Иранският външен министър: Ще отвърнем на САЩ, но законно, а не като престъпника Тръмп

Снимка: CNN

Убийството на иранския генерал, командир на спецчастите „Кудс“ Касем Сюлеймани е акт на държавен тероризъм и Техеран ще отвърне със същата сила на САЩ. Това заяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в интервю за американската телевизия CNN.

Убийството на Сюлеймани е държавен тероризъм. Това е акт на агресия срещу Иран, и е сравнимо с въоръжена атака срещу нас, и ние ще отвърнем. Но ние ще отвърнем със същата, а не с по-голяма сила. Ние ще отговорим със законни средства, защото не сме престъпници, като Доналд Тръмп“, каза Зариф.

Тръмп заяви, че страната му е готова да нанесе удари срещу 52 културни обекта в Иран, включително някои от особена важност за Техеран, ако близкоизточната страна действа агресивно в отговор на убийството на Сюлеймани. В отговор на това Зариф заяви, че американският държавен глава вече е демонстрирал пред света, че е „готов да извършва военни престъпления, а нападението на културни обекти е такова“. Според него „непропорционалното“ използване на сила също е нарушение на международното право.

Иранският външен министър заяви още, че Вашингтон трябва да напуснат Близкия Изток, тъй като не са желани в региона.

Коментари

Задължително поле