Ирак се извини за опожаряването на иранското консулство

Иракският министър на външните работи Мухаммад ал-Хаким по време на телефонен разговор с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф се извини за нападението на демонстранти срещу консулството на Техеран. Това се казва в изявление на иранското външно министерство, предава РИА Новости.

По-рано говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави заяви, че Техеран е изпратил протестна нота заради нападението срещу иранското генерално консулство в Ирак.

"След нападението срещу иранското генерално консулство в Наджаф иракският външен министър Мохамед ал-Хаким по време на телефонен разговор с иранския външен министър се извини за злонамерените действия (на демонстрантите) и повтори ангажимента на страната си да защитава дипломатическите институции“, се казва в съобщение на иранското външно министерство.

По-рано десетки демонстранти в град Наджаф в Южен Ирак пострадаха в сблъсъци със силите за сигурност в близост до иранското консулство. Според източник на силите за сигурност броят на жертвите надхвърля 80 души. След това демонстрантите са подпалили сградата на консулството в града. В провинция Наджаф е въведен полицейски час.

Коментари

Задължително поле