Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея в България Джънг Джингю пред „Труд”: Южна Корея е готова да помогне на България срещу COVID-19

Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея в България Джънг Джингю

Българският народ проявява отдаденост и последователност в лицето на трудни предизвикателства, както се вижда от отговора на кризата

Световната здравна и икономическа криза, предизвикана от пандемията с COVID-19, вече добива непредсказуеми размери и последствията от нея са отвъд вероятните прогнози. Някои страни по света, изложени от самото начало на риска от разпространение на заразата, поради непосредствената си близост до Китай, поеха първата вълна, демонстрираха готовност, мобилизация, дисциплина и държавен капацитет, за да овладеят ръста на болестта. В този контекст Южна Корея е сред страните превърнали се в пример в световен мащаб за координиран отговор на COVID-19 и несъмнено извлечените от там уроци, ще са за пример за мнозина правителства по света. На 30-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Република Корея, и в тези условия на международна несигурност, разговаряме с извънредния и пълномощен посланик на страната у нас, Джънг Джингю.

- Ваше Превъзходителство, на първо място позволете ми от името на читателите на в-к „Труд” да Ви приветствам, макар и с известно закъснение, с добре дошъл в България. Как се чувствате, Вие и семейството Ви тук?

- Много Ви благодаря. България е една много културно богата страна, а същевременно и политически, и икономически стабилна демокрация. Наред с това, България е държава член на ЕС, разположена в югоизточна Европа и активно участваща в развитието на Европа. Тя е и една от водещите страни в процеса по интеграция на Западните Балкани, изпълняваща важна роля за регионалната стабилност. България има красива природа, прекрасно съхранени планини и море, езера, вдъхновяваща фолклорна музика и много високи академични и научни стандарти. Да служа като дипломат в тази страна за мен е професионално вълнуващо, а в личен план се чувствам истински късметлия. А моята съпруга пък се наслаждава на местната общност, като участва активно в редица благотворителни дейности на Международния женски клуб в София.

- Какви впечатления от престоя си тук досега бихте желали да споделите?

- Българите, с които се срещам, са много креативни и компетентни. Дори и когато не е лесно, те се опитват да намерят иновативни решения и да се движат в посоката на развитие, която са избрали. Изключително изненадващо е как успяват да намерят изход дори в много трудни и заплетени ситуации. Българският народ проявява отдаденост и последователност в лицето на трудни предизвикателства, както се вижда от отговора на кризата с COVID-19. Аз смятам, че хората имат способността да проумеят общите си цели и да направят мъдри избори за запазване сигурността и просперитета на общността. Винаги, когато ми се отдаде възможност, аз разговарям с колеги и приятели в Корея за многото положителни и силни черти на българите, подчертавайки, че засиленото сътрудничество между двете ни страни би довело до много големи взаимни ползи. В частност, аз смятам, че държавите ни ще постигнат много успехи, ако успеем да съчетаем корейските производствена база, относително широк инвестиционен капацитет и международна търговска мрежа с българските научни и ИТ таланти и стратегически позициониране в региона.

- В тази връзка как оценявате нивото на двустранните отношения между България и Република Корея?

- Тази година отбелязваме 30-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Корея. За последните 30 години търговията и сътрудничеството между двете ни държави са се увеличили и засилили значително. Успяхме да изградим едно всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. По този повод на 23 март 2020 г. президентът на Южнокорейската република Мун Дже-ин и президентът на България Румен Радев си размениха поздравителни адреси. Посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Република Корея през септември миналата година беше важна възможност за двете страни да продължат да градят засилено сътрудничество.

- А в последно време?

- На 31 март се проведе телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и президента Мун Дже-ин, по време на който те обмениха гледните си точки относно ефективните правителствени мерки за справяне с COVID-19. И двамата лидери наблегнаха на факта, че в това така трудно и за двете страни време ние трябва да си сътрудничим, за да можем най-скоро да превъзмогнем тази криза. Въпреки географското разстояние, Корея и България са близки приятели и споделят едни и същи ценности за демокрация и пазарна икономика. Аз вярвам, че имаме огромен потенциал за разрастване на нашето партньорство, особено на човешко и бизнес ниво. И двете правителства трябва да подкрепят този момент, като създадат правна и институционална основа и засилят диалога на високо равнище.

- Позволете ми тогава да се насоча към основната тема на този ни разговор - Южна Корея е на фронтовата линия, ако ми позволите израза, срещу пандемията от COVID-19 практически от самото u начало и със завидни резултати, как се справяте?

- Благодаря за високата оценка на нашия опит. Стратегията на корейското правителство за контрол на COVID-19 се състои от стабилни тестове за идентифициране на потвърдени случаи, проследяване на контактите им, за да се предотврати по-нататъшното разпространение и лечение на заразените в най-ранния възможен етап, като същевременно активно ангажира обществеността да участва в социално дистанциране и други превантивни мерки. Способността за диагностично тестване лежи в основата на стратегията ни за контрол на епидемията. С настоящия ни капацитет за диагностично тестване до 20 000 теста на ден до сега сме извършили около 580 000 тествания и продължаваме да тестваме с почти пълен капацитет. Има голям брой скрининг центрове, които работят из цялата страна. За да се намали времето необходимо за взимане и обработване на проби, както и излагането на медицинските работници на заразата, създадохме т. нар. „драйв-тру” станции за тестване. Правителството динамично проследява и тества онези, които са били в контакт с потвърдени случаи, използвайки историята на транзакциите с кредитни карти, кадри от видеонаблюдение и GPS данни от мобилните телефони, когато е необходимо и в рамките на Закона за контрол и предотвратяване на инфекциозни заболявания.

- Какви конкретни мерки бяха предприети от южнокорейските власти срещу разпространението на заразата?

- Тъй като инфекцията с COVID-19 може да се прояви с малко или никакви симптоми, ние даваме приоритет на ранното откриване чрез превантивен диагностичен скрининг и строги епидемиологични изследвания последвани от интензивно лечение в най-ранния възможен етап, за да увеличим възможността за успешно възстановяване. В резултат на това коефициентът на смъртност от COVID-19 в Корея се запазва сравнително нисък и достига около 2%, като по-голямата част от смъртните случаи са били или при възрастни хора, или при такива със съществуващо медицинско състояние. В съответствие с препоръките на СЗО, корейското правителство ефективно управлява риска, свързан с международния трафик, но не с пълна забрана за влизане, а с непрекъснато адаптиране и фино настройване на мерките, предназначени за контрол и следене на пътуващите. Тези мерки като цяло отговарят на непрекъснато променящите се локации на нови огнища на вируса. Обемът на тестване се адаптира към тези промени, за да гарантира максимум на капацитета ни за тестване. На всяка фаза, тези които са потвърдени като положителни, както корейци, така и чужденци, независимо дали под карантина на летище, в местни медицински заведения или във временни тестови/карантинни съоръжения, те незабавно се приемат за медицинска помощ.

- Резултатите?

- Броят на новопотвърдените случаи на ден показва постоянен спад от момента, когато достигна пик при 909 нови случая на 29 февруари. От 15 март, когато броят им за първи път падна под 100, средният брой новопотвърдени случаи на ден се колебаеше около това ниво. От средата на март дневният брой на пациенти, които са се възстановили напълно с отрицателни тестове и са изписани от болници или центрове за лечение постоянно наминават броя на новопотвърдените случаи. Към 22 април броят на пациентите напълно излекувани и изписани надмина четири пъти тези, които все още остават на лечение. Въпреки обнадеждаващата тенденция, ние продължаваме да сме бдителни, тъй като в различни части на страната има спорадични скокове при групови или общностни предавания, както и увеличаване на случаите на COVID-19 сред пътници от чужбина.

- Как виждате възможностите на глобалната общност да се справи с общи усилия с пандемията от COVID-19 и на фона на двустранните отношения между България и Република Корея?

- Международната общност е изправена пред безпрецедентни глобални кризи с бързото разпространение на пандемията COVID-19 във все по-голям брой държави и народи. Пандемията предизвика повсеместно затваряне на границите, заличи глобалната мобилност на хора и стоки, наруши глобалните мрежи за доставки, вся паника и страх, да не говорим за спрян или сломен живот на заразените от вируса. За да победим COVID-19 и да се възстановим от опустошенията, които нанесе, е необходимо безпрецедентно ниво на глобална солидарност и координирани действия. Никоя държава няма да бъде в пълна безопасност преди светът като цяло да се почувства защитен от COVID-19. Между нашите правителства има много активен диалог, особено що се отнася до борбата срещу COVID-19. Президентът Мун Дже-ин разговаря с министър-председателя на Република България Бойко Борисов по негово искане на 31 март. По време на телефонния си разговор двамата лидери обмениха мнения как да отговорят на пандемията, разпространяваща се в световен мащаб. Президентът Мун отбеляза, че Република Корея е натрупала сравнително богат опит и клинични данни, тъй като трябваше да се справи с разпространението на COVID-19 по-рано от държавите в Европа и изрази готовност активно да ги споделя с българския министър-председател. По време на разговора между двамата лидери бе подчертано, че Корея и България прилагат подобни мерки за физическа изолация и дистанциране, както и един и същ процес по превенция и лечение. Президентът Мун и министър-председателят Борисов споделят и своя интерес към PCR тестовете в реално време, които се произвеждат от редица корейски фармацевтични компании. Както сподели президентът Мун, Република Корея успя да преодолее най-тежката фаза на заразата в страната и правителството ни е готово да сподели напълно всичката информация в продължаващата борба на българското правителство с COVID-19.

- Миналата седмица в Южна Корея се произведоха парламентарни избори, в контекста на извънредни мерки за безопасност за гласоподавателите и страната демонстрира на света, как демокрацията не трябва да пада жертва на коронавируса. Европейските, и западните демокрации въобще, несъмнено имат поуки за извличане?

- На 15 април в моята страна се проведоха парламентарни избори за 300-те места в Народното събрание. Страхът от инфекция не възспря корейците от упражняване на правото им на глас. Като цяло избирателната активност беше 66% - най-високата за последните 16 години. Поради факта, че изборите се провеждаха на фона на борбата с COVID-19, правителството предприе множество превантивни мерки за подсигуряване на безпрепятствения, безопасен и успешен изборен процес. Избирателите носеха маски и стояха на разстояние от поне 1 м. Измерваха им температурата, дезинфекцираха ръцете си и носеха ръкавици. Едва тогава им бе даден фиш за гласуване и им беше позволено да се отправят към кабината, за да подадат бюлетина си. Ако някой бе с температура над 37,5С, той биваше отведен в отделна зона за гласуване и държан отделен от останалите хора. Пациентите, лекувани от коронавирус, получиха възможността да изпратят бюлетините си по пощата. Кабинките за гласуване бяха изградени и около временни здравни центрове, които се грижат за стотици хора с леки симптоми. Те бяха разположени на открито, за да се предотврати разпространението на инфекцията. В петък и събота преди същинската изборна дата бяха създадени ранни избирателни секции в цялата страна, за да се предотврати струпването на избиратели в секциите. Повече от 11 милиона души, около 26% от населението, дадоха гласовете си предварително. Позволете ми тук да благодаря и на българските власти в лицето на колегите ни от Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи на Република България, които ни оказаха безценно съдействие в подготовката на изборния процес и осигуряване достъп на корейските граждани, пребиваващи в България, до изборните урни. Ние високо оценяваме и благодарим за тяхната подкрепа в тези времена на изпитание.

Нашият гост

Извънредният и пълномощен посланик на Република Корея в България Джънг Джингю е роден на 20 януари 1965 г. в Сеул. Дипломира се като бакалавър по политически науки и дипломация от университета „Кунг Хи” в южнокорейската столица през 1989 г., а две години по-късно защитава и диплома по публична администрация. Именно през 1991 г. издържа редовния изпит за държавни чиновници и започва кариерата си в министерството на информацията и комуникациите. Там остава до 2005 г. когато се прехвърля във външнополитическото ведомство на Южна Корея. Преди да дойде в България е бил на дипломатически мисии във Франция и Кения. Женен и има две дъщери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта