На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Историкът акад. Георги Марков пред „Труд“: Първо сме българи, преди 13 века не е имало Европейски съюз

Срамота е срещу пари на западни фондации да лъжат, че не е имало робство, а еничарството било прекрасно

В последните години историята се превърна в една от най-коментираните теми – пренаписването u, премълчаването и прикриването на определени събития, винаги е разбунвало обществото. Защо и как се стигна дотам, какви са целите на подобни действия. Загуби ли България и битката за т.нар. „македонски език“, защо имаме толкова много йесмени в политиката. По тези въпроси разговаряме с акад. Георги Марков.

– Академик Марков, каква трябва да бъде националната цел на българските евродепутати в Брюксел?
– Бих им предложил да работят за това в Европейския парламент в Брюксел да се признае кирилицата за българска азбука. Там има латиница, има гръцка азбука, но има и кирилица, за която претендират различни държави, вкл. и съседите в Скопие. Смятам това за много важно във връзка с предстоящата покана към Северна Макеония за присъединяване към европейската общност. Новите евродепутати от всички партии трябва да се обединят и да се разбере, че кирилицата е създадена от учениците на светите братя Кирил и Методий на българска земя – от Плиска до Охрид. Преди години бях в Улан Батор – столицата на Монголия, и останах много впечатлен – вървя по улиците и виждам как пише „аптека“, „нотариус“… – като в София. Оказа се, че те са запазили кирилицата. Казах им „Нашата азбука е от Охридското езеро до пустинята Гоби“ и те ми ръкопляскаха… Затова смятам, че това трябва да е наша национална цел, а предстоят и преговорите със Северна Македония.

– Писателят Димитър Томов точно преди година излезе в „Труд“ с такъв апел, който бе подкрепен от учени и интелектуалци, но не и от политици.
– Точно затова казвам, че трябва да е национална цел. Сега му е времето евродепутатите, независимо от какви цветове са, да престанат да се карат на мегдана, а да направят нещо, което наистина да ги обедини, и това да е азбуката ни.

– Преди дни стана ясно, че Северна Македония натиска Еврокомисията за приемане на „македонския език“. От наша страна обаче има само мълчание, предаваме ли се и за езика ни?
– Само едно ще им кажа. Бил съм в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и там има кабинки, като на всяка една от тях пише от какъв език превеждат. Представете си там да се пръкне кабинка, на която пише „македонски език“? Затова трябва много внимателно да премислим. Не отричам правото им да се самоопределят, но техният т.нар. „македонски език“ е създаден въз основа на един югозападен български говор. През есента на 1944 г. Йосип Броз Тито поставя задачата на местните комунисти в Скопие с партизаните да направят македонска азбука. Събират се тогавашни „езиковеди“ и се прави азбука, малко различна от българската на основата на битолския диалект без „ъ-кане“. Смехотворна е тезата им, че македонският се е говорел още от времето на цар Самуил.

– Но какво става, акад. Марков, лека-полека като че ли България губи всичко, с което българите се гордеят? Е, поне папата като дойде, каза на всеослушание, че светите братя Кирил и Методий са от българските земи. Македонците пък се ядосаха…
– Кой знае още какво ни чака, защото ние не умеем да защитаваме историята си, тя като че ли вече ни става в тежест… Ние сме си виновни, защото най-напред подходът ни с подписването на договора с Македония беше погрешен. Първо трябваше да се изчистят спорните въпроси – история, езикознание, етнография, фолклор и тогава да подписваме. Не да се създават комисии и да се протака във времето, докато македонците бъдат приети с наша подкрепа в ЕС и там да поставят въпрос за някакво македонско малцинство в другата част на Северна Македония. Защото Пиринска Македония географски всъщност е Северна Македония. Кой го допусна това и защо политиците го проспаха? Кой им подсказа, че могат с мнимо разбирателство да оформят спорните въпроси за далечното бъдеще? Ето, гърците намериха подход и ги отказаха от античното им наследство. А къде сме ние, къде са политиците ни, дипломатите ни?

– Е, всеизвестен факт е, че нашите политици открай време са си йесмени.
– Да, йесмени са, това е сателитният синдром – както знаем Чичо Сам изгони Дядо Иван. И сега този Чичо Сам като каже нещо, веднага оттук се чува: „Рапорт даден!“.

– Простете за песимизма ми, но поне Вие виждате ли изход? Лека полека ще приемем и македонския език и всичко, което ни кажат началниците от Брюксел и отвъд Океана. Кажете нещо оптимистично…
– Оптимистичното, което мога да кажа, е за Виктор Орбан. Тези същите началници го ругаят, но той не им се дава и защитава интересите на страната си. Европейски фондации хвърлят милиони, за да формират европейска идентичност в българите: първо сте европейци, а после се пишете каквито искате – така искат. Е, как да стане това, като преди 13 века на Балканите не е имало Европейски съюз. Как така? Съжалявам, но ние първо сме българи. И това трябва да бъде казана ясно в Брюксел. А не да превиваме гръбнак. Аз съм историк и не приема компромиси за това. Не приемам и тезата на някои от по-младите ми колеги, които се обвързват с определени фондации. И спазват народната приказка: Който плаща, той поръчва музиката.

– Загубва се чувството за историчност у българите, историята вече не е това което е. За големите държави на Запад обаче не съм чула да има такова пренаписване, рязане на цели исторически периоди.
– Ама те искат да премахнат историята тук! Да, и не преувеличавам. Ето, в една Франция техният президент Макран – либерал и глобалист, като пламна Нотр Дам, още същата вечер заяви на французите: „Това е символът не само на френската нация, но и на цялата европейска цивилизация“. Само дето се срамуваха да кажат думата християнска, за да не дразнят милионите мюсюлмани, приютени от бившите колонии. А на нас ни забраняват да се увличаме в националистически крайности. Само че ние имаме национална история, имаме национални герои. Това е кощунство! И върхът на наглостта е, че искат да посегнат точно на тях чрез т.нар. очовечаване на историята. Ето какво казват за Левски – „да, национален герой е, но и той е бил човек. Хайде напишете за човешкото у него – за годениците му например.“ Ама чакайте, Левски има „нечут характер“, както казва Ботев. Те обаче искат да ни лишат от националните герои, защото са част от националната ни гордост. Иначе французите си се гордеят със светата Жана д“Арк.

– Академик Марков, думите на турския посланик у нас отпреди седмица за изучаване на турския език в училищата взривиха обществото. Вярно, че сега е предизборен период и всеки има полза каквото и да каже, но как приехте Вие казаното от него?
– Това изказване беше нагло. Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. И целта на такова действие е да се обезбългарят т.нар. смесени райони. С инвестициите си Турция има дългосрочна политическа цел както в индустрията, така и в земеделието. Тъй като Турция не може да купува земи в бившия Дунавски вилает, затова чрез подставени лица се купуват за жълти стотинки хиляди декари. И изведнъж турският посланик в присъствието на българския министър-председател каза една известна истина. Какво се правят на ощипани, сега ли го разбраха нашите? Наистина ли сега разбират, че турските инвестиции имат дългосрочна политическа цел – насаждане на влияние.

– Как ще коментирате тезата на някои либерални говорители, че турско робство не е имало и това е някаква „архаична концепция“, а еничарите са „правили блестяща кариера“?
– За такива само един „шут!“. Още от 1992 г., когато ДПС подкрепяше СДС – тогава още нямаше „депесарски шут“, се опитаха да вкарат османското присъствие в учебниците, но това не мина. Те обаче продължиха и от раздела за Възраждането изхвърлиха кланетата в Батак и Перущица – това се случи при Филип Димитров през 1992 г. Ето как се опитват да пренапишат историята. За това намериха разни фондации с антрополози и политолози в тях. И сега знаете ли, че събират учителите, като отново ги подготвят за пренаписване на историята. Някаква османистка рекла: „Тогава българите са имали много деца, не е като сега, и тогава много майки са давали някое от най-развитите си момчета, защото така детето щяло да има кариера в Османската империя“. Как може да се говорят подобни глупости – никоя майка не е давала невръстното си дете, това е било кръвен данък.

– Да, но тези хора го твърдят убедено и гласът им се чува зад всички каменни дувари, чува се в ефира.
– Убедени са, защото им плащат! Те работят за тези фондации срещу пари. Знаете ли някои от тях какво ми казват: „Да, ама вие сте академик, уредили сте си кариерата, а ние стоим за 500 лева в Академията.“ И взимат още 500 лева от някоя фондация. Не го оправдавам това. Излиза, че Ботев и Левски са говорели за турско робство, но не са знаели, че няма такова. Вярно, че има реформи в Османската империя през средата на XIX век, но има и пазар на роби в Истанбул. Вярно е, че има чорбаджии, но българинът е второ качество човек в империята, защото е гяур и неверник. Ислямът не приема друговерци. Или приемаш исляма, или ставаш еничарин или велик везир. Голяма част от великите везири не са етнически турци. И това трябва да се разбере.

– Чакайте, ще Ви репликирам пак с тяхна теза: „Ами чорбаджийските къщи на богатите българи през Възраждането, по няколко ката са имали“?
– Смешници! Язък, че уж имат сиво вещество в главите си. Да, в средата на XIX век вече има големи къщи, и черквите ни не са вкопани в земята, но правоверният винаги може да ти нахлуе в къщата и да ти задигне дъщерята, да я отвлече. Гяурът освен това не може да бъде и свидетел в османския съд. Като пътуваш от Копривщица до Карлово винаги си под заплаха да не стигнеш там, за кърджалийското време не знаят ли? Приказват така: „Ние смятаме, че е нямало турско робство, погрешно е било чувството, че османското присъствие е робство“. Само ще припомня една свещена глупост на същите тези хора, която и един президент, вече бивш, повтори: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. Не може така да фалшифицираме Левски и Ботев. Разбирам, че им плащат от фондациите, но такова самооплюване минава всякакви граници.

– И пак стигаме до началото на разговора. Какво остана от нашата България – както казват някои хора, остана u само територията?
– Още не са ни превърнали в територия, но не можем да позволим искането за заличаване на нашата национална памет,. Няма да позволим да посягат на българския език и да твърдят, че това е в името на една общоевропейска идея, защото другите не правят така. Чиновниците от Брюксел и тези в Анкара изглежда са намерили линията на най-лекото съпротивление. И пак ще кажа – въпросът дори не е дори за езика, а за турската стратегия на проникване в България. И в икономика, и в политика, и в култура, дори в написването на историята ни. Имаше преди години един зам.-министър на образованието от ДПС, който заедно с тогавашния шеф на Комисията по дискриминация Кемал Еюп, бяха направили проект за 900 000 лева. В него пишеше как ще махнем Чинтулововите бунтовни песни, които засягат народа отомански. Ще махнем и стихотворението на Ботев, в което той казва как „турчин бесней над бащино ми огнище“. И „Под игото“ ще махнат, защото в края Бончо бил напопържил Мохамед като видял отрязаната глава на Бойчо Огнянов. Имаше заседание в Народното събрание в зала „Изток“ по този въпрос. Как може такова нещо – да посегнеш на Ботев, Вазов и на Чинтулов?! Умът ми не го побира! Не може в името на съвременната политика да фалшифицираме историята.

– Е, то и световната история вече не е това, което е била.
– Да, посягат и на нея. Правят се филми за „решаващия“ Втори фронт по време на Втората световна война в Европа – разни холивудски измишльотини и това се дава до втръсване по българската телевизия, по канала „Хистори“ – разпространяват фалшиви новини. Точно такива са тези лъжи. Крият, срамуват се да кажат, че Източният фронт е решаващ. И още – не смеят дори да споменат, че от 60 милиона жертви в тази война 26 милиона са съветски граждани. Политическата коректност е новата цензура. Идеологическата цензура отпреди 1989 г. сега е заместена точно от цензурата на политическата коректност, която води до най-страшното – автоцензурата. От която дори и американската армия не може да ни освободи. По-младите трудно различават истината от полулъжата. А тя е по-страшна. И днес живеем в XXI век, който е връх на демокрацията. За това пазете историята. Историята казва всичко. Не политиците.

Нашият гост
Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Алма Матер. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, д-р на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на повече от 20 книги и учебници, написал е десетки студии и монографии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (43)

 1. А ТЕ ИМ ДАВАТ ИЗЯВИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ. НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТАКИВА ТЕЛЕВИЗИИ каза:

  НЕ СРАМ , ЧЕ НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО. НАПРАВО ГНУС . ТАКИВА ОТРЕПКИ СА ЗА БЕЛЕНЕ.

  1. Как ДА НЕ ТЕ Е СРАМ ОТ ПРОСТАЩИНАТА и как ДА НЕ СЕ СМЕЕШ НА ПРОСТОТИЯТА на дрОгара маркoff!?
   ПРОСТАЩИНАТА при него е ясна и на децата в детските ясли – СЛЕД 437 ДОКУМЕНТИРАНИ ДОНОСИ в Държавна (не)Сигурност срещу (забележи) СВОИ КОЛЕГИ и „спътници“ в живота – дрОгара марКУРов е получил по времето на тато като „ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ за защита на социалистичрския строй“ НИ ПОВЕЧЕ, НИ ПО-МАЛКО от 73 ХИЛЯДИ ЛЕВА!!! В продължение само на 8 години!!! (За незапознатите – да поясня – през 1978-1984 г. ЕДИН ДВУСТАЕН ПАНЕЛЕ АПАРТАМЕНТ от 60 кв.м СТРУВАШЕ 7800 лева!!! И други „НЕ СЕ ПРЕДЛАГАХА ЗА ЗАКУПУВАНЕ“!!!)
   73 ХИЛЯДИ ЛЕВА за ДОНОСИ срещу „приятели“!!!
   Браво марКУРов!!! Добре си си поживял!!! Да му мислят НАДОНОСЕНИТЕ от теб – някои от тях бяха „изпратени в местни музеи“ като Дуранкулак например!!!
   Но това не е важно!!!
   Важен е АКАДЕМИЗ(ъ)МА!!!
   И ето ти тебе ПРОСТОТИЯТА, достойна за описване от шекспир, молиер, сервантес!!!
   Преди точно 3 седмици МАКЕДОНЦИТЕ в историческата комисия ПОСТАВИХА ЕДИН ПРОСТИЧЪК ВЪПРОСЕЦ:
   Българите да кажат ОТ КОГА и ДО КОГА е нашата „обща история“???
   И вследствие на ТОЗИ ВЪПРОС е тази статия (във вид на „интервю“) на доносника марКУРов!!!
   Защото ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ „историци“ СКОЧИХА И ЗАПЛАКАХА, че това е ПРОВОКАЦИЯ!!!
   Защото:
   НЯМА БЪЛГАРСКИ АКАДЕМИК, който да може да отговори на следните въпросчета:
   1. Когато Аспарух се окопава на Онгъла (Ъгъла) в територията на съвременна Македония (и България) живеят ТРАКИ и „славяни“!!! ФАКТ!!! Та тези народи НА КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРЕЛИ??? (На български ЯВНО НЕ СА!!!)
   2. До „покръстването на България“ на КАКЪВ ЕЗИК СА ГОВОРЕЛИ ПРАБЪЛГАРИТЕ??? А ОСТАНАЛИТЕ „поданници“ на хаганата???
   3. ЗАЩО Борис1 в писмата си до РИМСКИЯ ПАПА задава въпроса КАКВО ДА ПРАВИ С ПРАБЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ??? (те на какъв език са писани??? И най-вече НА КАКВА АЗБУКА???)
   4. Защо Борис1 в писмата си до РИМСКИЯ ПАПА задава въпроса КАКВО ДА ПРАВЯТ ПРАБЪЛГАРИТЕ С ВТОРИТЕ СИ ЖЕНИ??? (въпросът е точно и САМО ЗА ПРАБЪЛГАРИТЕ!!! Защото останалите „поданници на канството“ СА ХРИСТИЯНИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА Константин Велики!!!)
   5. До Борис1 Македония НЕ Е БИЛА ЧАСТ от България – тогава тя НА КАКЪВ ЕЗИК и ПОД КАКВА ПАТРИАРШИЯ е изповядвала ХРИСТИЯНСТВОТО и Е ГОВОРЕЛА И ПИШЕЛА???
   И не на последно място е „въпросът“ след като Македония „едва през 1944 г. е създала свия език“, то ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА България „създава своя език“??? Защото ОТГОВОРЪТ Е ПЛАЧЕВЕН!!! Официалният български език е СЪЗДАДЕН ПРЕЗ 1908 г. ОТ ВЕЛИКИЯ ФЕРДИНАНД!!!
   Та ПОСМЕШИЩЕТО марКУРов колкото и да се напъва да ИЗСЕРЕ академичност на тези въпроси – може да отговори само с думичката „ПРОВОКАЦИЯ“!!!
   Знания, опит, ДОСТОВЕРНОСТ в научните изследвания у „академика“ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, НЯМА и НИКОГА НЯМА ДА ИМА!!!
   Виж – ДОНОСИ И ОЧЕРНЯНИЯ на „другите“ – ПРИ НЕГО Е ПРОФЕСИОНАЛЕН ВРЪХ!!! ДЕБЕЛО ПОДПЛАТЕН С ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ!!! Неслучайно НЕ РАЗСЛЕДВАТ НЕГОВИТЕ ИМОТНИ „придобивки“ – МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ПУБЛИЧНО, че „честно“ си е спечелил хонорарите за ОПЛЮВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИСТОРИЦИ!!!

 2. Хубаво е да се припомня за безродните олихофрени на сдс (коалиционни партнери на безродните партийци от герб)… но и че по времето на беров (доган и луканов) доган построи паметник на турските терористи.

  1. Typ червен по-сер-ко. От всяко дърво свирка не става. От всеки пр-ост-ак трол също не става.

 3. И Русия не е съществувала преди 13 века, но ченгетата никога не говорят срещу нея.

 4. kırdjaliyskoto dvijeniye beşe podkrepeno i sızdadeno ot Frenskite katoliçeski sveştenitsi 15 000 izbegali po vremeta predi napoleon i Frenskata revolütsiya …Vidinskiya valiya Osman Pazvantoğlui İ VALİYATA NA YANİNA Ali tepedentli sreşto tsentralnata Osmanska vlast…v KIRJALİYSKİTE ÇETİ 60 PROTSENTA SA ot Bılgarski proizhod…orıjeye i munitsiyi sa ot Ruski-Çernogorsko-Srıbski kanal…OSMANETSA NEMA MİLOST KIM BRATSİ ÇE VAZ ZAŞTO DA Vİ JALİ…NAPRAVİHTE İSTORİYA TA SLAVENSKA KURVA…V Windzor ima idin nepisan zakon koyto dori DİYANA ne razbra …“nikoga ne drıj kato kurva …dori da si takava“…stiga si plakal be vırvi v KAMA- İDİL İ VİJ BRATETASİ BULGARSKİ TATARİ, BAŞKURTİ…TRİA NE E İMAL MİLOST KM NİKOGO DORİ KIM SEBESİ ZATOVA 700 GODİNİ E VLASVAL

 5. Балева пак с измислено интервю. ФОСТАТА Балева. Пак ЕС виновен, когато такива като реб серът връз България. Този академик, е просто червена комунистическа маймуна.

  1. А ти си сорсоидна измет гнусна. Откога е комунизъм да си защитаваш историята ве, гад мръсна.

 6. Чудя се защо цял свят иска да емигрира в страни, дето не ги е имало преди 13 века…

  1. Назад си с материала. Това беше преди години. Сега бягат от там.
   От тук имигрират за запада само тези, които слушат за него от телевизиите на Сорос.

   1. В кой сън ти се присъни, че бягат от там? Или имаш пред вид Русия. Ако е така вярно е оттам бягат . В цяла Евпопа е пълно с рускини които драпат за жителспво и някой будала да са оженят. Не съм чул обаче германка или французойка да е отишла в Русия да си търси мъж.

  2. европейски ценности -педерастия ,проституция и наркомания каза:

   Споко. Скоро тренда ще се обърне. Арабите кат осерат всичко.

 7. ЕС е на хиляди години. Дори Калоян ни въвежда за кратко там. Англичаните за пръв път го напускат през 16в.

 8. Проф. Марков отново е общественик на високо ниво. Естествено е да се мусят и попръдват словесно срещу думите му соросоидчетата и джендърястите.Освен не-българи, по същество те са и не-европейци. А на запад (все още) емигрират оттук, защото там е по-богато, но това е защото 2-3 века онези разбойници ограбват цели континенти и душат много страни, сред които и България.Но всяко нещо има край, вижда се вече.

  1. Русия също ограбва 2-3 века колонии. Разликата е, че нейните колонии са в границите на държавата. Просто въпрос на география. Както виждаме тия колонии не са й помогнали особено да се превърне във водеща икономика. Значи работата не е само до колониите. Примерът може са бъде продължен и с факта, че основното технологическо изоставане на Русия стана във време, когато западът отдавна вече се беше разделил с колониите.

   1. Голяма държава – трябва да храни и колониите… не кат холандия да гори села с напалм…

 9. Г- н Професоре, я ми кажи как Батак , който е 1500 души през 1870 г/ Това е твърд исторически факт от книгата на Ст. Захариев“ Географско историческо….“ -преброяване -документ/ може да се намери в Google/ стана 8000 души по нашите историци, а след освобождението се прави преброяване през 1882 г и тогава Батак е 1837 души. Къде са жертвите?

  1. В доста постове колегите са се опитвали да ти обяснят причината за разликата, но кат си прост…

   1. Този въпрос не е към тебе, въпроса е към мислещи и можещи да разсъждават, ти си примитив.

 10. И това било историк. Преди 13 века и българи не е имало, драги сътруднико на ДС. Имало е население в границите на държава наречена България, 99% неграмотно и също по-късно християнско. Националното самосъзнание е продукт на много по-късни времена. Ако не си го прочел в учебниците на СССР, то поне по време на специализацията във ФРГ трябвало да го научиш. Ако се съди по втушенията, които се опитваш са правиш и каузата на която служиш и по онова време историята е била последната ти грижа.

  1. То кат те гледа те6, човек ще може убедено да твърди, че и сега няма българи… а само слабоумни цигани.

   1. А като погледне теб вижда, че има не-само цигани, но и руски подлоги-тролове с неизяснен етнически произход.

   2. Ти да не се смяташ за „умен“ циганин? Я помисли реално и се залей с бензин.

 11. ,,GOGO,,TURKOFIL,ZASHTO DA TI OBJSNJVA PROFESORA,NESHO KOETO GO
  PISHE V ISTORIJTA I GO ZNAJT I DETZATA V 3-TI KLAS?!NA TEBE I TZJLA AKA
  DEMIJ NE MOZE DA TI VKARA,,AKAL,,V DARVENATA GLAVA!BATAK E VAZTANIC
  ESKI TZENTAR S XORA I OT DRUGI SELA!TA ZA TOVA ZA TOLKOVA ZERTVITE!

  1. Айде бе, почти всички историци / Д. Страшимиров/ /Венедиков/ и др.пишат че е имало един учител от Самоков и трима четирима другоселци, от Пещера няма и една жертва благодарение на Ахмед Нури Ефенди , около Батак са все села друговерци, вече елементарни обеснения не вървят, да напишем убедителна история / истината ще ни направи свободни?.

 12. ISTINATA E NAPISANA V DOKLADITE NA AMERIKANSKIJT POSLANIK SKAILAR
  I V REPORTAZITE NA MAKGAXAN!IMA IMNOGO DRUGI!V BATAK SA BILI I ZITEL
  ITE OT SELO MECHKA I DR SELISHTA SAS SEMEISTVATA SI!NE SMJTAM DA VLI
  ZAM V POLOZENIETO NA,,IZPOTENIJ FILOSOF,,S MAIKOPRODAVTZI!

 13. Ама че сте тотални боклуци писалите над мене!Вие сте антибългари!Човекът милее за БЪЛГАРСКОТО,за БЪЛГАРЩИНАТА и е посветил на това целия си съзнателен живот достигайки до титлата АКАДЕМИК !!!А някакви безродственици тръгнали да го оборват!?!?!?Така вие угаждате на кефа на турците,които винаги са били най-голямото зло в БЪЛГАРСКАТА история!Дали са повече или по-малко турските зверства над нашите деди-това не ги оневинява.Наглостта е типична за ислямските скотове,така че от тях не очаквам извинение и съжаление.Същата постановка мюсюлманската измет приложи и при арменците!Какво искаш от една малоумна сган,каквато е турската.?Но и ние не сме стока.Нямаме единност.Не обичате родината си достатъчно силно,както Георги Марков!Вие сте тъпи плазмодии,които като нищо бихте поругали честта и на Ботев и на Левски-най-големите ни светии!Всички,които държите контра на Академика сте срам за БЪЛГАРИЯ!Вие сте срам и за вашите деди!

 14. ,,LEO GLADSTON,,OSMANSKATA IMPERIJ PO UZAS I BEZCHOVECHNOST E NENADMINATA V SVET
  OVNATA ISTORIJ!KOLKOTO DO RUSIJ-TJ STAVA,,VELIKA,,EDVA SLED PREVZEMANETO I UNISHTOZ
  ENIETO NA VELIKA VOLZKA BALGARIJ I ZAVZEMANETO NA NEINITE OGROMNI TERITORII I BOGAT
  STVA-OTVARJIKI SI PAT KAM SIBIR I PLODORODNITE STEPI NA JUG!

 15. VIZ,,,,LES MYSTERERES DU KREMLN,,NA RUSKIJT ISTORIK VICTOR ALEXANDROV.A,NA POSLEDNO
  TO PREBROJVANE V RUSIJ PREDI NJKOLKO GODINI-7 MILIONA RUSKI GRAZDANI SE OPREDELIXA,
  KATO BALGARI!NA POGLEDNOTO PREDI REVOLJUTZIJTA V RUSIJ SA ZIVELI-30 MILIONA!KADE SA
  DNES TEZI XORA?!SAS SIGURNOST SA MNOGO POVECHE OT OFITZIALNO OBJVILITE SE!

 16. IMA I OSHTE MNOGO ISTORICHESKI FAKTI ZA VSEKI KOITO ISKA DA SE ZAPOZNAE NEPREDNAME
  RENO S ISTINSKATA ISTORIJ NA BALGARSKIJT NAROD.POLEZNO CHETIVO I ZA,,FILI,,I ZA,,FOBI,,!
  BEZ BALGARIJ I BALGARITE-RUSIJ DNES,NJMASHE DA BADE TOVA,KOETO E!

 17. И ти ли Бруте , стана български патриот?! Закъснял си “патриоте”. Къде беше, когато потриотични като тебе офицери ,обслужващи чужди държави извършваха преврати и избиваха истински потриоти. Патриоти жертвали живата си за обидинението на родината. Патриоти дамгосани като фашисти. Къде беше ти, когато България се нуждаеше от твоя мащен глас , за да порицае и потърси отговорност за престъплениятана твоята партия?!. Къде беше и къде си сега , за да
  порицаеш им да отречеш теориите на руския
  историци за татарският ни произход. Вероятно
  с удоволствие и политическа коректност виждаш
  в огледалото дръпнатите ти очи?! Малчеше
  като риба ?!
  Брей какъв смел патриот си сега!!!! Нищо нова .
  И когато мълчеше и сега с патриотичния си рев
  обслужваш руските имперски интереси. Твоя глас е глас на руснаците. Руснаците , които стоят зад тяхната рожба-македонизма .

  1. Шизи, ко праят безродните евроатлантически „патриоти“ сега? Добре, че поне пращат наемните у6ийци в афганистан, а не в европа, където немските глисти от бнд залагат бомби в цивилни жбекти.

   1. Немските „глисти“ са в ануса ти, копеле циганско. Мангалите те шибат в катуна от 10 годишен. Оттогава мразиш целия свят. Лягай на релсите, гов-едо.

 18. Тоя ако е академик и моето магаре Марко трябва да е. Ако турците са били толкова лоши то тогава нас за 500 години нямаше да ни има. Във всеки случай ни е било по добре отколкото сега, в собствената ни държава, под собствените ни управници. Не са го поканили в турското посолство за някакъв прием навремето и тоя толкова се обидил че и световната история е готов да преиначи.

 19. ,,MARKO,,J NE SE PRAVI NA BALGARIN,A SI OPRAVI FESA!NJMA SAMNENIE,CHE MAGARE TI E PREPODAVALO ISTORIJ!DAZE TI E PODPECHATALO DIPLOMATA SAS ZADNOTO KOPITO!ZA SAZALENIE-NE SI EDINSTVEN/KATO GLEDAME I ,,KOMENTARITE,,NA NJKOI,,REPRESIRANI ISTORIT
  ZI PO GORE/!PAK I NIVOTO NA MNOGO OT SASEDNITE BALKANSKI,,ISTORICHARI,,!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.