Илон Мъск - Взор към звездите

Илон Мъск

Странни светлини в нощното небе разтревожиха милиони хора. Сигнали за НЛО плъзнаха по парализираната от пандемия планета. Идват ли наистина извънземните? И то точно сега! Не, спокойно, това е просто поредното начинание на Илон Мъск. Милиардерът, който иска да колонизира Марс и да изведе човечеството в бъдещето, сега изстрелва сателитите си Starlink в орбита, а планът му е чрез тях да осигури бърз интернет и на най-отдалечените и недостъпни места на Земята. В профила си в Twitter Мъск обеща, че следващите бройки от космическата му сателитна флотилия няма да са толкова ярки в небето.

На 48-годишна възраст роденият в Претория канадско-американски инженер, изобретател, индустриален дизайнер, инвеститор и магнат Илон Рийв Мъск е една от най-коментираните и вдъхновяващи личности на планетата. В момента той развива сръхамбициозната частна космическа програма SpacеX, стои зад най-популярните електрически автомобили на Tesla Motors и движи огромната компания за соларна енергия SolarCity. Той дори успя да обедини две от марките си в историческа кампания след като преди две години изстреля модел на Tesla в космоса с една от ракетите си Falcon Heavy. Кадрите на автомобила, “шофиран” от манекена Starman, който плава в мрачната космическа шир, оставяйки Земята зад себе си, влязоха в историята и предефинираха представите на милиони за бизнес, брандинг, научна и рекламна дейност.

Илон Мъск е смятан най-важния визионер на нашето време. Силата на идеите му се потвърди зрелищно и с друго историческото постижение - приземяването на основното тяло на ракетата за многократна употреба Falocn 9 по време на тестов полет над легендарния космодрум Кейп Канаверал във Флорида преди четири години. Това бе първото успешно изпитане на този изключително сложен и амбициозен проект.

“Добре дошла обратно на Земята, бейби”, написа Мъск в социалната мрежа Twitter, където вече има над 33 милиона последователи. Богатството му е още по-внушително и се изчислява на над 38 милиарда долара. Мъск има три брака, пет деца и няколко от най-разпознаваемите компании на планетата. Миналата година представи и футуристичния брониран електрически пикап Cybertruck, а малко преди това шокира зрители и инвеститори като пуши трева на живо с популярния водещ Джо Роугън в неговото YouTube шоу. Епизодът с участието на Мъск стана едно от най-гледаните предавания в историята.

В популярната култура Илон Мъск е описван като версия на комиксовия супергерой Тони Старк от “Железния човек” в истинския живот - харизматичен бизнесмен, гениален инженер и дизайнер, който гледа няколко десетилетия напред в бъдещето.

За милиони свои почитатели Мъск е предприемач от нова порода, повелител на високите технологии, комуникационен маестро, отворен към публиката, алтруистичен магнат с несравнима решителност да композира нови хоризонти пред човешкия вид. За своите най-яростни критици той е рафиниран шарлатанин с дългове и фалити, който разчита на държавни субсидии, за да рекламира екстравагантните си проекти.

Илон Мъск е роден в Претория, Република Южна Африка. Неговата майка Мей е елегантен модел от канадско-английски произход, а баща му Ерол е електронен инженер. Още в тийнейджърските си години той развива своя талант да създава софтуер. През 1995-а създава компанията Zip2Corporation, която се занимава със софтуер за медийния пазар, и сключва договори с гиганти като “Ню Йорк таймс”. Първата корпоративна рожба на Мъск е продадена през 1999-а за 307 милиона долара.

През 1997-а Илон Мъск става един от основателите на PayPal - компания за виртуално плащане, станала популярна като “банката на интернет”. Мъск е акционерът с най-голям дял в нея, преди eBay да я купи за 1,5 милиарда долара.

“Ако се върнем няколкостотин години назад, това, което в днешно време приемаме за даденост, би било чиста магия - да можем да разговаряме с хора на далечни разстояния, да летим и да имаме достъп до огромни количества информация като някакви оракули”, споделя Мъск.

Той иска децата му и децата на техните деца да живеят в свят на алтернативни и възобновяеми източници на енергия, максимална безопасност на транспорта и възможност за пътуване до Марс. Мъск твърди, че човечеството се намира в зората на нова ера на космическо откривателство.

“За мен бъдещето на човечеството може да се развие в две посоки: или ще станем междупланетарен вид, или ще си останем ограничени на една планета и в крайна сметка ще изчезнем”, разказва визионерът милиардер.

 

Заплахата от машините

Илон Мъск е един от най-изявените критици на перспективата за създаването на изкуствен интелект. За него това е най-голямата екзистенциална заплаха пред човечеството. “Изграждането на изкуствен интелект е като призоваването на демон. Ние си мислим, че съзнанието, което ще създадем и което ще има безгранични възможности, включително и да ни унищожи, ще остане под нашия контрол. Опасявам се, че нещата няма да се случат така, както ни се иска на нас”, предупреди Мъск в отворено писмо.

 

За него

Притежава много добра ракета

Космическата програма на Мъск SpaceX се вписва по интересен начин в плановете на човечеството да стъпи на Марс. Ако някой от частния сектор може да осъществи полет до Червената планета, това е именно Илон Мъск. Аз съм убеден, че първите хора, които стъпят на Марс, едва ли ще се завърнат на Земята. Тези космически пионери може да станат първите създатели на колония там. Илон Мъск притежава много добра ракета, на много добра цена.

Бъз Алдрин, легендарен американски астронавт

 

Прав е за изкуствения интелект

Както Илон Мъск и Стивън Хокинг, аз също се числя в лагера на хората, които са притеснени от перспективата да се създаде изкуствен интелект със свръхчовешки възможности. В началото тези машини ще свършат страшно полезна работа и тази възможност трябва да се преследва, но с уговорката, че ни е нужен контрол.

Бил Гейтс, предприемач и филантроп

 

Води ни в бъдещето

Той е един от хората, които ще изведат човешкия вид към бъдещето на космическите програми и алтернативните източници на енергия. Ако той успее в свръхамбициозните си начинания, може да навлезем в нова епоха на мир и просперитет, в която няма да зависим от тоталитарни и теократични режими, богати на петрол. Мъск е истински иноватор от ново поколение.

Сам Харис, писател и философ

 

Един от най-забележителните хора в света

Илон Мъск е един от най-забележителните мъже, които някога съм срещал. Ако успее да сложи край на търговията с петрол и да прекъсне порочните взаимоотношения на западния свят с Близкия изток, ще запише името си в историята на човечеството като един от най-важните визионери.

Ричард Доункс, автор и еволюционен биолог

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети