общинската администрация да работи бързо, компетентно и прозрачно. Оставя след себе си множество съмнения за изграден “приятелски кръг”, който се облагодетелства, и за задкулисие.

Пепа Деведжиева, общински съветник от РБ

Коментари

Задължително поле