Украинската полиция разследва палеж за прикриване на престъпление в Одеса

Илиана Раева гневна: Съдийството в Минск е срам и позор

Двама души са заподозрени за пожара на гръцкия остров Евбея

Огромната пратка кокаин дошла у нас от Еквадор Дрогата е за 10 млна лева по цени на свободния пазар

Ал-Кайда се подигра с Ислямска държава (ВИДЕО) Терористичната групировка публикува забавен видео гаф на ИДИЛ

Половината британци не искат Брекзит на 31 октомври 80% не вярват, че Борис Джонсън може да се споразумее с ЕС

Пхенян извърши поредно ракетно изпитание под надзора на Ким Чен-ун (СНИМКИ)

България спечели окончателно арбитражното дело срещу Оманския фонд

Обновяват пътната маркировка в София за началото на учебната година

Спортният министър даде старта на националния шампионат на „Писта София” (СНИМКИ)

Тихомир – BG следата в „Годзила 2” Композиторът прави музика за филми от Холивуд и Боливуд

Всяка булка иска да е красива Хидратирана и сияйна кожа - мисията е възможна

Откриха голямо количество кокаин в склад в Бургас

„Фермата” се завръща в Деня на Съединението За първи път тази година два отбора ще градят две различни, автономни ферми

Клеопатра ухаела на смирна, канела и кардамон Учени възстановиха парфюма на кралицата на Египет

Икономистът проф. д-р Боян Дуранкев пред „Труд“: Най-лошото е неграмотност, корумпираност и високомерие Казано точно, над 2 млн. души имат проблеми с ежедневното си оцеляване

Светът става все по-несигурно място за живот. Какви са днешните предизвикателства пред глобалните лидери. Независимо от скромните възможности, как стои България на световната карта. И какво още трябва да се направи, за да наваксаме загубените години от прехода. За всичко това разговаряме с проф. Боян Дуранкев.

– Проф. Дуранкев, нещо се мъти в глобален мащаб. Плашат ни с нова световна война, върви пренареждане сред големите икономически и финансови играчи. Смущава ли ви това?
– „Мътенето“ не е само на едно, а на няколко „взривоопасни“ яйца. От една страна, все по-остро се поставя въпросът „Да гръмна или не?“, който е доста по-опасен от хамлетовското му звучене. И САЩ, и Русия, нямат спечелена война след Втората световна; това е тежка екзистенциална криза, особено ако се отчете, че те загубиха и позициите си на лидери, на пионери на социално-икономическото развитие. Конкретно за България: Дамаск изглежда много, много далече, но той всъщност е по-близо, например, от Амстердам. Ако сирийската криза прерасне в глобална война, успокоителното за нас е, че няма да усетим скоростта на удара върху главите ни. Именно по тези причини България и Европейският съюз нямат друга алтернатива, освен да спрягат трибуквеното „мир“.

От друга страна, след многогодишни усилия бе подписано знаменателното Парижко споразумение за климата. Това добре, но лошото е, че САЩ нямат традиции за приемственост на международните договорки и новият президент побърза да се оттегли подписа на страната си. САЩ остават в ерата на нефта и въглищата – наистина ли не осъзнават предизвикателствата на климатичните промени и наистина ли нямат иновативни решения? Когато Гренландските ледове се топят, наводненията са в Индонезия, но и в Маями. Прекратяването на антропогенните промени в климата също няма алтернатива.

От трета страна, позатихналите търговски войни също припламват с нова сила. САЩ срещу Китай; САЩ и ЕС срещу Русия чрез санкции; и т.н.

– Какви са алтернативите пред света?
– С други думи, светът има три непосредствени алтернативи: (1) самоубийство чрез ядрена война – за 24 часа; (2) самоубийство чрез необратими антропогенни климатични промени – за 24 години; (3) вечни международни търговски войни – за 240 години. И идва четвъртата алтернатива – координирани международни действия за мир, хармонично икономическо развитие и социален просперитет. Ще се съгласите, че по-лесното решение е да се натисне едно червено копче, отколкото да се подготви солидарно решение за глобално развитие. Неговата подготовка ще е по-сложна, отколкото да се акомпанира за „свободен глобален пазар“.

– Да, светът днес е по-различен, отколкото преди десетилетие или повече? Къде е тук ролята на Китай?
– Моето поколение сме динозаври, които си спомнят много по-различни светове. След Втората световна война предизвикателствата бяха пред двата лагера: капитализъм и социализъм. „Чистите“ им форми днес са скъпи покойници. След „окончателната победа“ на либералната демокрация изглеждаше, че се формира еднополюсен свят. И този „край на историята“ маркира своя край. Днес имаме многополюсен свят в който няма „пръв“, но има много „последни“, които все по-упорито ще защитават правата си.

„Западът“ (Северна Америка, Европа и Централна Азия), доколкото може да го разграничим условно, е с население 1,3 млрд. души; останалият свят – с 6,2 млрд. души. Китай и Индия – двата световни демографски гиганти, скоро ще бъдат с 3,0 млрд. население, а вече имат общо над два пъти повече, отколкото съвкупният „Запад“. „Размерът има значение“, колкото и да не ни се иска; кажете на някой, че сте от важна „демократична“ западна страна с 0,01% от световното население, за да ви се смеят от сърце!

– Отстъпва ли вече Западът на Изтока?
– По БВП на човек от населението Северна Америка е лидер с над 56 000 долара, Европа и централна Азия я следват с над 22 200 долара, но Източна Азия и Тихоокеанският регион вече са с около 10 000 долара, а Южна Азия – с над 1 600 долара. Обратно казано, в икономическо отношение Западът започва да отстъпва на Изтока – пресметнато като население по БВП на човек. Проблемът е, че Западът е бегач на къси разстояния и е склонен на бързи решения, докато Изтокът е маратонец с нарастваща енергия и желание за влияние в по-големи мащаби. Нека не се правим на слепци: ако Индия не беше подписала Парижкото споразумение за климата, от него нямаше да има смисъл; ако Китай сега проявява търпимост някой отдалече да паркира военните си кораби в близки до неговите води, това няма да е вечно. Западният „империализъм“ (на нас не ни харесва тази дума, но на другите хора по света – още повече) трябва да склони глава пред по-добри планове за глобално развитие.

– В тези смутни времена в България цари някакво относително спокойствие. Публикуват се прогнози за икономическото развитие, парират се протести с решения на парче. Не смятате ли, че основният ни проблем в момента не са Западните Балкани, а политиката на доходите, на нереформираните системи на здравеопазване, образование, отбрана и сигурност?
– Спокойствието не винаги е положителен признак; най-голямо спокойствие цари в гробищата. Под повърхността на спокойствието се вихрят множество нерешени проблеми: уж сме европредседатели, а сме извън Шенген и Еврозоната; уж имаме ведри „нови“ политици, а те пращат Пекин във Виетнам; уж сме добре, а населението се стопява или бяга от страната; уж сме с хубави темпове на растеж, но оставаме трайно последни в ЕС; уж сме с нарастващи доходи, но сме с двадесетгодишни автомобили; уж имаме автомобили и нови магистрали, но нямаме пътища без множество ококорени дупки; и т.н. Всичко в България започва с „Булгар, булгар!“, но продължава с голямо „Уж“. Сега уж вкарваме Западните Балкани в Европейския съюз (светла перспектива за тях!), а ще ги добутаме до НАТО (светла перспектива за атлантиците). Хайде на бас! Има и една доста подличка подробност. Даже да влязат някога в ЕС, страните от Западните Балкани ще прескачат България като влиятелен партньор. Затова, наистина, най-добре е да огледаме собствените си проблеми – те са огромни.

– Въпреки относително високия ръст на икономиката, все още сме на последните места в ЕС по доходи, заплати, пенсии. Защо толкова години не успяваме да дръпнем напред?
– „Все още“ е равно на плюс безкрайност. През януари 2018 г. 22 от 28-те държави-членки на ЕС (Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция бяха изключенията) имат минимална работна заплата, „административно“ определена на национално равнище, както и всички страни-кандидатки за членство в ЕС (Черна гора, Бивша югославска република Македония, Албания, Сърбия и Турция). Тя варира значително в държавите-членки, като е от 261 евро в България, 400 евро в Литва, 407,30 евро в Румъния… до 1999 евро в Люксембург. Минималната заплата в България ще продължи да се увеличава „административно“ (едрият капитал не иска и стотинка увеличаване!) – от 510 лв. сега, на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г. – колкото е била в Румъния през 2017 г. На 1.01.2021 г. работещият българин с най-ниска заплата ще получава 650 лв. бруто, обаче нето ще е 504.39 лв. (след приспадане на данъци и осигуровки) – едно „достойно европейско възнаграждение“?! А пенсиите под 321 лв. са, извинявам се за точната формулировка, „геноцидно“ ниски – под линията на бедността, определена официално от Министерския съвет за 2018 г. Казано точно, над 2 млн. души имат проблеми с ежедневното си оцеляване – много повече, отколкото преди „промените“! Това „правилно“ развитие ли е? Но не може да сее обобщава че „българите са зле“. Имаме вероятно десетина милиардери, точно 100 904 милионери (по данни на БНБ) и вероятно още толкова неизвестни зад граница. Това са към 3% от населението. Срещаме и щастливи синоптици!

– Какви са причините за нещастието на българите?
– Причините за нещастието на 97% от българите са две. Външната причина е че на централата на ЕС и през ум не й минава идеята за необходимостта от догонващо развитие на най-слабите членове на съюза. Вътрешната причина е по-ниският интелектуален капацитет на управляващите – които и да са те, както и зависимостта им от „големия бизнес“ и, вероятно, тлъстите пачки. Най-лошото съчетание е неграмотност, корумпираност и високомерие. Има ги в излишък, макар и в различни комбинации при всички. Затова и „Българското чудо“ засега се отлага. България не е икономически, политически или социален „тигър“ (като азиатските), за да се хвали с успехи. Дръглив осоговски кон по време на европейска зима.

– Смятате ли, че за хала ни са виновни и предприемачите. Не експлоатират ли прекалено наемните работници и служители, или просто те са мързеливи? 80 процента ли са дебилите в България?
– На предприемачите все държавата им е крива – премного „административна тежест“, премного данъци, премного регулации… Страданията и воплите на българския „частник“ се чуват и отвъд Слънчевата система. Но когато им предоставиш точни сметки, че в други страни при същата производителност на труда заплатите са чувствително по-високи, те мълчат или отричат. Не е лошо по случай 200 годишнината на „мислителя на хилядолетието“ да се проучат новите български варианти на експлоатация, но не само на работниците. Да спестяваш за две пенсии, а да получаваш по-малко от една; да плащаш за кашкавал, а да купуваш палмово масло; да мислиш, че си спечелил на лотария 100 000, а да ти ги плащат 10 години и т.н. – това също са форми на експлоатация. В много подобни отношения българският предприемач е наистина новатор! Така че, когато живееш в такава страна, когато те експлоатират безобразно и разнообразно, когато почти 30% не завършват училище, когато те управляват много неграмотни и корумпирани, не може да не се чувстваш „интелектуален“ дебил. Въпреки че процентът, който споменавате, може да се окаже подценен за българските възможности.

– Вие сте университетски преподавател от дълги години. Каква е преценката ви за вашите студенти – вчерашни, днешни, бъдещи?
– До към 2000 година имаше нещо като вяра в ползата от доброто образование. Почти две десетилетия какофонията е пълна: много специалности с привлекателни заглавия за лапнишарани; много „бързи“ професори и доценти; много „лесно“ завършване (все пак, 4-5 години е нужна таксата на всеки студент – защо той да бъде късан?). И все пак, за едни 5-10-20% от студентите си заслужава да се работи – водачите на една нация не са армия, а единици, но стойностни единици. А става дума за нашите деца и внуци!

 

Нашият гост

Боян Дуранкев е роден на 2 май 1951 г. Икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Ако това ни са „професорите“, тежко ни и горко.

  1. Ако такива са ми „коментаторите“, тежко и горко!

 2. Страхотен и много верен анализ от проф. Дуранкев. Акцентирам върху климатичните проблеми, които сте засегнал и потвърждавам, че там проблема идва и от САЩ и големите компании като Шел. Аз съм Ваш студент и съм горд, че съм слушал от лекциите ви! Де да бяха всичките ни професори такива!

  1. Благодаря ви за добрите думи, драги Елвер! Продължавам да вярвам че умните и младите хора в България и Европа искате едно по-добро бъдеще за вас и децата ви. Най-важното: по-доброто бъдеще е възможно!

  1. Благодаря ви за високата оценка! Успех!

 3. Нито дума за управляващите – едни от най-простите хора, които са били на власт в тази страна. Начело е крайно ограничен човек, прочел една книжка през живота си, без образование, с криминално минало. Надолу по пирамидата той си избира хора от неговия сой, тоест също така прости и ограничени. Още по-надолу по пирамидата овцете го избират и преизбират редовно и после нагло хвърлят вината на „световния империализъм“.

 4. Температурите в момента са под средните за последните 10 хиляди години.В този период е имало моменти,когато са били много по-високи от сега без никаква човешка намеса.И нищо страшно не е станало.Това са естествени процеси,независещи от човека.Друг въпрос е ,че се прави манипулация с данните за температурите.Взема се средната температура от 1880г,когато е било сравнително хладно и се казва,че сега температурите бил с 1,5 градуса по-високи.Но ако се вземе предвид средната температура през 40-а година ще се види ,че разлика със сега е само 0,6 градуса.А през 60-години пак става хладно.Т.е няма тенденция само на покачване на температурите.
  И не знам по каква логика се слагат Индия и Китай в един отбор,като те са върли врагове.И рано или късно ще се сблъскат.Освен това населението на Китай след 2030г ще започне да спада и ще имат проблеми заради застаряването.

  1. И все пак, твърдо е налице антропогенно влияние, нали?

  2. Energiata nikoga ne se gubi, samo preminava ot edna forma v druga . Statichnata /himichna /energia – ot prirodnite goriva , gaz, neft, vaglishta – se preobrazuva v toplinna / kinetichna, i tova e osnoven zakon na termodinamikata !!!

 5. Само по заглавието – с две думи: „евроатлантически ценности“.

 6. НАЙ ВРЕДНОТО Е, ЧЕ НА РЪКОВОДНИ ПОСТОВЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА И ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ НАЗНАЧАВАТ НЕ ХОРА СПОРЕД ДОКАЗАНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, А СЕ НАЗНАЧАВАТ ПАРТИЙЦИ, ТЪПИ И НЕГРАМОТНИ – НО ВЕРНИ. Е, ДА ВИЖДАТЕ НЯКАКВА РАЗЛИКА ОТ ПРЕДИ 89 Г. – И ТОГАВА ИМАШЕ ПАРТИЙНИ НАЗНАЧЕНИЯ, И ТОГАВА АКО НЕ БЕШЕ ПАРТИЕЦ, ПЪТ НАГОРЕ ЗА ТЕБЕ НЯМАШЕ. КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН, КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН….

  1. Че кой, освен плиткоумните отрепки ти казва, че има разлика? Едно време имаше партийна линия, сега – евроатлантически ценности… а изповядващите ги – същите зaдници.

  2. Не е съвсем същото. Преди партийните ръководители имаха много умни, начетени и добри съветници…. и изведоха България на 28-мо място по Индекс на човешкото развитие. А сега управляващите партийци (от всякаква боя) разчитат само на себе си и на „експерти“ (експерт – човек, който си въобразява че след дипломирането и финансовата подкрепа на чужда – „приятелска“ – страна е Голяма работа).

 7. Finansovata svetov a sistema e reket. Centralni banki pechata pari – $,£,€ – davat se za nacionalni / targovki banki , koito davat krediti za predpriemachi / litca sreshtu lihva. Mnogo ot poslednite bankrutirat, ala bankite ne falirat, zoshtoto se rekapitalizirat po sistemata Quantitative easing / sozdavane na pari / , i taka otnovo do bezkrai. Da, ala samo za tezi koito polzuvat $,£,€. Za drugite – devalvacia, hiperinflacia i sriv na ikonomikata i zhizneniot standart . Nova finansova sistema e nuzhna , mladi profesori s novi idei i novi teorii !

  1. Я се скрий с глупавите си „разсъждения“…

 8. Продаем матрасы собственного производства
  Матрас РВ цв 460-1300 руб
  Матрас детский РВ 400 руб
  Подушка РВ 160 руб
  Подушка синтепон 155 руб
  Внимание! Предлагаем спальные комплекты для рабочих: матрас 70х190 п/э + одеяло 1сп. + КПБ п/э 1сп. + подушка 60х60.
  Цена 1500 руб!!!

  seojerry@mail.ru
  ICQ 726166382
  skype seojerry

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.