Иран е изтеглил висши свои офицери от Сирия след израелските удари

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е изтеглил някои свои висши офицери от Сирия заради поредицата от смъртоносни израелски удари и ще разчита повече на своите съюзници от шиитски военни групировки, за да запази влиянието си там, твърдят запознати източници, цитирани от Ройтерс.

От декември при израелски удари бяха убити почти десетима членове на иранската революционна гвардия, включително един от най-високопоставените генерали на подразделението за разузнаване на организацията. Това са едни от най-тежките загуби, откакто представители на КГИР са Сирия, за да помогнат на президента Башар Асад в сирийската гражданска война, информира БТА.

Решението на Иран да изтегли висшите си офицери се дължи отчасти на нежеланието му да бъде въвлечен директно в конфликта, който постепенно се разпространява в Близкия изток, според три от източниците. Според тях Иран не възнамерява да изостави Сирия, която е ключова част от сферата на влияние на Техеран, но решението за изтегляне на офицерите подчертава широкия обхват на последиците от войната, избухнала след атаката на палестинската военна групировка "Хамас" срещу Израел.

Иран, който подкрепя "Хамас", се опитва да не бъде въвлечен в конфликта, въпреки че подкрепя групировки в Ливан, Йемен, Ирак и Сирия - така наречената "ос на съпротивата", която се противопоставя на интересите на Израел и САЩ.

Един от източниците - високопоставен служител по въпросите на регионалната сигурност, информиран от Техеран - заяви, че висшите ирански командири са напуснали Сирия заедно с десетки офицери от среден ранг. Източникът не уточни колко иранци са напуснали и агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на тази информация от независими източници.

КГИР и сирийското министерство на информацията към момента не са отговорили на запитвания за коментар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток