Изгубени в слуха

„Сосиски раненые“, казал Леонид Илич Брежнев на важно съвещание в Кремъл. Брежнев е дългогодишен ръководител на СССР и на Комунистическата партия на Съветския съюз. Думите му могат да се преведат така : „Кренвиршите са ранени“, което изправило на нокти цялата държавна и партийна машина. Почнали проверки във всички месопреработвателни предприятия на територията на необятната страна. Последвали масови уволнения, някои шефове били пратени в Сибир.

След няколко седмици Брежнев отново застанал на трибуната и пак започнал словото си със „Сосиски раненые“. Последвали пак масови наказания и уволнения в системата на кренвиршопроизводството. И така – до третия път – пак реч, отново гонка в целия отрасъл.

Един от по-бдителните съветници на първия ръководител обаче решил да надникне в оригинала – взел листчетата със словото на Брежнев  и ето какво прочел: „Со всех социалистических странах“ (С всички социалистически страни). Какви кренвирши, какви  наранявания! Просто си е мрънкал на завален език човекът…

Та нещо такова се случи тези дни и в България. Служебният премиер проф. Огнян Герджиков  заяви, че ще излъчи нов български еврокомисар, ако до 10 дни след изборите няма съставено редовно правителство. Както и че е разговарял с президента  Румен Радев и е поел отговорност пред него  да изпрати следващия еврокомисар, ако са налице горните условия. Това стана в четвъртък по време на лекция на Герджиков пред представители на бизнеса и посланици.

Ден по-късно  дойде уточнение от правителствената пресслужба, какво точно е казал премиерът: „С президента Радев стигнахме до следното споразумение – че ако след изборите, след 10 дни, България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар и аз поемам отговорността за това“. И така уточнението на пресцентъра на МС  трябваше да опровергае наложилото се впечатление,  че премиерът Герджиков е поставил  условие, ако 10 дни след изборите новоизбраните депутати не съставят правителство,  той сам ще излъчи българския еврокомисар.

Тънкостите са в детайлите, наистина. Но като че ли по-важно е, че не се отрича споразумението с президента. Дали еврокомисарят ще бъде излъчен десет дни след изборите или „след изборите“, които са след десет дни, всъщност голяма разлика няма.

Уточнението не променя смисъла, така както го е направила една запетайка в класическия случай. Нека го напомним на читателите: „Иван откраднал кокошка да нахрани децата си, но го заловили и го изправили пред царя на съд. Първият царски съветник поискал смъртно наказание, за да не се осмели и друг да краде. Вторият съветник  призовал царя да бъде милостив, за да не умрат сирачетата на Иван от глад. Ядосан от кражбата, царят  отсякъл: "Да се обеси". Но в този миг в съзнанието му изплувала картина с боси дечица в снега, протегнали ръчички. Разколебан, той продължил и веднага уверено довършил: "Не, да се помилва".

Писарят добросъвестно записвал всяка дума, изречена от царя, за да бъде изпълнена неговата воля точно. И записал: "Да се обеси. Не да се помилва."

Присъдата на царя била изпълнена точно както била записана. Децата на Иван останали сираци – заради липсващата запетая“. Историята се разказва и в други варианти, но смисълът е в поставената или непоставена запетая.

В българския случай нейната липса няма да осуети или да отложи предложението ни за еврокомисар, но поставя проблема отново на дневен ред.

Истината е, че страната ни закъсня много с номинацията. Стигна се до измислени спорове дали служебният кабинет има или не правото да го излъчи. Назначеното от президента временно правителство има всички права на избраното от Народното събрание с изключение да приема решения и актове, които подлежат на одобрение от парламента.  Беше редно номинация за нов еврокомисар да направи още предишното редовно правителство, което много добре знаеше още през ноември миналата година, че досегашният Кристалина Георгиева се оттегля от поста си.

Това обаче не се случи и така опряхме до запетайките и тълкуванията на премиерските слова.

Темата с новия ни еврокомисар е наистина деликатна. Необходимо е да има консенсусно решение. Поне за пред хората. Но иначе кабинетът може да реши въпроса дори и неприсъствено на подпис.

Колкото повече се бавим, толкова по-зле за страната. На практика с мълчанието си и непредлагането на кандидат, доказваме, че Европейската комисия може да работи и без българин в ръководството си. Икономисват се и пари за заплати и екип. Ресор също все още нямаме и това е още едно доказателство, че сме ненужна и безгласна буква в правителството на Европейския съюз. Не сме и запетайка дори. А ни предстои председателство на Съвета на Европейския съюз за шест месеца от 1 януари 2018 година.

Така, изгубени в слуха, рискуваме да загубим и малкото тежест на подиума в Брюксел.

 

Опиум ли е религията

Има много примери за неправилно тълкувание на изречени от някого важни фрази. Карл Маркс определя религията като опиум за хората, тя лекува болката на душата, тя не те разболява, а това лекарство не е наркотик, а помага на душата ти да издържи болката на живота, но в същото време поддържа нейната сила, жизненост, мощ, държи душата… Маркс всъщност е имал предвид опиума, който тогава се е вземал при болки в зъбите.

Коментари

Задължително поле