Бракониер заряза лодката си и избяга

Робот вдига „на крака” хора в инвалидна количка Уникално българско изобретение дава нова надежда

Организират първата по рода си лятна строителна академия в Габрово Тя ще събере 64 ученика от най-престижните гимназии от 15 града в България

Увеличават се болните от варицела във Варна

Фюри „стана американец“, за да пребие Том Шварц

Аржентина и Уругвай останаха без ток

Министър Караниколов: Язовирите в тежко състояние ще бъдат ремонтирани от държавата

Журналистът Анна Заркова за злоупотребите с право: Криминални типове водят стотици дела срещу магистрати

Пак златна награда за Стоичков

Моторист загина след удар с кола във Враца

Пламен Марков, двукратният победител в анкетата за треньор №1 на годината на „Труд“: Вече трудно ще говорим за класирания

Конгресът на БСП прие политически доклад за евровота, отчетоха ръст на гласовете Националният съвет трябва да изготви предизборна платформа за местните избори до 31 юли 2019 г.

Президентът: Храмовете и вярата винаги са били сигурният брод на българския народ към съкровената ни национална идентичност

Язовир в Стражишко преля за втори път за една седмица

Борисов ще разговаря с еврокомисаря Мария Габриел за изграждането на суперкомпютър у нас

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Ф-16, блок 70

Не е важна марката на изтребителите, а условията в договора

Не е важно какви оръжия си купил, а каква е икономиката ти. Това е опростена, но изключителна важна формулировка как трябва една държава да подхожда към отбраната си.

Не са важни дори бройките на бойните единици, ако държавата е паднала на колене.

Бърз пример. При втората инвазия на САЩ в Ирак армията на Саддам Хюсеин притежаваше над 2 хиляди танка, над 300 бойни самолета, близо 4 хиляди бронирани машини и огромна армия. Оставете наборната, но дори малцина федаини в такива държави са достатъчни да блокират каквато и да е инвазия, а при Саддам освен 30 хиляди всеотдайни федаини, кръжеше и армия от близо един милион опитни войници.

Хванах се на бас (в Дарик радио), че до месец и половина, след началото на войната, морските пехотинци на САЩ ще са в Багдад. Малко се уплаших от баса си, но пред емоциите винаги съм предпочитал логиката.

Американците влязоха малко по-бързо в столицата. Нямаха милост и смазаха всичко, защото това беше тотална война. Тотална война означава, че няма правила – всяко нещо, което се движи, е заплаха и убиваш.

България е част от тази война, без нито един участник в инвазията, но с достатъчно жертви през епохата на демократичен Ирак.
Хванах се на бас също, че ако САЩ не съхранят структурата на армията и не спечелят на своя страна опозиционните генерали, ще затънат. Затънаха, но и забогатяха.

Не съм врачка, не съм експерт дори, а разсъждавам само и единствено от една правилна, според мен гледна точка.

Войната е въпрос на пари. Отбраната – също. Има и висша политика, която в Ирак не видяхме, но бизнесът не се интересува от статистиката на „съпътстващите щети“, а от бонусите в края на годината. Затова и войните се водят от най-големите държави в света, начело с най-голямата демокрация – САЩ. Ние сме „надеждни партньори“, от „доброволци“. Хубав пиар да пратят наши момчета да ги стрелят за нещо, дето не ни е ясно.

Отбраната в националния u аспект е въпрос на добър мениджмънт и не бива да се осланя на емоции и пиянски заклинания – „тия са ми приятели“, „тия ги мразя“. И след това да си купиш от приятелите нещо, което не ти трябва, или не можеш да поддържаш, но плащаш прескъпо. Големите приятели винаги ще те грабят и това се случва.

На военния парад по повод Деня на армията – 6 май – имаше ретро парад с машини на българската армия от Втората световна война. Много хора възкликнаха, че и самолетите ни са от ретро парада. Не са. МиГ-29 продължават да са изключителни самолети, но те бяха част от една огромна авиация от времената на Студената война, когато българските ВВС притежаваха флотилия по-силна от тази на Ирак от онази война. Без останалата част от армията – те са просто играчки за парад.

Но дори тогава ни даваха „изгодно“ МиГ-29, само да сме част от „приятелския съюз“, дето ако не сме в него, ще живеем зле. И ги плащахме щедро и пре-щедро. И сега искат от нас същото.

Днес имаме три изтребителя, които да летят над площад „Батенберг“ по време на паради. Летят с ограничения си ресурс и в същото време са чудесен повод за политически дрязги и икономически интереси.

Днес в България има прекалено много политици и общественици с „атлантическа съвест“, които са готови да слугуват в небългарска полза, без господарят да им е подал ръка. Отвратително!

Превъоръжаването на ВВС е безкрайно наложително, както и останалите родове войски. Това е аксиома. Няма дори да спорим по темата. Оттук нататък трябва да сложим двете условности в уравнението – икономика и политика. Без първото второто е безсмислено.

Каквито и самолети да купим в момента, по заданието на парламента, те няма да повишат по никакъв начин отбранителните способности на България. По никакъв начин. 12 самолета, че дори 24 няма да спасят България от инвазия от който и да е наш съсед, а да не говорим за Русия (Дяволът, по презумция). Просто минават годините и сменяш ладите с форд, после фордовете с тойоти – както стане. Но парите ни стигат за толкова – 12 самолета. Заданието е за осем.

Задачите ни като съюзници също са ясни – „еър полисинг“. Това е патрулиране по зоната за отговорност. Важно е самолетите да не са руски, да не са извън системата на Европа и Атлантика. Нарочно го казвам така, защото това е нашия свят и конкретно Швеция и техните „Грипен“ са от тази система. Китай – не е. Русия – не е. Корея – не е. Нито Южна Африка.

Народното събрание взе решение и даде много точни граници за провеждане на конкурс за придобиване на нов многофункционален самолет за българските ВВС. След това се намеси асансьорната политика и от многофунционален, се превърна в „нов“. И от това, което можем да си позволим, благодарение на личните усилия на г-н Цветан Цветанов и въпреки експертизата, въпреки волята на МО и на министър Каракачанов, започнаха преговори с втория в класирането. Чист асансьорен лобизъм.

Купуването на военна техника не ти осигурява безкрайната любов на покровителя. А обратното твърдят професионалните америколизци, които казваха, че ако не купим Ф-16, сме за Путин. Тъпаци! Ако им предложим да платят цялата сделка за Ф-16 лично, ще станат путинисти. Точно така както най-отявлените от тях лакомо преминаха под мекото крилце на Ердоган (разбирай ДОСТ).

Ако някой не е разбрал нещо, президентът Доналд Тръмп иска „Америка отново велика“. Не съм чел нещо за България в неговите обещания. Америка отново велика е свързано единствено и само с икономиката, защото, както казва американската поговорка, „Флагът следва търговията“.

На нас ни благодариха няколко пъти, че заради обещанието да купим Ф-16, ще се отворят 4 хиляди работни места в САЩ. Егати великата икономика сме, че да инвестираме в чужда работна ръка.

Няма да престана да критикувам Каракачанов, че държи начело на българската армия пенсионери, но в случая това, което отстоява, е оптимистично. Плахо го казвам, но се надявам да го отстои докрай, защото това е патриотичното.

Според мен той самият от самото начало знаеше, че сделката за Ф-16 е чист рекет.

Ние всички знаехме, че това е така. И той го знаеше и точно преди Нова година заяви, че експертизата не е готова и след това Цветанов и цяла Америка разтръби „Честит ни Ф-16“. Ние, мили българи, нямаме тези пари! Нямаме ги! Не става въпрос дали трябва да имаме добра армия – имаме нужда. Не става въпрос дали трябва да се превъоръжим – трябва.

Нека обаче, когато говорим за сделки за нови самолети, да припомним детайлите (грубо, търсете детайлите в дългите страници на НС и МО):

Ф-16 (Четвърто поколение) – Осем изтребителя (способности въздух, земя – без море, което е важно за България), цена – над 2,5 милиарда лева авансово (с около 700 милиона над разрешеното от парламента) – сега и веднага. Това е без ДДС и без скъпотиите по поддръжка. Без диверсификация на въоръженията. Доставка – до 2024 г.

„Грипен“ (Четвърто поколение) – Десет (вместо осем), цена с цялостно въоръжение, доставка до година и половина, след подписване на договора, с обучени пилоти и готови да изпълняват еърполисиг. Изграждане на База за поддръжка на „Грипен“ за Източна Европа (500 работни места), инвестиция около 2 милиарда лева. Гарантиран безлихвен кредит от шведски банки, лизинг за 20 години.

Да не говорим за техническите параметри. Ф-16 – купуваш ракети само от САЩ. „Грипен“ – от САЩ, всяка европейска държава (НАТО), Израел.

Цена на летателен час? Ако си закупим Ф-16, за да поддържаме стандартите на НАТО, ще ни струва 90 млн. на година. Грубо.

Когато политиците избират сделка, трябва да смятат крайна цена на продукта. Колко е инвестицията, поддръжката, колко ще летят пилотите, колко ще е всичко, всичко. Тогава разделяш крайните разходи на годините и виждаш от два идентични самолета кой можеш да си позволиш. Повтарям „ПОЗВОЛИШ“.

Каква отбрана ти е нужна, ако ще крадеш за чужда държава от другите сектори на стопанството?

Затова се радвам, че Каракачанов не избяга от себе си и отвори раната. Надявам се да я излекува докрай.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (43)

 1. KATO ZA BYLGARI DAVAM EFTINNO F 16 PO 1 MILQRD PARCHETO NASAM NARODE RETRO SA ZATOVA SA SKYPI

 2. Поредните руски опорки. Петата колона е в истерия, че губернята се изплъзва. Яжте клефита, рубладжии продажни.

  1. обори фaктите отрепко слабоумна… и си пий хапчетата.

   1. Кога пъk си се интересувал от факти, слабоумен руски трол. Само опоркитe от флашките повтаряш кото пАсолски папагал.

    1. пак не си си взело хапчетата, шизи…
     факт.

 3. DA GOVEDAR OPORKITE SA VAJNI CQL ES IZXVYRLQ F 16 I KUPUVA F 35 NIE ZA CHII OI VZEMAME RETROTO ZA MUZEIQ LI I TUNINGOVANI NE STRUVAT

 4. де е слабоумния трол богомил да спамва ПАК лозунгите за цени на козяк и сравнява ПАК ябълки с круши?!
  Де си богомиле, де си мишко?!

 5. И при война не дай боже едно от първите неща ще е да се разрушат летищата на противника,нашите бъдещи Фки в такъв случай нямат излитане,ще стоят като паметници на човешката глупост

  1. Голям умник си. Защо не предложиш тогава на приятелчетата си в Москва да ни произвеждат повече самолети.

   1. пак не си си взело хапчетата и тролиш неадекватно, шизи…

 6. UMNITE NARODI KUPUVAT PVO RAKETI I ZA OTBRANA I ZA NAPADENIE I NE SA TYPI SCHA ZNAISCH TE ERDOGAN I DRUGI SAMOLETA PRED RAKETITE LI SLAGATE TYPACI

 7. PISCHA TI TUK ERDOGAN I ORBAN RAKETI ISKAT PYRVO RAKETI AMA TO ISKA I AKYL DA VI EVA

 8. ,,NE VSICHKO E PARI,PRIJTELJU,,A PREDI VSICHKO RAZUMNO PLANIRANE!!MALKO PREDI VOINAT
  A,SADAM BESHE KUPIL ULTRAMODERNA FRENSKA SISTEMA ZA PROTIVOVAZDUSHNA OTBRANA
  /RADARI I RAKETI/.I TOCHNO V MOMENTA NA AMERIKANSKATA ATAKA,SISTEMATA PRESTAVA DA FUNKTZIONIRA/LOGISTISHNA BOMBA/I TZJLOTO NEBE NA IRAK E OVLADJNO!FAKT!

 9. Този непрекъснат вой на Спахийски срещу най- добрия самолет в света F16 и славославене на бутиковото самолетче Грипен май изобщо не е случайно. Явно пада голямо лизане на другаря президент и май съвсем не е безкористно. Спахийски, прозрачен си като найлонова торбичка от супера! Не се ли усещаш, колко си смешен, или пликчето, което са то подхвърлили, е доста дебело?

  1. Съгласен съм – извади пари и го плати – спахийски предлага и този сценарий. Ако не ги извадиш – пий си хапчетата, трол слабоумен.

   1. Руският трол пробутва опорките на Москва. Знаят, че няма до кепим от техните таралясници и сиго се опитват да подливат вода но Ф16.
    1. Опорка: ракетите били по-важни. И да е така троле, пак няма да купим руски ракети, така че не се хаби.
    2. Опорка. Били скъпи. Еми скъпи са. Хубавото е винаги скъпо. А евтиното винаги излиза по-скъпо. Руските г.ъзолизци като Кмнтр не си купуват Лади, нищо, че са по-евтини. Но за самолетите пищят по задание от пАсолството. Смешници

    1. ооо, шизи, ходи троли под статията със снимката ти и цензора до теб…
     по тази тема можеш само по един начин да докажеш, че не си слабоумен трол – вади 70 милиона (или колкото трябва там за надценката) от джоба и плащай.
     „По делата ще ги познаете…“.

 10. Този непрекъснат вой на Спахийски срещу най- добрия самолет в света F16 и славославене на бутиковото самолетче Грипен май изобщо не е случайно. Явно пада голямо лизане на другаря президент и май съвсем не е безкористно. Спахийски, прозрачен си като найлонова торбичка от супера! Не се ли усещаш, колко си смешен, или пликчето, което са ти подхвърлили, е доста дебело?

  1. Не е случайно, разбира се. Не е случайно,че Гpипен са въвлечени в корyпционни скандали в Европа. А пРезидента Радев най-напред беше за ф16, после откак се сгъсти с Решетников взе друга песен да пее.

   1. то туй с решението на козяшките отрепки за ф16 си е чиста като сълза търговска сделка…
    по горе го казах „По делата ще ги познаете“

 11. I TOCHO ZA TOVA KAZVAM,CHE,,VAORAZENIETO TRJBVA DA SI GO PROIZVEZDAME NIE -TUK V
  BALGARIJ,,!OSOBENO ELEKRONIKATA,DVIGATELITE I BOEKOMPLEKTA!AKO TRJBVA DA SE KUPI
  LITZENZ,PATENT I T.N.T.-DA!DRUGI CHASTI OT METAL-DA!AKO TRJBVA I SAVMESTNO PROIZVOD
  STVO,NO OSNVNITE NESHTA I SGLOPKATA,DA SI GO PRAVIM NIE SAMI!ETO I RABOTNI MESTA!

 12. всеки журналист се упражнява да пише на тема която не разбира.

  1. Прав си – троловете не пишете, а копи пействате.

 13. Тая статия е силно тенденциозна и много от нещата написани в нея не отговарят на истината. Поредната русофилска простотия.

  1. Посочи неточностите де… или пак разчиташ, че селската пръчка габриел не чете поръчаните от козяк фейк нюз?

 14. Както написах, мненията рязко се променят, когато трябва да извадиш свои пари за нещо безсмислено, тролчета мили

  1. Изборът на Ф16 е много по-дълбок от просто бойни самолети. Чрез тях връзките на България и Русия се късат на много фундаментално ниво. Именно това е целта. За това е много важно да се закупят именно американските Ф16, а не шведски или други самолети, икономическите съображения са маргинално важни на фона на геополитическите такива. Геостратегическата цел е унищожение на Българо-Руските отношения по безвъзвратен начин.

   1. на гол тумбак чифте пищови е казал народа за слабоумник като теб.
    не е чудно, че заради такива идиоти все биваме онождани.

    1. Ти си си „оноден“ по рождение. За другите не говори, никой не те е опълномощавал. Хеле пък като говорим за онождане Русия се меси в българските дела от 300 години, САЩ само от 20. Та кой колко те е онождал можеш сам да си отговориш. Ако можеш де с тия две гънки.

     1. е, мен не ме кефи да бъда онождан, за разлика от отрепките като теб.
      затова не ме кефи ни луканов, ни боко.
      аман от слабоумни отрепки!

 15. Всички руски тролчета, дето реват и тук, пък и на други места, моля, да се почерпат с първичния ми полов белег…..по много да се черпат! Рашата ще духа супата, колко и рубли да похарчи по разни слабоумници като тоя комунист кмнтра, в гъ3ъ му рекох..

  1. Какъв първичен полов белег? Нали се подложи на операция за смяна на пола?

   1. Може да съм го забравил в задника ти, трольо недообрулен!

 16. Абе, на руския трол „кмнтр“ защо не му излиза надпис: „Коментирате много бързо.Моля намалете темпото!“ Или май се сетих. Явно самият той е от администраторите на тоя форум.

   1. Ти не си просто руски трол. Ти си тежка форма на шизофренично руско г.ъзолизство.При това на много ниско измикярско ниво.

 17. Ауу какъв герой бил шкембе войвода. Щото цената не се знаеше още преди години. Или пък расте с времето като рускити патоци. Ония отлетелия южен паток поскъпна двойно, но не си спомням нито един русофил да протестира. Бяхте готови да подарят 2 милиарда евро на руснаците да им строят паток ( + комисионните за собствените джобове), а за самолетите им скъпо. Продажна паплач!

  1. преди години имаше таван, който евроатлантическите подлоги на козяк „некорупционно“ не зачетоха.
   а за паток-а версии много (то и боготрола сравняваше свободно ябълки с круши), но бокича сам каза, как са НИ прекарали.
   пий си хапчетата слабоумнолъжещо с опорките на козяк троли….

 18. „Не е важно какви оръжия си купил, а каква е икономиката ти. Това е опростена, но изключителна важна формулировка как трябва една държава да подхожда към отбраната си.“
  Като всeки руски слуга и тоя плюе срещу вятъра. Ако тая формулировка приложим към Русия какво става? Горна Волта с ракети. При това нарисувани в мултфилм.

  1. да, горна волта с ракети е.
   е и, не е ли прав спахоийски?
   май пьени руснаци и тази нощ са те фиствали дълбоко та си толкоз превъзбуден.
   пий си хапчетата, шизи слабоумно.

 19. Анализът на автора е убедителен, троловете гризат нокти и попръдват от безсилна злоба.

 20. CRV7 са канадски ракети.Не са американски. А Турция произвежда „SOM“ най добрите ракети за F-4E-2020 Terminator, F-15 F-16 F-18 F-35 .
  Ще купувате от Турция качественно и евтино.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.