Автобус блъсна кола на Аспаруховия мост във Варна, четирима пострадаха Катастрофа предизвика голямо задръстване

Заловиха бракониери да мятат мрежи на микроязовир край Полски Тръмбеш Спипаните са двама пенсионери, които влезли във водоема с лодка

До 17 тона тегли най-якият пикап Серията Super Duty F250/F350/F450 на Ford притежава брутални способности с 6,7-литров дизелов мотор V8

Познайник на полицията е задържан след опит да осуети проверка

Менда Стоянова: Бюджет 2020 е като пица с пармезан и шунка

8 души са задържани при мащабна операция срещу наркотрафика в Бургас

Задържаха двама с наркотици в Горна Оряховица и Велико Търново

Как да мотивираме правилно детето си да учи английски?

Фандъкова: Няма да допусна да властват популистки идеи в София

Няма опасност за живота на жената, блъсната от трамвай в София

Тръмп е предложил на Ердоган сделка за 100 милиарда долара и решаване на въпроса за санкциите за С-400

Шофьорът на камион, който уби 5-годишно дете в Русе, имал и 7 други нарушения

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, пред „Труд“: Общините са много зависими от централната власт

Конституционният съд обяви Янине Анес за временен президент на Боливия

10-те най-скъпи развода в Холивуд за всички времена

Истинският наказателен вот на българите предстои

Генералният извод от финала на президентската надпревара е, че отново избиратели и политически партии заговориха на различни езици. Веднага след загубата на Цачева, Бойко Борисов хвърли оставката на своя кабинет с думите, че в България има нова политическа ситуация и в нея неговата партия не може да остане и да управлява. Ето защо трябва да има нови избори. Тези думи бяха подети и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която също видя именно предсрочни избори във вота на българите. Данните от проведено социологическо допитване на „Галъп“, обаче показват точно обратното. 46.8% от гражданите са против подобен ход.

След като мнозинството българи не искат предсрочни избори, тогава защо не подкрепиха избора на Цачева? За разлика от политическите сили, избирателят разглежда изборите сами за себе си. Партиите се опитаха да превърнат президентския вот в мащабно социологическо проучване за тяхното одобрение в обществото. За това и веднага насочиха своите коментари на там. Анализите в изборната нощ се обединиха около това, че ГЕРБ и Бойко Борисов са смъртно ранени и тяхното време във властта е изтекло. Аргументът за това бе, че ефектът Борисов вече не работи. Този ефект е олицетворен в това, че Борисов посочи Росен Плевнелиев за президент и народът го избра. Всъщност подобен ефект никога не е имало. ГЕРБ са открито лидерска партия и ето защо дали ще се нарече някой посочен от Борисов или подкрепен от ГЕРБ е равнозначно. Изборът на Плевнелиев през 2011 г. бе обвързан с това, че той бе един от най-одобряваните министри в кабинета и се радваше на висок личен рейтинг.

Загубата на Цецка Цачева може да се определи като автогол на самия Борисов. Много дълго време отлагаше кандидатурата на партията му за президент и я обяви буквално 4 седмици преди вота. Това го постави в ситуация, в която трябваше да назове силен кандидат, а не слаб, който тепърва да налага. Радостта на БСП от победата на Радев може би нямаше да я видим, ако срещу него се бе изправил Томислав Дончев например или самият Борисов, каквото спекулации имаше.

На предизборния дебат между Цачева и Радев пролича, че генералът не е все още добре запознат относно функциите и правомощията на президентската институция и неговата опонентка го превъзхождаше в това отношение. От друга страна обаче Цачева носеше на гърба си всички управленски грешки на ГЕРБ и слаб личен рейтинг в обществото. Тежестта им се оказа непосилна за нея и я сгромоляса.

И все пак защо Цецка Цачева? Преди да бъде обявено името на кандидат президента на ГЕРБ социологическите данни показваха, че мачът е с предизвестен резултат и единственото неизвестно в него е човекът, който ще бъде издигнат от ГЕРБ и Бойко Борисов за следващ президент. След обявяването на Цачева гласоподавателите застинаха. Много малка част от подкрепящите партията допускаха, че това ще бъде нейният избор и че те трябва да се олицетворяват с Цачева, а не с един Томислав Дончев, например. Именно това подхрани и усещането, че Борисов и ГЕРБ са се самозабравили във властта и могат да си позволят да им налагат какво да правят.

Всъщност изборът на Борисов бе стратегически и стъпка към нови предсрочни избори, които е по-вероятно да бъдат проведени чрез мажоритарна система. Цачева в никакъв случай не е силен мажоритарен кандидат. На местните избори през 2007 г. в Плевен се класира 3-та. Останалите спрягани имена за кандидат президентския вот са силни мажоритарни кандидати, които биха били много по-полезни за Борисов при едни предсрочни избори с мажоритарен характер. Цачева обаче има своите предимства. Познаването на законите и възможностите на президента, биха помогнали на ГЕРБ при организацията на едни предсрочни избори да заложат технически предимства за партията при вота. Знаейки, че изборът на Цачева ще е труден, Борисов заложи самото правителство, с надеждата, че така или иначе този управленски формат е изчерпан и рано или късно предсрочният вот ще бъде факт, за подсили слабата кандидатура на партията си.

Референдумът бе представен на обществото като шанс политическият модел най-после да бъде променен и така да се разбие статуквото. Залаганите в него ограничения с намаляване на субсидиите за политическите партии или преминаването към мажоритарна избирателна система, трябваше да бъдат звучен шамар за политическата класа, с който избирателите да я накажат. Още в нощта на първи тур всички политически сили хвърляха гордо шапки към тава и се радваха на големия му успех. Това показа, че всъщност никой от тях не се е притеснявал от вота и по никакъв начин не се чувства наказан.

Защо се радват политиците? Последните няколко години показаха, че политическата класа и избирателите са стигнали до положение без изход. На двата предходни парламентарни вота се видя, че правителство може да бъде съставено с широка коалиция и много компромиси. Тази управленска формула не се одобрява нито от избирателите, нито от политическите сили. Проучването на „Галъп“ сочи, че дори и при предсрочни избори, управленският цуг-цванг няма да се промени. Партия ГЕРБ би получила 31% подкрепа, БСП 28.9%, „Патриотичният фронт“ ще е трета политическа сила с 6.8% (тук не се отбелязва коалицията, която бе направена с АТАКА и резултатът на патриотите може да бъде удвоен), а ДПС – четвърта, с 5.8%.

Мажоритарният вот е именно решението, което ще помогне да се излезе от тази трудна политическа ситуация и може да отреди на някоя политическа сила комфорта да разполага с мнозинство в новия парламент. Голямата въпросителна в момента е дали ще имаме изцяло мажоритарни избори или частични такива. Последните вече бяха факт при местните избори. Именно те могат да бъдат индикатор какво може да бъде и разпределението след предсрочните избори. На местните избори през 2015 г. ГЕРБ спечели в 22 от областните града. Само 6 областни града избраха свой кмет от различна политическа партия или формация. Това показва, че при една мажоритарна изборна система, вероятността ГЕРБ да стигнат до така желаното пълно мнозинство е съвсем реална.

Различният изборен модел дава и възможност за останалите политически сили да променят своите резултати в момента и да вземат по-комфортни позиции. Именно за това и не видяхме сериозна кампания срещу референдума, която да представи на гласоподавателите различна от налаганата в Шоуто на Слави гледна точка. Възможности за подмяна на вота на народа има и при мажоритарните кандидатури. Веднага след приключване на местните избори част от мажоритарно избраните кандидати се оттеглиха и предоставиха полученият от тях мандат на представителите на политическите формации, които са ги издигнали. Именно тази възможност ще е от ключово значение при изготвянето на новия изборен кодекс.

Нека завършим и така както започнахме. Анализите на политиците и визията им за следващите 12 месеца отново се оказва, че не са точно тези, които иска народът. Това ни води и до очакването, че истинският наказателен вот на българите тепърва предстои, но все още не е ясно срещу кого ще бъде.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Автора е открит гербер, за това тези лакърдии да ги разправя на жена си у дома. Баба яга цачева е глупав интелектуално недоразвит жалък човечец, а той замаян от ароматите в дирника на борисов ни я възхвалява.

 2. Ако смятаме, че политиците ни не струват, то по каква логика коментаторите ни да са по-читави? Същата стока са. Българите избраха Румен Радев, понеже е опасно всички власти да бъдат в едни ръце. Вече се вижда съвсем ясно, че мнозинството избиратели искат Борисов за премиер и президент, който да не е от ГЕРБ. В 5-те години на Плевнелиев има достатъчно доказателства защо. Оставката е крачка назад, вид презареждане. „Връщам ви властта“ не е финал, а начало на нова книга, която още няма заглавие. Да видим кой ще го измисли!

  1. те и читателите не са много читави. Видя се какъв избор правят и после някой друг им е виновен. Като не се мисли е така.

 3. От кога 46,8% от анкетираните от една социологическа агенция са мнозинството българи. Моля ви, не заблуждавайте

 4. И колко са тези,които искат Борисов за премиер?Аз не искам човек,който така лесно сдаде властта си.

 5. Не знам защо се забравя, че 1,2 милиона гласуваха за Цачева. Това са избиратели на ГЕРБ. 2 милиона глауваха за Радев, от които не се знае колко са на БСП, но се знае, че вътре са патриоти, ДПС, Марешки, Трайков и разочаровани от всички. ГЕРБ има 1,1 милиона през 2014, 1,1 милиона през 2015 и 1,2 милиона сега. Властта не се взима, а се дава и сдава, между другото.

  1. Електората на свинефермата герб са мангалите и то купени плюс мъртвите души в избирателните списъци. Българите са само родата на цецо цървуля и на баба яга цачева.

 6. Каракачанов да се стегне най-после и да направи кабинет!!!
  Никой няма да му прости ако само бърбори!!!..
  Бюджета свободно може да поеме увеличаването на пенсиите до 250 лв….
  По формулата:
  …нова пенсия = 125 лв + половината от старата…..

 7. От Frog news: „Мира Радева пред Фрог: Гръбнакът на ГЕРБ е пречупен, хората не искат Борисов. През февруари (2016 г.) направихме пробно проучване за това кои кандидати за президент на ГЕРБ ще се харесат на хората. Предложените от нас политици бяха Йорданка Фандъкова, Кристалина Георгиева, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Данните бяха крайно негативни. Това заяви пред Фрог нюз социологът Мира Радева.
  Само 6,9 % заявиха, че ще гласуват за Росен Плевнелиев, 79% бяха против него. Едва 7% от хората щяха да гласуват за Бойко Борисов, 69 на 100 не го искаха за президент. При Фандъкова резултатите бяха 12 на 59, при Кристалина Георгиева 12 на 49. От всичко това излиза, че гръбнакът на ГЕРБ, неговите личности са дискредитирани, нямат обществена подкрепа. От 2 години забелязваме спад при ГЕРБ. Опитват се да го скрият в публичното пространство. Наблюдаваме поредния нов етап от негативни ефекти на пропорционалната система. Още една партия отива към дъното.“

 8. „обаче“, добре е да знаеш кого цитираш, както и да знаеш, че важно е КОЙ го казва, а не КАКВО казва. Личността е важна, защото някои си сменят мненията и идеите поне по два пъти годишно, в зависимост от поръчката и сумата. Мира Радева е бивша Янова, личен социолог на царя. Тя и Каролев не могат да преживеят кончината на НДСВ и смятат, че Борисов е виновен. Нейната агенция фалира, а бившата й съдружничка Боряна Димитрова направи добра кариера и е по всички телевизии. Не вярвай на женa след пластична операция. Препоръката е на прихотерапевти с голям опит!

 9. Велемир е българска електорална единица на клетъчно ниво. Лошото е, че не е единственa!

 10. Оставката на Борисов беше много добър политически ход. Ако беше останал на власт, щеше да натрупа много повече негативи. Много лесно беше досега всичко лошо да се трупа на гърба на ГЕРБ. А народа да се прави на разочарован. Червената тьотка Нинова сега остана изведнаж в необрано лозе и не знае на кой свят е. Лошото е, че ако наистина ерата на ГЕРБ е свършила не се задава нищо ново и по-добро. Пак ще сърбаме тройно коалиционна бсп-депесарска чорба, замесена с руски квас.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.