Иракските военни забавят офанзивата в Мосул заради влошено време

Снимка: Архив

Иракските военни части са спрели за момента напредъка си в град Мосул заради лошо време, предаде Би Би Си. Преди месец те започнаха офанзива за отвоюване на града от "Ислямска държава". Иракски генерал обяснил, че облаци ограничават възможността на безпилотните самолети и другите видове летални апарати да подпомагат сухопътните войски. Целта на войниците сега е да обезопасят районите, които вече са превзели, допълнил генералът.

Мосул беше завоюван от "Ислямска държава" през юни 2014 г. и е последният голям бастион на групировката на територията на Ирак. В офанзивата за превземането на града участват около 50 хиляди членове на иракската армия и силите за сигурност, кюрдските части пешмерга, бойци от арабски сунитски племена и шиитски милиции.

През първите две седмици на операцията те напредваха бързо от източната и югоизточната част на Мосул и отвоюваха съседните градове и села въпреки сериозна съпротива. На 1-ви ноември иракски специални части навлязоха в източните покрайнини на града, но напредъкът към центъра на Мосул е бавен. "Ислямска държава" не показва признаци за отслабена съпротива, посочва Би Би Си. Джихадистите използват снайперисти и атентатори-самоубийци срещу армията в гъсто населените райони, където използването на бронирани коли е трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток