Йордан Марков - Гласовитият

Звездата на българската естрада Йордан Марков е от дейните творци, които непрекъснато реализират амбициозни проекти. Въпреки пандемията от коронавирус, младият музикант е успял да подготви пищен концерт-спектакъл под наслов “Завинаги Любов”, с който стартира лятното си турне.

Песните на Йордан Марков са посветени на основната движеща сила в живота- любовта. Почитателите му са категорични, че с музиката си той докосва душите на хората. Въпреки, че е едва на 26 години, вече има богата музикална кариера и множество отличия и признания у нас и в чужбина. Феновете му казват, че е красив, сърцат, амбициозен, всеотдаен. Родом е от Силистра, а на музиката се е посветил от ранното си детство. Носител е на десетки престижни награди от международни конкурси у нас и в чужбина. Благодарен е, че е имал щастието да се срещне и да работи с едни от най-големите имена в родното музикално творчество на съвремието ни като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Пламен Велинов, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Стефан Димитров, Александър Петров, Стефан Диомов и други.

През миналата година Йордан Марков реализира успешно национално турне “Да пеем заедно” в 16 града пред над 30 000 души. В атрактивния спектакъл поп изпълнителят участва заедно с телевизионния водещ, журналист и певец Драгомир Драганов, с композитора Стефан Диомов и неговата група “5-те сезона” и балет “Дежа Вю”.
Йордан Марков споделя, че пандемията го изненадала неприятно точно в разгара на подготовката на смелите му идеи. Изолацията обаче не го сломила и дори го амбицирала да реализира замисления мащабен концерт-спектакъл “Завинаги Любов”. На сцената певецът ще излезе с танцьорите от ансамбъл “Чинари”, които ще завладеят публиката със спираща дъха хореография към новите му песни.

“Това е спектакъл, събрал в себе си най-доброто от българската музика. Зрителите ще почувстват и любовта към музикалното изкуство на всички артисти, които участват в изявата”, разкрива Марков. Той споделя, че в концерта са включени освен нови песни, но и вече любими парчета на почитателите му. “Тези песни ви карат да се усмихвате, пеете и танцувате. По време на концертите зрителите ще имат възможност да се насладят на завладяващи сцени от грандиозните спектакли на ансамбъл “Чинари”, които повече от 25 години ни карат да се гордеем, че сме българи.

Аз и екипът ми сме заложили на професионализма, красотата и ефекта на нови костюми и хореография на момичетата от No Name Dance Agency. Публиката ще бъде изненадана приятно и от авангардни режисьорски идеи. Ще има и вълнуващо аудио-визуално шоу с видео стени и огромна сцена от B Sound Ltd”, казва Йордан Марков.

Успешния изпълнител обещава, че “Завинаги Любов” ще е истински спектакъл, тъй като освен че ще пее, той ще разказва и интересни моменти от своя живот. “Всяка от песните ми е продиктувана от случки в живота ми. Всичко в битието ми е свързано с любовта- към музиката, към родителите ми, към момичето до мен, към приятелите ми и т. н.”, доверява Йордан Марков. Той изтъква, че подготовката на концерта-спектакъл стартирала още в началото на тази година, като било планирано първото представление да е на 22 април във Велико Търново. Заради пандемията отпаднали концерти в редица градове. Културната проява обаче ще се състои на 12 август от 20,30 часа в Летния театър в Бургас, а на 13 август от 20,30 часа в Летния театър във Варна.

Спектакълът ще бъде представен и на третата вечер на организирания от Йордан Марков конкурс за млади изпълнители “Дунавски звезди” в родния му град Силистра. Музикалната надпревара ще се състои за втора поредна година и отново ще е на 9, 10 и 11 септември. В първото издание мериха сили над 100 млади таланти. “Очаква се тази година участниците да са много повече, защото конкурсът ще е на живо, а не онлайн. Горд съм, че поставих началото на тази проява, защото от провежданите около 115 подобни конкурса в страната, “Дунавски звезди” получи висока оценка от педагози, родители, участници, творци и е класиран на пето място”, обяснява Йордан Марков.

За успеха на културната проява се надява и на помощта на Министерството на културата и на община Силистра, която е съорганизатор. “Елате и прекарайте с нас вълнуващи часове. Забравете за проблемите и ежедневието си. Забравете за стреса и обстановката в България и света! Подкрепете изкуството, българската култура и младите хора в България, за да ни има утре, за да се прегърнем и продължим заедно напред с любов!”, призовава Йордан Марков.

По неволя станал и търговец

По време на пандемията, когато залите и сцените опустели, Йордан Марков решил, че трябва спешно да се захване и с друг занаят, за да си изкарва прехраната. Тогава решил да отвори магазин за хранителни стоки, произведени в родния му край. “Създадох търговски обект изцяло по мой вкус. Лично избрах интериора, поръчах витрините, плотовете, рафтовете. Помогнаха ми и верни приятели. Фирми от Силистра ми доставят собствена продукция- отбрани вина, млечни произведения, месни деликатеси. Доволен съм от новото си амплоа, което си е истинско предизвикателство за мен”, споделя Марков.

Имам му пълно доверие

Енергичен и много способен млад човек. Миналата година имах удоволствието да направим с него национално турне и бях възхитен. Оказа се, че е изключителен организатор и концертите минаха без нито един фал. Той е безгрешен и много точен и още след втория концерт разбрах, че мога да му имам пълно доверие. Надявам се да има повече такива млади хора в България, защото ние по-възрастните творци им даваме преднина. Пожелавам му успешно творческо лято. Само напред, Данчо! 

Стефан Диомов, композитор

 

С добронамереност печели сърцата на хората

Възхитена съм от този млад човек, който е изключително талантлив и амбициран да възроди хубавата българска музика. Спечелил е доверието на именити автори като Тончо Русев и Евтим Евтимов и с достойнство изпълнява техните песни. Йордан Марков непрекъснато търси начини за реализация и с добронамереност завладява сърцата на хората.

Дешка Рачевец, нотариус 

 

Намира верния път към почитателите си

Данчо е млад и даровит изпълнител, който представя отличните си певчески способности, както и своеобразния си талант чрез традиционната мелодика и чувствителност. Той е от успешните млади хора на България, който намира верния път до сърцата и душите на своята аудитория. В кариерата си успява с много труд.

Проф. Венелин Терзиев, Военна академия “Г. С. Раковски”, Русенски университет “Ангел Кънчев”

 

Прекрасна душа, желая му успех

Йордан Марков е творец със собствен стил, характерен почерк и системно усърдие. От него струи добрина и любов. Той е прекрасна душа. Пожелавам му много късмет и успех и занапред!

Мария Игнатова, моден дизайнер

 

Коментари

Задължително поле