Иран увеличава степента на обогатяване на уран

Приетият от парламента на Иран закон предвижда незабавно да бъде подновен проектът за реконструкция на ядрения реактор в Арак, съществувал преди подписването на ядрената сделка.

Пускат в ход допълнителни 2000 центрофуги

Иранският парламент прие законопроект, задължаващ правителството да увеличи степента на обогатяване на уран в страната, предаде ТАСС.

За проекта гласуваха 248 от общо 290 депутати. За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от Съвета на пазителите на конституцията.

В неделя парламентът реши да ускори гледането на документа заради извършеното в петък убийство на ядрения физик Мохсен Фахризаде, който ръководеше изследователски център към иранското министерство на отбраната.

Законът ще задължи правителството да осигури годишно производството поне на 120 килограма уран, обогатен до 20% чистота (по силата на ядрената сделка Иран може да обогатява уран до не повече от 3,67% в течение на 15 години). Освен това властите ще трябва до една година да пуснат в ход по хиляда центрофуги допълнително в ядрените обекти в Натанз и Фордо.

Коментари

Задължително поле