Израел и Сирия си размениха ракетни удари

Сирийска ракета земя-въздух се взриви в Южен Израел, съобщи израелската армия. Случаят задейства сирените за въздушна тревога в зона близо до ядрения реактор Димона, предаде Ройтерс.

Засега няма данни за жертви и разрушения в Израел. Армията заяви, че в отговор на ракетния пуск е атакувала няколко ракетни батареи в Сирия, включително тази, която е изстреляла ракетата, ударила Южен Израел.

Сирийската държавна осведомителна агенция съобщи, че сирийската противовъздушна отбрана е прехвана израелско нападение, чиято цел са били зони в предградията на Дамаск. Според информацията са пострадали четирима сирийски военни, предаде ТАСС.

"Противовъздушната отбрана прехвана ракетите и свали по-голямата част от тях", посочи сирийската агенция, цитирана от Ройтерс. Израелското Армейско радио съобщи, че сирийска ракета е била изстреляна по израелски самолет при по-ранен удар, подминала е целта си и е достигнала района на Димона.

Репортер на Ройтерс на около 90 км северно от Димона чул звук от експлозия минути преди армията да съобщи в Туитър, че в региона са се задействали сирени.

Заблудената сирийска ракета е била SA-5, една от няколко, изстреляни по самолетите на израелските военновъздушни сили, съобщи говорител на израелската армия. "Тя не е ударила реактора", добави той.

Израелските медии от седмици съобщават, че противовъздушната отбрана около реактора Димона и пристанището на Червено море Ейлат се подсилва в очакване на възможна атака с ракета с голям обсег или с дрон от страна на подкрепяни от Иран сили - може би чак от Йемен.

Напрежението между Израел и Иран е високо заради ядрената програма на Техеран и рязко увеличение напоследък на саботьорски нападения, за някои от които двете държави се обвиниха взаимно.

В ранните часове на днешния ден оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу йеменските хуси прехвана нападение с дрон, извършено от подкрепяното от Иран движение срещу южния саудитски град Хамис Мушаит, съобщиха държавните медии в кралството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия